Hoe gegevens te herstellen van een externe harde schijf die niet wordt gedetecteerd

Avatar photo
Geschreven door
Goedgekeurd door
145

harde schijf wordt niet gedetecteerdWanneer uw externe harde schijf door uw computer niet wordt gedetecteerd, voelt het alsof al uw gegevens op slot zitten, net buiten bereik. Zelfs na de typische herstart van de computer, is er nog steeds geen zichtbare manier om toegang te krijgen tot de inhoud van uw externe harde schijf.

Dit probleem kan om verschillende redenen gebeuren. Voordat u zich uitput in pogingen om de externe harde schijf te benaderen, lees verder om te ontdekken hoe u gegevens van een externe harde schijf kunt herstellen wanneer deze niet wordt gedetecteerd.

Waarom de Externe Harde Schijf Niet Detecteerbaar Is

Problemen met externe harde schijven presenteren zich in vele vormen. Als uw externe harde schijf plotseling niet meer leesbaar is door uw computer, zijn hier een paar veelvoorkomende problemen die dit veroorzaakt kunnen hebben:

Probleem Omschrijving
❌ Onjuist apparaat verwijderen Als u uw externe harde schijf niet veilig verwijdert, kunnen belangrijke schrijfprocessen onderbroken worden die uw bestanden kunnen beschadigen, of erger nog, uw bestandssysteem.
💾 Externe harde schijf corruptie Corruptie van het bestandssysteem van uw externe harde schijf kan ertoe leiden dat het niet wordt herkend door uw Windows computer.
🔧 Verouderde of beschadigde stuurprogramma’s Stuurprogramma’s zijn verantwoordelijk voor de communicatie tussen uw harde schijf en computer. Als ze verouderd of beschadigd zijn, kan deze communicatie verbroken worden totdat het probleem is opgelost.
💥 Hardwarestoring Fysieke beschadiging van de externe harde schijf is vaak het ernstigst en kan de schijf permanent onleesbaar maken, afhankelijk van de beschadiging.

Probleemoplossing voor externe harde schijven is vrij eenvoudig als je eenmaal weet wat de oorzaak is. Desondanks zal het volgende gedeelte bespreken hoe je een niet gedetecteerde harde schijf die zichtbaar is in Schijfbeheer kunt repareren, evenals hoe je data kunt herstellen van een harde schijf die niet wordt gedetecteerd.

Oplossingen voor Externe Harde Schijven die Zichtbaar Zijn in Schijfbeheer

Als je externe harde schijf zichtbaar is in Schijfbeheer en de juiste grootte weergeeft, heb je een goede kans om deze te repareren. De onderstaande oplossingen zijn effectief gebleken voor het herstellen van toegang tot externe harde schijven, sommige zelfs met de mogelijkheid om een externe harde schijf te herstellen zonder te formatteren. Zorg ervoor dat je elk van deze oplossingen probeert om het risico op permanent gegevensverlies te vermijden.

Methode 1: Gegevens Herstellen met Dataherstelsoftware

Dataherstelsoftware moet je eerste stap zijn als je harde schijf niet detecteerbaar is. Omdat je niet zeker weet wat het veroorzaakt heeft, kan elke actie die je uitvoert schadelijk zijn voor je gegevens. Daarom is onze eerste stap het maken van een kopie van je externe harde schijf en het herstellen van wat je kunt. Hiervoor gaan we Disk Drill gebruiken.

Volg deze stappen om een back-up te maken en gegevens te herstellen van een externe harde schijf die niet wordt herkend:

 1. Download Disk Drill en open het programma.
 2. Klik op Schijfback-up.
 3. Selecteer je externe harde schijf, klik dan op Byte-voor-byte-back-up.Byte-voor-byte-back-up scherm.
 4. Kies waar je de back-up wilt opslaan en klik op OK.Bestemming opslaan schijfback-up.
 5. Klik op het tabblad Gegevensherstel als je klaar bent, klik daarna op Schijfkopie koppelen. Selecteer de schijfkopie die je zojuist hebt gemaakt en klik op Zoeken naar verloren gegevens.start zoektocht naar verloren gegevens
 6. Klik op Gevonden items beoordelen als de scan voltooid is.Gevonden items beoordelen scherm.
 7. Markeer de bestanden die je wilt herstellen van de byte-voor-byte kopie. De kolom herstelkansen geeft je kansen aan om elk bestand te herstellen. Als je klaar bent, klik op Herstellen.Lijst met herstelbare bestanden in Disk Drill.
 8. Specifieer een uitvoerlocatie die niet op je externe harde schijf is en klik dan op Volgende.Prompt herstelbestemming.

Zoals aangetoond, maakt Disk Drill het eenvoudig om gegevens van een externe harde schijf te herstellen wanneer deze niet wordt gedetecteerd, zolang de harde schijf leesbaar is en correct in Schijfbeheer staat.

Methode 2: Herstellen met CheckDisk

CheckDisk is een herstelprogramma dat inbegrepen is bij Windows, gespecialiseerd in het repareren van diverse problemen gerelateerd aan harde schijven. Het is zeer aanpasbaar, waardoor je parameters kunt toevoegen of verwijderen op basis van wat je wilt bereiken.

Volg deze instructies om je externe harde schijf te repareren met CheckDisk:

 1. Klik met de rechtermuisknop op Start, klik dan op Windows PowerShell (Admin).Een verhoogd PowerShell venster openen.
 2. Type chkdsk D: /f /r. Vervang D: met de letter die aan jouw externe harde schijf is toegewezen. Druk op Enter.Het uitvoeren van de CheckDisk opdracht in PowerShell.

Methode 3: Verander de Schijfletter

Zo onwaarschijnlijk als het klinkt, kan het veranderen van de schijfletter die toegewezen is aan je externe harde schijf helpen bij het repareren ervan. Er is ook een kans dat er geen schijfletter was toegewezen. Windows gebruikt schijfletters voor elke aangesloten opslag om paden toe te wijzen.

Deze methode zal je begeleiden bij het wijzigen van de bestaande schijfletter, of het toewijzen van een nieuwe:

 1. Klik met de rechtermuisknop op Start, selecteer vervolgens Schijfbeheer.Schijfbeheer openen.
 2. Klik met de rechtermuisknop op de partitie van je externe harde schijf, selecteer dan Stationsletter en paden wijzigen.Kiezen om de stationsletter te wijzigen.
 3. Klik op Wijzigen. Als er geen schijfletter is, klik dan op Toevoegen in plaats daarvan.De bestaande schijfletter wijzigen.
 4. Selecteer een nieuwe schijfletter uit het dropdownmenu, klik vervolgens op OK. Klik nogmaals op OK om te bevestigen.Een schijfletter selecteren uit de lijst.

Methode 4: Formatteer de Externe Harde Schijf

Formatteren houdt in dat je het bestaande bestandssysteem op je externe harde schijf verwijdert en deze óf ververst óf vervangt met een nieuw bestandssysteem. Dit proces zal alle aanwezige gegevens verwijderen en moet alleen worden uitgevoerd als je een back-up van de gegevens hebt gemaakt of bereid bent om ze te verliezen.

Deze stappen laten zien hoe je een externe harde schijf kunt formatteren:

 1. Klik met de rechtermuisknop op Start en selecteer Schijfbeheer.Schijfbeheer openen.
 2. Klik met de rechtermuisknop op de partitie van uw externe harde schijf en klik op Formatteren.De externe harde schijf formatteren.
 3. Zorg dat NTFS is geselecteerd en Snel formatteren is aangevinkt. Klik op OK.Het formatteren voltooien.
 4. Klik nogmaals op OK om te bevestigen.

Oplossingen voor externe harde schijven die helemaal niet zichtbaar zijn

Als uw externe harde schijf niet zichtbaar is in Schijfbeheer, is de schade wellicht ernstiger. In dergelijke gevallen hebt u beperkte opties.

Methode 1: Gegevens herstellen met een gegevenshersteldienst

Voordat u uw schijf probeert te herstellen, moet u eerst een gegevenshersteldienst gebruiken om ervoor te zorgen dat uw gegevens veilig zijn voordat u verdere actie onderneemt. Zij hebben het vermogen om bestanden te herstellen van een externe harde schijf die niet wordt gedetecteerd met een hogere mate van succes door het gebruik van apparatuur van industriële kwaliteit in een ideale omgeving. Bovendien hebben zij de benodigde expertise om het probleem te identificeren en te diagnosticeren.

Deze stappen tonen hoe u gegevens kunt herstellen van een externe harde schijf die niet wordt herkend door het voltooien van een werkopdracht voor een gegevensherstelcentrum:

 1. Open de website van het Gegevensherstelcentrum en klik op Herstel starten.Het gegevensherstelproces starten.
 2. Kies het type service dat u nodig heeft en begin uw gegevens in te vullen.Een werkopdracht creëren.
 3. Klik op Mijn werkopdracht voltooien wanneer u klaar bent om in te dienen.De werkopdracht voltooien.

Methode 2: De stuurprogramma’s bijwerken

Zoals we eerder in het artikel hebben vermeld, zijn stuurprogramma’s cruciaal voor het tot stand brengen en onderhouden van de communicatie tussen uw externe harde schijf en uw Windows-computer. Zonder deze, is uw externe harde schijf onbruikbaar.

Deze stappen laten zien hoe u de stuurprogramma’s van uw externe harde schijf kunt bijwerken:

 1. Klik met de rechtermuisknop op Start en selecteer Apparaatbeheer.Apparaatbeheer openen.
 2. Klap het drop-downmenu Schijfstations uit. Klik met de rechtermuisknop op uw externe harde schijf en vervolgens op Stuurprogramma bijwerken. Als uw schijf niet in de lijst verschijnt, kan deze als een onbekend apparaat in het drop-downmenu Overige apparaten verschijnen.Kiezen om de stuurprogramma's bij te werken.
 3. Klik op Automatisch zoeken naar stuurprogramma’s.Zoeken naar bijgewerkte stuurprogramma's.

Houd er rekening mee dat deze instructies alleen nuttig zijn als de schijf zichtbaar is in Apparaatbeheer. Als dit niet het geval is, moet u de website van de fabrikant van uw harde schijf controleren op actuele stuurprogramma’s, omdat deze handmatig geïnstalleerd kunnen worden.

Methode 3: Verbinden met een andere kabel

Het kan natuurlijk iets eenvoudigs zijn zoals een defecte kabel. Als u uw externe harde schijf al met een andere computer hebt verbonden en het werkt nog steeds niet, probeer dan de kabel die u gebruikt te vervangen.

Controleer ook het aansluitpunt op uw externe harde schijf om ervoor te zorgen dat de pinnen niet verbogen zijn. U kunt ook inspecteren op vreemd vuil, zoals pluis of stof, want dat kan een stabiele verbinding verhinderen.

Methode 4: Externe schijf inschakelen in BIOS

Het kan zijn dat uw externe harde schijf niet verschijnt omdat de USB-poort waarop hij is aangesloten is uitgeschakeld in uw BIOS. U kunt de poort in uw BIOS inschakelen, maar de exacte stappen variëren afhankelijk van de fabrikant van uw moederbord. Hier zijn enkele algemene stappen die u kunt ondernemen:

 1. Zet uw pc uit.
 2. Zet de computer aan en druk op de BIOS-toets om uw BIOS te betreden. Gebruik deze lijst als u niet weet welke toets u moet indrukken.
 3. Zoek naar USB-configuratie.
 4. Zorg ervoor dat de optie Externe USB-poort inschakelen is aangevinkt, sla vervolgens op en sluit af.

Als u niet kunt uitzoeken hoe u uw USB-poorten in het BIOS inschakelt, kunt u altijd de BIOS-instellingen terugzetten naar de standaardwaarden. Dit kan binnen het BIOS, of door uw computer uit te schakelen, de CMOS-batterij 10 seconden te verwijderen, deze vervolgens opnieuw aan te sluiten en de computer weer op te starten.

Conclusie

Een niet-gedetecteerde externe harde schijf wordt doorgaans veroorzaakt door voortijdige verwijdering van de schijf, corruptie, verouderde of beschadigde stuurprogramma’s, of fysieke schade. In de meeste gevallen zullen de gegevens nog steeds in orde zijn, hoewel u er niet bij kunt.

Als de externe harde schijf zichtbaar is in Schijfbeheer en de juiste capaciteit aangeeft, moet u de gegevens ervan zien te herstellen, en vervolgens repareren door CHKDSK uit te voeren, de stationsletter te wijzigen, of het te formatteren met een snelle formatteeractie. Als de schijf niet verschijnt, kunt u de gegevens herstellen met behulp van een data recovery service, of proberen de schijf te repareren door de stuurprogramma’s bij te werken/herinstalleren of de USB-poort in uw BIOS in te schakelen.

Zodra uw gegevens zijn hersteld, raden we aan een back-upschemain te stellen om ervoor te zorgen dat er altijd een veilige kopie van uw gegevens beschikbaar is voor het geval er in de toekomst weer een gegevensverlies optreedt.

FAQ

Dat hangt ervan af. Als de harde schijf niet wordt herkend in Bestandsverkenner, maar wel zichtbaar is in Schijfbeheer en de correcte grootte aangeeft, dan kunt u een datahersteltool gebruiken om de gegevens te herstellen. Anders, als de schijf niet wordt weergegeven in Schijfbeheer of niet de juiste capaciteit aangeeft, moet u een datahersteldienst gebruiken om uw bestanden terug te halen.
Als de externe harde schijf detecteerbaar is in Schijfbeheer, kunt u proberen deze te repareren met CHKDSK of door de stationsletter te wijzigen. Anders kunt u de gegevens herstellen en het formatteren om het te repareren. Als de schijf niet wordt weergegeven in Schijfbeheer, zorg er dan voor dat de stuurprogramma's up-to-date zijn en de USB-poort die u gebruikt ingeschakeld is in de BIOS.
U kunt Schijfhulpprogramma op macOS gebruiken om de externe harde schijf te repareren. Open eenvoudigweg Schijfhulpprogramma, klik op de externe harde schijf en klik daarna op EHBO om de reparatie te starten.
Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen waarom WD-schijven niet verschijnen in BIOS:
 • De kabel is defect en moet worden vervangen.
 • De poort is geblokkeerd en voorkomt een veilige verbinding.
 • De USB- of SATA-poort waarmee u verbinding maakt, is niet ingeschakeld.
 • Een fysiek component is kapot.
Avatar photo
Jordan Jamieson-Mane is een content schrijver met een gepassioneerde interesse in technologie, vaak creëert hij content over hardware, dataherstel en consumentenelektronica. Wanneer hij niet aan het schrijven is, ontdekt hij muziek en werkt hij aan zijn eigen websites.
Goedgekeurd door
12 jaar ervaring in softwareontwikkeling, databasebeheer en hardware reparatie.