Πώς να Ανακτήσετε Δεδομένα από έναν Εξωτερικό Σκληρό Δίσκο ο Οποίος Δεν Ανιχνεύεται

Avatar photo
Γραμμένο από
Εγκρίθηκε από
153

ο σκληρός δίσκος δεν εντοπίζεταιΌταν ο εξωτερικός σας σκληρός δίσκος δεν εντοπίζεται από τον υπολογιστή σας, αισθάνεστε σαν να είναι όλα τα δεδομένα σας κλειδωμένα, ελάχιστα έξω από την πρόσβασή σας. Ακόμη και μετά από την τυπική επανεκκίνηση του υπολογιστή, δεν υπάρχει ακόμα κανένας ορατός τρόπος για να προσπελάσετε τα περιεχόμενα του εξωτερικού σας σκληρού δίσκου.

Αυτό το πρόβλημα μπορεί να συμβεί για αρκετούς λόγους. Πριν καταπονηθείτε προσπαθώντας να εισέλθετε στον εξωτερικό σκληρό δίσκο, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να ανακτήσετε δεδομένα από εξωτερικό σκληρό δίσκο όταν δεν εντοπίζεται.

Γιατί ο Εξωτερικός Σκληρός Δίσκος Δεν Εντοπίζεται

Τα προβλήματα με τους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους μπορεί να εμφανίζονται με πολλές μορφές. Εάν ο εξωτερικός σκληρός δίσκος σας έχει ξαφνικά γίνει αδιάβαστος από τον υπολογιστή σας, εδώ είναι μερικά κοινά προβλήματα που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό να συμβεί:

Πρόβλημα Περιγραφή
❌ Ακατάλληλη αφαίρεση συσκευής Εάν δεν αφαιρέσετε με ασφάλεια τον εξωτερικό σκληρό δίσκο σας, σημαντικές διαδικασίες εγγραφής μπορεί να διακοπούν και να καταστρέψουν τα αρχεία σας, ή ακόμα χειρότερα, το σύστημα αρχείων σας.
💾 Διαφθορά του εξωτερικού σκληρού δίσκου Διαφθορά στο σύστημα αρχείων του εξωτερικού σας σκληρού δίσκου μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία ανάγνωσης από τον υπολογιστή Windows.
🔧 Παλιοί ή διεφθαρμένοι οδηγοί Οι οδηγοί είναι υπεύθυνοι για την επικοινωνία μεταξύ του σκληρού δίσκου σας και του υπολογιστή. Εάν είναι παλιοί ή διεφθαρμένοι, η επικοινωνία αυτή μπορεί να διακοπεί μέχρι να επιλυθεί.
💥 Σφάλμα υλικού Η φυσική βλάβη σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο είναι συχνά η πιο σοβαρή και μπορεί να καταστήσει τον δίσκο μόνιμα αδιάβαστο, ανάλογα με την ζημιά.

Η αντιμετώπιση προβλημάτων ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου είναι αρκετά εύκολη μόλις γνωρίζετε την αιτία. Ανεξάρτητα, η επόμενη ενότητα θα συζητήσει πώς να διορθώσετε ένα ανεπαίσθητο σκληρό δίσκο που είναι ορατός στο Διαχείριση Δίσκων, καθώς και πώς να ανακτήσετε δεδομένα από έναν σκληρό δίσκο που δεν ανιχνεύεται.

Διορθώσεις για Εξωτερικούς Σκληρούς Δίσκους Ορατούς στη Διαχείριση Δίσκων

Αν ο εξωτερικός σας σκληρός δίσκος είναι ορατός στη Διαχείριση Δίσκων και αντανακλά το σωστό μέγεθος, έχετε καλές πιθανότητες να τον διορθώσετε. Οι παρακάτω λύσεις έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για την επαναφορά πρόσβασης σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, με κάποιες ακόμη να σας επιτρέπουν να ανακτήσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο χωρίς μορφοποίηση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δοκιμάσει καθένα από αυτές τις λύσεις για να αποφύγετε την αύξηση του κινδύνου μόνιμης απώλειας δεδομένων.

Μέθοδος 1: Ανάκτηση Δεδομένων με Λογισμικό Ανάκτησης Δεδομένων

Το λογισμικό ανάκτησης δεδομένων θα πρέπει να είναι η πρώτη σας επιλογή όταν ο σκληρός σας δίσκος είναι ανεπίγνωστος. Καθώς δεν είστε σίγουροι για το τι το έχει προκαλέσει, κάθε ενέργεια που εκτελείτε μπορεί να είναι επιζήμια για τα δεδομένα σας. Επομένως, το πρώτο μας βήμα είναι να δημιουργήσουμε ένα αντίγραφο του εξωτερικού σας σκληρού δίσκου και να ανακτήσουμε ό,τι δεδομένα μπορούμε. Για να το κάνουμε αυτό, πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το Disk Drill.

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να δημιουργήσετε αντίγραφο και να ανακτήσετε δεδομένα από έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο που δεν αναγνωρίζεται:

 1. Κατεβάστε το Disk Drill και ανοίξτε το.
 2. Κάντε κλικ στο Αντίγραφο Δίσκου.
 3. Επιλέξτε τον εξωτερικό σας σκληρό δίσκο και κάντε κλικ στο Αντίγραφο Byte προς Byte.Οθόνη Αντιγράφου Byte προς Byte.
 4. Επιλέξτε τον τόπο όπου θέλετε να αποθηκεύσετε το αντίγραφο και κάντε κλικ ΟΚ.Προορισμός αποθήκευσης αντιγράφου δίσκου.
 5. Κάντε κλικ στην καρτέλα Ανάκτηση Δεδομένων όταν τελειώσετε, στη συνέχεια κάντε κλικ στο Προσάρτηση εικόνας δίσκου. Επιλέξτε την εικόνα δίσκου που μόλις δημιουργήσατε, στη συνέχεια κάντε κλικ στο Αναζήτηση για χαμένα δεδομένα.ξεκινήστε την αναζήτηση για χαμένα δεδομένα
 6. Κάντε κλικ στο Εξέταση βρεθέντων αντικειμένων όταν ο σάρωση ολοκληρωθεί.Οθόνη Εξέτασης Βρεθέντων Αντικειμένων.
 7. Σημειώστε τα αρχεία που θέλετε να ανακτήσετε από το αντίγραφο byte προς byte. Η στήλη των πιθανοτήτων ανάκτησης δείχνει τις πιθανότητες που έχετε να ανακτήσετε κάθε αρχείο. Όταν είστε έτοιμοι, κάντε κλικ στο Ανάκτηση.Λίστα των ανακτήσιμων αρχείων στο Disk Drill.
 8. Καθορίστε έναν τόπο αποθήκευσης που δεν βρίσκεται στον εξωτερικό σας σκληρό δίσκο και κάντε κλικ Επόμενο.Παράθυρο προορισμού ανάκτησης.

Όπως αποδεικνύεται, το Disk Drill κάνει εύκολη την ανάκτηση δεδομένων από εξωτερικούς σκληρούς δίσκους όταν δεν ανιχνεύονται, εφόσον ο σκληρός δίσκος είναι αναγνώσιμος και ακριβής στη Διαχείριση Δίσκων.

Μέθοδος 2: Επιδιόρθωση Χρησιμοποιώντας το CheckDisk

CheckDisk είναι ένα εργαλείο επιδιόρθωσης που περιλαμβάνεται στα Windows, ειδικευμένο στη διόρθωση διαφόρων προβλημάτων σχετιζόμενα με σκληρούς δίσκους. Είναι ιδιαίτερα προσαρμόσιμο, επιτρέποντάς σας να προσθέτετε ή να αφαιρείτε παραμέτρους βάσει του τι θέλετε να πετύχετε.

Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για να επιδιορθώσετε τον εξωτερικό σας σκληρό δίσκο χρησιμοποιώντας το CheckDisk:

 1. Κάντε δεξί κλικ στο Έναρξη, στη συνέχεια κάντε κλικ στο Windows PowerShell (Διαχειριστής).Άνοιγμα παραθύρου PowerShell με δικαιώματα διαχειριστή.
 2. Πληκτρολογήστε chkdsk D: /f /r. Αντικαταστήστε το D: με το γράμμα που έχει ανατεθεί στον εξωτερικό σας δίσκο. Πατήστε Enter.Εκτέλεση της εντολής CheckDisk στο PowerShell.

Μέθοδος 3: Αλλαγή του Γράμματος του Δίσκου

Αν και ακούγεται απίθανο, η αλλαγή του γράμματος που έχει ανατεθεί στον εξωτερικό σκληρό σας δίσκο έχει τη δυνατότητα να τον διορθώσει. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να μην έχει ανατεθεί γράμμα δίσκου. Τα Windows χρησιμοποιούν γράμματα δίσκου για να αναθέσουν διαδρομές σε κάθε συνδεδεμένο αποθηκευτικό μέσο.

Αυτή η μέθοδος θα σας οδηγήσει μέσα από την αλλαγή του υπάρχοντος γράμματος δίσκου ή την εκχώρηση ενός καινούριου:

 1. Κάντε δεξί κλικ στο Έναρξη, στη συνέχεια επιλέξτε Διαχείριση Δίσκων.Άνοιγμα της Διαχείρισης Δίσκων.
 2. Κάντε δεξί κλικ στο τμήμα του εξωτερικού σκληρού δίσκου σας και στη συνέχεια επιλέξτε Αλλαγή Γράμματος Δίσκου και Διαδρομών.Επιλογή για αλλαγή του γράμματος δίσκου.
 3. Κάντε κλικ στο Αλλαγή. Αν δεν υπάρχει γράμμα δίσκου, κάντε κλικ στο Προσθήκη.Αλλαγή του υπάρχοντος γράμματος δίσκου.
 4. Επιλέξτε ένα νέο γράμμα δίσκου από το αναπτυσσόμενο μενού, στη συνέχεια κάντε κλικ OK. Κάντε κλικ OK ξανά για να οριστικοποιήσετε.Επιλογή ενός γράμματος δίσκου από τη λίστα.

Μέθοδος 4: Μορφοποίηση του Εξωτερικού Σκληρού Δίσκου

Η μορφοποίηση περιλαμβάνει την αφαίρεση του υπάρχοντος συστήματος αρχείων από τον εξωτερικό σας σκληρό δίσκο και την ανανέωσή του ή την αντικατάστασή του με ένα νέο. Αυτή η διαδικασία θα διαγράψει οποιαδήποτε δεδομένα παρουσιάζονται και πρέπει να γίνεται μόνο εάν έχετε δημιουργήσει ένα αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων ή είστε πρόθυμοι να τα χάσετε.

Αυτά τα βήματα θα σας δείξουν πώς να μορφοποιήσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο:

 1. Κάντε δεξιό κλικ στο Έναρξη και επιλέξτε Διαχείριση Δίσκων.Άνοιγμα Διαχείρισης Δίσκων.
 2. Κάντε δεξιό κλικ στο διαμέρισμα του εξωτερικού σκληρού δίσκου σας και κλικ στο Μορφοποίηση.Μορφοποίηση του εξωτερικού σκληρού δίσκου.
 3. Βεβαιωθείτε ότι είναι επιλεγμένο το NTFS και είναι τσεκαρισμένο το Εκτέλεση γρήγορης μορφοποίησης. Κάντε κλικ στο ΟΚ.Ολοκλήρωση της μορφοποίησης.
 4. Κάντε κλικ στο ΟΚ ξανά για επιβεβαίωση.

Διορθώσεις για Εξωτερικούς Σκληρούς Δίσκους που Δεν Είναι Καθόλου Ορατοί

Εάν ο εξωτερικός σκληρός δίσκος σας δεν είναι ορατός στη Διαχείριση Δίσκων, το πρόβλημα μπορεί να είναι πιο σοβαρό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, έχετε περιορισμένες επιλογές.

Μέθοδος 1: Ανάκτηση Δεδομένων Μέσω Υπηρεσίας Ανάκτησης Δεδομένων

Πριν προχωρήσετε στην επιδιόρθωση του δίσκου σας, πρέπει πρώτα να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία ανάκτησης δεδομένων για να διασφαλίσετε ότι τα δεδομένα σας είναι ασφαλή προτού προχωρήσετε σε περαιτέρω ενέργειες. Έχουν τη δυνατότητα να ανακτήσουν αρχεία από έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο που δεν ανιχνεύεται με μεγαλύτερη επιτυχία χρησιμοποιώντας εξοπλισμό βιομηχανικού επιπέδου σε ένα ιδανικό περιβάλλον. Επιπλέον, έχουν την απαραίτητη εμπειρία για να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να το διαγνώσουν.

Αυτά τα βήματα θα σας δείξουν πώς να ανακτήσετε δεδομένα από έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο που δεν αναγνωρίζεται υποβάλλοντας μια εργασία ανάκτησης δεδομένων σε κέντρο:

 1. Ανοίξτε τον ιστότοπο Data Recovery Center και κάντε κλικ στο Ξεκινήστε Ανάκτηση.Εκκίνηση της διαδικασίας ανάκτησης δεδομένων.
 2. Επιλέξτε τον τύπο υπηρεσίας που χρειάζεστε και ξεκινήστε να συμπληρώσετε τις πληροφορίες σας.Δημιουργία μιας εργασίας ανάκτησης δεδομένων.
 3. Κάντε κλικ στο Ολοκληρώστε την εργασία μου όταν είστε έτοιμοι να υποβάλετε.Ολοκλήρωση της εργασίας ανάκτησης δεδομένων.

Μέθοδος 2: Ενημέρωση των Προγραμμάτων οδήγησης

Όπως αναφέραμε νωρίτερα στο άρθρο, τα προγράμματα οδήγησης είναι κρίσιμα για την εδραίωση και τη διατήρηση της επικοινωνίας μεταξύ του εξωτερικού σκληρού δίσκου σας και του Windows υπολογιστή σας. Χωρίς αυτά, ο εξωτερικός σκληρός δίσκος σας είναι μη χρηστικός.

Αυτά τα βήματα θα σας δείξουν πώς να ενημερώσετε τα προγράμματα οδήγησης του εξωτερικού σκληρού δίσκου σας:

 1. Κάντε δεξιό κλικ στο Έναρξη και επιλέξτε Διαχειριστής Συσκευών.Άνοιγμα Διαχειριστής Συσκευών.
 2. Αναπτύξτε το αναδυόμενο μενού Δίσκοι. Κάντε δεξί κλικ στον εξωτερικό σκληρό σας δίσκο, στη συνέχεια κάντε κλικ στην επιλογή Ενημέρωση προγράμματος οδήγησης. Αν ο δίσκος σας δεν εμφανίζεται στη λίστα, μπορεί να εμφανιστεί ως άγνωστη συσκευή στο αναδυόμενο μενού Άλλες συσκευές.Επιλογή για ενημέρωση των οδηγών.
 3. Κάντε κλικ στην επιλογή Αυτόματη αναζήτηση για προγράμματα οδήγησης.Αναζήτηση για ενημερωμένα προγράμματα οδήγησης.

Σημειώστε ότι αυτές οι οδηγίες είναι χρήσιμες μόνο αν ο δίσκος είναι ορατός στον Διαχειριστή Συσκευών. Αν δεν είναι, τότε θα πρέπει να ελέγξετε τον ιστότοπο του κατασκευαστή του σκληρού σας δίσκου για τα πιο πρόσφατα προγράμματα οδήγησης, καθώς μπορεί να εγκατασταθούν χειροκίνητα.

Μέθοδος 3: Σύνδεση με Διαφορετικό Καλώδιο

Φυσικά, μπορεί απλά να πρόκειται για ένα ελαττωματικό καλώδιο. Αν έχετε δοκιμάσει να συνδέσετε τον εξωτερικό σας σκληρό δίσκο σε άλλον υπολογιστή και εξακολουθεί να μη λειτουργεί, δοκιμάστε να αλλάξετε το καλώδιο που χρησιμοποιείτε για σύνδεση.

Επιπλέον, ελέγξτε το σημείο σύνδεσης στον εξωτερικό σας σκληρό δίσκο για να βεβαιωθείτε ότι οι ακίδες δεν είναι λυγισμένες και δεν είναι εκτός θέσης. Μπορείτε επίσης να το εξετάσετε για την παρουσία ξένων αντικειμένων, όπως κομμάτια υφάσματος ή σκόνη, καθώς θα μπορούσαν να εμποδίζουν μια σταθερή σύνδεση.

Μέθοδος 4: Ενεργοποίηση Εξωτερικού Δίσκου στο BIOS

Ο εξωτερικός σας σκληρός δίσκος μπορεί να μην εμφανίζεται επειδή η θύρα USB στην οποία είναι συνδεδεμένος είναι απενεργοποιημένη στο BIOS σας. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη θύρα στο BIOS σας, αλλά τα ακριβή βήματα θα διαφέρουν ανάλογα με τον κατασκευαστή της μητρικής σας πλακέτας. Ακολουθούν κάποια γενικά βήματα που μπορείτε να κάνετε:

 1. Κλείστε τον υπολογιστή σας.
 2. Ανοίξτε τον υπολογιστή και πατήστε το κλειδί BIOS για να εισέλθετε στο BIOS σας. Χρησιμοποιήστε αυτήν την λίστα αν δεν ξέρετε ποιο κλειδί να πατήσετε.
 3. Βρείτε την επιλογή Διαμόρφωση USB.
 4. Βεβαιωθείτε ότι η επιλογή Ενεργοποίηση Εξωτερικής Θύρας USB είναι επιλεγμένη, στη συνέχεια αποθηκεύστε και βγείτε.

Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πώς να ενεργοποιήσετε τις θύρες USB στο BIOS, πάντα μπορείτε να επαναφέρετε τις ρυθμίσεις του BIOS στις προεπιλεγμένες. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από το BIOS, ή με το να κλείσετε τον υπολογιστή, να αφαιρέσετε τη μπαταρία CMOS για 10 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια να τη συνδέσετε ξανά και να εκκινήσετε πάλι τον υπολογιστή.

Συμπέρασμα

Ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος που δεν ανιχνεύεται συνήθως οφείλεται σε πρόωρη αφαίρεση του δίσκου, διαφθορά, ξεπερασμένα ή κατεστραμμένα προγράμματα οδήγησης, ή φυσική βλάβη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ίδια τα δεδομένα θα είναι ακόμα εντάξει, παρόλο που δεν θα μπορείτε να τα προσπελάσετε.

Αν ο εξωτερικός σκληρός δίσκος είναι ορατός στη Διαχείριση Δίσκων και διαβάζει τη σωστή χωρητικότητα, θα πρέπει να ανακτήσετε τα δεδομένα από αυτόν, στη συνέχεια να τον επιδιορθώσετε τρέχοντας το CHKDSK, αλλάζοντας το γράμμα του δίσκου, ή διαμορφώνοντάς το χρησιμοποιώντας μια γρήγορη διαμόρφωση. Αν ο δίσκος δεν εμφανίζεται, μπορείτε να ανακτήσετε τα δεδομένα χρησιμοποιώντας μια υπηρεσία ανάκτησης δεδομένων αντ’ αυτού, ή να προσπαθήσετε να επιδιορθώσετε τον δίσκο ενημερώνοντας/επανεγκαθιστώντας τα προγράμματα οδήγησης ή ενεργοποιώντας τη θύρα USB στο BIOS.

Όταν τα δεδομένα σας έχουν αποκατασταθεί, συνιστούμε να ρυθμίσετε ένα πρόγραμμα αντιγράφων ασφαλείας για να βεβαιωθείτε ότι μια ασφαλής αντίγραφο των δεδομένων σας είναι πάντα διαθέσιμο σε περίπτωση που συμβεί ένα άλλο γεγονός απώλειας δεδομένων στο μέλλον.

Συχνές Ερωτήσεις

Εξαρτάται. Αν ο σκληρός δίσκος δεν ανιχνεύεται στον Εξερευνητή Αρχείων, αλλά εμφανίζεται στην Διαχείριση Δίσκων και διαβάζει το σωστό μέγεθος, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο ανάκτησης δεδομένων για να ανακτήσετε τα δεδομένα από αυτόν. Διαφορετικά, αν ο δίσκος δεν εμφανίζεται στην Διαχείριση Δίσκων, ή δεν διαβάζει τη σωστή χωρητικότητα, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία ανάκτησης δεδομένων για να ανακτήσετε τα αρχεία σας.
Αν ο εξωτερικός σκληρός δίσκος ανιχνεύεται στην Διαχείριση Δίσκων, μπορείτε να δοκιμάσετε να τον επισκευάσετε με το CHKDSK ή αλλάζοντας το γράμμα του δίσκου. Διαφορετικά, μπορείτε να ανακτήσετε τα δεδομένα από αυτόν και να τον μορφοποιήσετε για να τον επιδιορθώσετε. Αν ο δίσκος δεν εμφανίζεται στην Διαχείριση Δίσκων, βεβαιωθείτε ότι οι οδηγοί είναι ενημερωμένοι και ότι η θύρα USB που χρησιμοποιείτε είναι ενεργοποιημένη στο BIOS.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Disk Utility στο macOS για να επισκευάσετε τον εξωτερικό σκληρό δίσκο. Απλώς ανοίξτε το Disk Utility, κάντε κλικ στον εξωτερικό σκληρό δίσκο και μετά κάντε κλικ σε First Aid για να ξεκινήσετε τις επισκευές.
Ακολουθούν μερικοί συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους οι δίσκοι WD δεν εμφανίζονται στο BIOS:
 • Το καλώδιο είναι ελαττωματικό και πρέπει να αντικατασταθεί.
 • Η θύρα είναι μπλοκαρισμένη, αποτρέποντας μια σταθερή σύνδεση.
 • Η θύρα USB ή SATA στην οποία συνδέεστε δεν είναι ενεργοποιημένη.
 • Ένα φυσικό συστατικό είναι σπασμένο.
Avatar photo
Ο Jordan Jamieson-Mane είναι συντάκτης περιεχομένου με έντονο ενδιαφέρον για την τεχνολογία, συχνά παράγοντας περιεχόμενο σχετικά με υλικό υπολογιστών, ανάκτηση δεδομένων και καταναλωτική ηλεκτρονική. Όταν δεν γράφει, ανακαλύπτει μουσική και εργάζεται πάνω στις δικές του ιστοσελίδες.
Εγκρίθηκε από
12 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη λογισμικού, διαχείριση βάσεων δεδομένων και επισκευή υλικού.