Datamaskinen gjenkjenner ikke SD-kortet? Prøv disse tipsene

Skrevet av
Godkjent av
108

datamaskinen gjenkjenner ikke sd-kortet

Har du prøvd å sette inn SD-kortet ditt flere ganger, men lurer fortsatt på hvorfor SD-kortet ikke vises på din Windows 10 eller Windows 11 OS? Hvis datamaskinen din ikke gjenkjenner SD-kortet eller sier «SD-kort ikke oppdaget» etter at du har satt det inn i PC-en, er det noen enkle feilsøkingstrinn du kan prøve.

Men, før du prøver å få tilgang til SD-kortet ditt ved å bruke disse løsningene, er det viktig å gjenopprette dataene på SD-kortet for å være på den sikre siden. I denne veiledningen vil du lære hvordan du kan gjenopprette data og fikse SD-kortet ditt på få minutter.

Er det mulig å fikse et SD-kort som ikke blir oppdaget?

Muligheten for å gjenopprette et SD-kort som ikke blir oppdaget av datamaskinen din avhenger av den underliggende årsaken til at det ble uoppdagelig. Dette spesifikke scenarioet vil også bestemme hvordan du kan gjenopprette data fra SD-kortet ditt og hvor vellykket gjenopprettingen vil være.

For å kaste lys over dette, la oss utforske de forskjellige gradene til hvilke SD-kortet ditt kan være uoppdagelig:

 • SD-kortet ditt oppdages ikke i Filutforskeren, men kan ses i Diskbehandling. I dette scenarioet kan du ikke få tilgang til SD-kortet og innholdet, men stasjonen blir fortsatt gjenkjent av datamaskinen din når du sjekker den via Diskbehandling.
 • SD-kortet ditt oppdages ikke i Diskbehandling, men kan sees i Enhetsbehandling. I dette tilfellet kan det være ekstra utfordrende å formatere SD-kortet ditt ettersom Enhetsbehandling ikke har funksjonaliteten til å gjøre dette.
 • SD-kortet oppdages ikke i Enhetsbehandling. Når SD-kortet ditt ikke kan oppdages selv i Enhetsbehandling, kan det bety at lagringsenheten er fysisk skadet eller død. Å fikse et dødt SD-kort er ekstremt utfordrende, om ikke umulig.

Før du feilsøker SD-kortet ditt, er det også viktig å forstå hvorfor PC-en din ikke gjenkjenner det. Du kan begynne med disse vanlige scenarioene og de mulige årsakene bak dem:

Scenario Mulige årsaker
🔗 SD-kortet ditt er ikke riktig tilkoblet SD-kortet ditt kan ikke være fullstendig satt inn i PC-spor eller kortleseren. I noen tilfeller kan sporet eller kortleseren være skadet.
📚 SD-kortleseren din fungerer ikke Dette skjer når kortleserens maskinvare ikke fungerer som den skal, eller når driverne dine er utdaterte eller korrupte.
💻 SD-kortet ditt har driverproblemer Driverproblemer med SD-kortet, som utdaterte eller korrupte drivere, kan gjøre at SD-kortet ditt ikke oppdages av PCen.
🗃 Filsystemet på SD-kortet ditt er ikke kompatibelt PCen din vil ikke gjenkjenne SD-kortet ditt hvis det er formatert med et inkompatibelt filsystem (f.eks., ved å sette inn et NTFS-formatert SD-kort i en ikke-Windows datamaskin)
🔨 SD-kortet ditt er fysisk skadet Enhver skade på de fysiske komponentene til SD-kortet ditt vil påvirke ytelsen eller gjøre det helt ulesbart, korrupt eller ugjenopprettbart.

Hvordan gjenopprette data fra et ugjenkjent SD-kort

Hvis SD-kortet vises i Diskbehandling med riktig størrelse, vil du kunne skanne kortet og muligens gjenopprette data fra det. Hvor vellykket datarekonstruksjonen er, vil imidlertid i stor grad avhenge av verktøyet du bruker til å gjenopprette.

Et smart og omfattende verktøy som Disk Drill vil gi deg den beste sjansen til å trygt gjenopprette data fra SD-kortet ditt. Vi anbefaler at du gjenoppretter filene dine før du reparerer SD-kortet, ettersom metodene for å reparere enheten din kan kreve formatering.

Her er hvordan du gjenoppretter data fra et SD-kort ved å bruke Disk Drill:

 1. For å starte, last ned Disk Drill og installer det på PCen din. Du vil kunne gjenopprette 500 MB med data ved å bruke gratisversjonen på Windows.Kjører installasjon av Disk Drill.
 2. Nå, start Disk Drill-applikasjonen. Du vil se listen over enheter du kan skanne på hjemskjermen. Velg SD-kortet ditt fra listen og klikk Søk etter tapt data.start skanning av SD-kortet ditt
 3. Disk Drill viser filene den finner i sanntid mens den skanner kortet ditt. Du kan vente til skanningen er ferdig først eller se skannede filer umiddelbart ved å klikke Se gjennom funnede elementer.Vurderer dataene som ble funnet.
 4. Merk av boksene ved siden av filene du ønsker å gjenopprette. Når du er ferdig med å velge, klikk Gjenopprett.Markerer filer for gjenoppretting.
 5. Velg målplasseringen der du ønsker å lagre dine gjenopprettede filer. Deretter, klikk Neste for å begynne datarekonstruksjonen. Det anbefales å velge en annen plassering enn den du gjenoppretter filer fra for å unngå å overskrive data på SD-kortet ditt.Fullfører gjenopprettingsprosessen
 6. Når datarekonstruksjonen er fullført, vil Disk Drill vise deg resultatene. Sjekk ut dine gjenopprettede filer ved å klikke Vis gjenopprettet data i Explorer.

Hvordan fikse et SD-kort som ikke lar seg lese

Når du først har hentet filene dine, kan du begynne å reparere SD-kortet ditt. SD-kortet ditt vises kanskje ikke på din Windows 10-datamaskin av flere grunner. Derfor avhenger løsningen på årsaken. Du kan prøve å løse problemet på følgende måter, avhengig av hva som forårsaker at SD-kortet ikke vises:

Metode 1: Sjekk kortleseren

Før du skylder på SD-kortet, sjekk om kortleseren din fungerer som den skal. Prøv å sette inn et annet kort i kortleseren og se om PC-en din oppdager SD-kortet og klarer å lese det riktig.

Hvis heller ikke det andre kortet fungerer, rens bort oppsamlet støv fra kortleseren. Hvis rengjøring av kortleseren heller ikke virker, kan du koble kortleseren til en annen USB-port for å bekrefte at kortleseren fungerer som den skal.

Metode 2: Restart PC

Så enkelt som det kan høres ut, kan en omstart bare løse problemet ditt. Koble fra kortleseren, start PC-en på nytt, og plugg den inn igjen når PC-en har startet.

Metode 3:Deaktiver og aktiver SD-kortleserenhet

Noen ganger er alt som trengs å aktivere og deaktivere enheten. Du kan aktivere og deaktivere SD-kortleseren fra Enhetsbehandling.

 1. Søk etter enhetsbehandling i Start-menyen og åpne det beste treffet.

  søker etter enhetsbehandling i startmenyen

 2. Se etter SD-kortleseren din i listen over enheter. Den burde være under Memory technology devices. Hvis du ikke ser denne kategorien på listen, klikk på den lille pilen til venstre for Disk drives. Du vil se SD-kortet under Disk Drives. Høyreklikk på det og velg Deaktiver enhet.

  deaktiver sd-kortenhet

 3. Deretter høyreklikker du igjen og velger Aktiver enhet.

  aktiver sd-kortenheten

Hvis dette ikke løser problemet, prøv å oppdatere driverne.

Metode 4: Oppdater drivere

Windows installerer nesten alltid automatisk drivere for alle enheter du kobler til. Men hvis produsenten har rullet ut en oppdatering senere for å fikse feil, kan installasjon av dem potensielt løse problemet ditt. Du kan bruke den innebygde driveroppdateringsfunksjonen i Windows, men hvis det ikke fungerer, må du se gjennom produsentens nettsted for å se om det finnes en nyere versjon av driveren og installere den.

For å prøve å oppdatere fra innsiden av Windows, må du igjen bruke Enhetsbehandling.

 1. Høyreklikk på SD-kortet eller SD-kortleseren i Enhetsbehandling og velg Oppdater driver.

  oppdater sd-kortdriver

 2. Windows vil spørre om du vil søke automatisk etter drivere eller bla gjennom datamaskinen etter drivere. Velg det første alternativet.

  søker etter drivere automatisk

Hvis Windows finner noen oppdaterte drivere, vil den installere driverne automatisk. Likevel, Windows er ikke alltid så god på å finne drivere. Hvis den sier at den beste driveren allerede er installert, prøv å se gjennom produsentens nettsted etter en oppdatert driver.

Metode 5: Formater SD-kort

Formatering er ofte den sikreste måten å fikse et uleselig SD-kort på, gitt at du fortsatt kan se det i Diskhåndtering. Denne prosessen sletter alle dataene på kortet ditt og tilbakestiller filsystemkonfigurasjonen dens, blant andre innstillinger.

Her er en enkel guide for å formatere SD-kortet ditt:

 1. Åpne Diskhåndtering ved å søke etter diskhåndtering i Start-menyen og velge Opprett og formater harddiskpartisjoner.
 2. I den nedre delen av programmet vil du se en liste over alle tilkoblede enheter. Finn SD-kortet ditt. Deretter, høyreklikk på det og velg Format.Formaterer SD-kortet ved bruk av Diskhåndtering.
 3. Følg instruksjonene for formatering, og velg ditt foretrukne filsystem, kortnavn og formatopsjoner. Deretter klikker du på Start.Fullfører formateringen av SD-kortet i Diskhåndtering.

Metode 6: Opprett partisjon på SD-kort

Hvis SD-kortet ditt ikke kan gjenkjennes av datamaskinen din på grunn av partisjonsproblemer, kan du prøve å opprette en partisjon for å komme rundt problemet. Følg disse trinnene for å opprette en partisjon på SD-kortet ditt på Windows:

 1. Åpne Diskhåndtering ved å søke etter diskhåndtering i Start-menyen og velge Opprett og formater harddiskpartisjoner.
 2. Finne SD-kortet ditt. Deretter høyreklikker du på det og velger Ny enkel volum fra menyen.Ny enkel volum
 3. I veiviseren som åpnes, følg instruksjonene og sett partisjonsstørrelsen og stasjonsbokstaven for å fortsette.Avslutt

Metode 7: Tildel ny stasjonsbokstav

Noen ganger kan det å endre stasjonsbokstaven på SD-kortet ditt hjelpe datamaskinen med å gjenkjenne enheten din. For å tildele en ny stasjonsbokstav for kortet ditt på Windows, følg disse trinnene:

 1. Åpne Diskhåndtering som diskutert i tidligere metoder
 2. Locate your SD card on the list of disks and partitions. Then right-click on it and select Change Drive Letter and Paths.Endre stasjonsbokstav og stier
 3. Klikk Endre. Dette åpner et nytt popup-vindu hvor du kan velge stasjonsbokstaven.Velg stasjonsbokstaven og klikk OK
 4. Når valgt, klikk OK.
 5. Etter at du har endret bokstaven på kjøretøyet ditt, sjekk om datamaskinen nå kan gjenkjenne og få tilgang til SD-kortet ditt. Hvis det fremdeles er ugjenkjennelig, vurder å bruke neste metode.

  Metode 8: Bruk CHKDSK til å reparere korrupte data

  CHKDSK er et Windows-verktøy som kan skanne og reparere SD-kortet ditt for feil i filsystemet. Følg disse trinnene for å forsøke å reparere SD-kortet med CHKDSK:

  1. Åpne Kommandoprompt ved å søke etter Kommandoprompt i Start-menyen og kjør det som administrator.Åpne Kommandoprompt som administrator.
  2. Skriv inn chkdsk N: /r /x, hvor N er bokstaven for kjøretøyet til SD-kortet ditt. Trykk deretter Enter.CHKDSK syntaks.

  Vent til CHKDSK har skannet og reparert filsystemfeilene på SD-kortet ditt. Programmet vil varsle deg når prosessen er fullført. Kast ut og sett inn kortet på nytt for å sjekke om datamaskinen din nå kan gjenkjenne det.

  Konklusjon

  Det er ulike årsaker til at en datamaskin ikke gjenkjenner et SD-kort. Før du forsøker reparasjoner, er det viktig å sjekke enkle ting først, som å verifisere om kortleseren eller driverne dine fungerer dårlig.

  Husk bare å velge den beste programvaren for datagjenoppretting, som Disk Drill, for å øke sjansene for å hente filene dine vellykket. Deretter kan du bruke våre omfattende metoder for å fikse minnekortet uten risiko for datatap.

  Vanlige spørsmål

  Telefonen din leser kanskje ikke et SD-kort av følgende årsaker:
  • Kortet har blitt fysisk skadet
  • Den innebygde SD-kortplassen i telefonen har blitt skadet
  • Støvete eller skitten SD-kortplass
  • SD-kortet har blitt infisert med et virus
  • SD-kortet har blitt korrupt
  Å få tilgang til et SD-kort på Windows er ikke så annerledes fra å få tilgang til en flash-stasjon. Hvis du bruker en bærbar datamaskin med innebygd SD-kortleser, sett inn kortet i sporet. Hvis du bruker en ekstern SD-kortleser, koble kortleseren til PC-en din og sett SD-kortet inn i kortleseren. PC-en din vil automatisk gjenkjenne SD-kortet. Du kan imidlertid også få tilgang til SD-kortet ved å navigere til Denne PCen på Windows 10.
  Den vanligste årsaken til at et SD-kort fryser Windows 10, er på grunn av en utdatert driver. Prøv å oppdatere driveren til SD-kortet for å løse problemet. Men hvis det ikke løser problemet, kunne grunnen være at SD-kortet har blitt korrupt. Når Windows oppdager et SD-kort, initierer det en prosess som kalles montering. Windows vil prøve å lese kortets metadata fra sektorene på kortet, og en dårlig sektor vil forårsake at monteringsprosessen henger, og dermed fryse datamaskinen din. Hvis du har koblet til en SD-kortleser med PC-en din, og SD-kortet ikke vil montere, vil Windows automatisk koble det fra etter en stund hvis det ikke kan drive prosessen videre.
  Du trenger vanligvis ikke å "aktivere" et SD-kort på Windows 11. Når du kobler kortet til en datamaskin via et SD-kortspor/SD-kortleser, skal det automatisk bli gjenkjent og innholdet kan aksesseres via Filutforskeren. Hvis datamaskinen din derimot ikke gjenkjenner SD-kortet ditt, kan du prøve enkle løsninger som å sette inn kortet på nytt i kortleser/spor, rense kortet ditt, omstarte datamaskinen din, eller oppdatere driverne dine.
  Hvis Android-enheten din ikke kan gjenkjenne SD-kortet ditt, kan du prøve å slå av enheten, sette inn kortet på nytt, og slå den på igjen for å sjekke om kortet ditt nå kan gjenkjennes. Du kan også rense SD-kortet ditt eller SD-kortsporet for å sørge for at ingen støv eller smuss hindrer Android-enheten din i å lese kortet ditt ordentlig. Hvis ingen av disse metodene fungerer, prøv å formatere SD-kortet ditt fra Android-enheten din. Gå enkelt til Innstillinger > Lagring > Formater SD-kort hvis alternativet er tilgjengelig.
  Hvis mikro SD-kortet ditt ikke blir oppdaget av datamaskinen din, kan du prøve disse raske løsningene:
  • Sett inn kortet på nytt i kortleser/sporet
  • Omstart datamaskinen og sett inn SD-kortet ditt på nytt
  • Oppdater SD-kortdriverne dine
  • Deaktiver og aktiver SD-kortleserenheten din fra Enhetsbehandling
  • Reparer SD-kortet ditt ved å kjøre CHKDSK
  Hvis disse metodene ikke fungerte, er det å formatere SD-kortet ditt ditt beste alternativ. Men dette vil slette alle filene fra kortet ditt.
Arjun er en teknologininja som koder HTML og CSS, og har fått en æresbevisning som familiens faste tekniske hjelp under sammenkomster. Han har skrevet veiledninger i omtrent seks år og er for tiden bidragsyter på store teknologinettsider.
Godkjent av
Senior Datarekonstruksjonsingeniør. Mastergrad i fysikk, Informasjonsteknologi for vitenskapelige eksperimenter.