Datorn känner inte igen SD-kortet? Testa de här tipsen

Skriven av
Godkänd av
122

datorn känner inte igen sd-kortet

Har du försökt att sätta in ditt SD-kort flera gånger, men undrar fortfarande varför ditt SD inte visas på ditt Windows 10 eller Windows 11 OS? Om datorn inte känner igen SD-kortet eller säger ”SD-kortet upptäcks inte” efter att du har satt in det i datorn finns det några enkla åtgärder du kan prova.

Men, innan du försöker komma åt ditt SD-kort genom att tillämpa åtgärder, är det viktigt att återställa data på ditt SD-kort för att vara på den säkra sidan. I den här guiden kommer du att lära dig hur du återställer data och åtgärdar ditt SD-kort inom några minuter.

Är det möjligt att fixa ett SD-kort som inte upptäcks?

Möjligheten att återställa ett SD-kort som inte upptäcks av din dator beror på den underliggande anledningen till varför det blev oigenkännligt. Detta specifika scenario kommer också att avgöra hur du kan återställa data från ditt SD-kort och hur framgångsrik återställningen kommer att vara.

För att belysa detta, låt oss utforska de olika graderna till vilka ditt SD-kort kan vara oigenkännligt:

 • Ditt SD-kort upptäcks inte i Utforskaren men kan ses i Diskhantering. I detta scenario kan du inte komma åt ditt SD-kort och dess innehåll, men enheten känns fortfarande igen av din dator när du kontrollerar den via Diskhantering.
 • Ditt SD-kort upptäcks inte i Diskhantering men kan ses i Enhetsadministrering. I detta fall kan det vara extra utmanande att formatera ditt SD-kort eftersom Enhetsadministrering inte har funktionaliteten för att göra detta.
 • SD-kortet upptäcks inte i Enhetsadministrering. När ditt SD-kort inte kan upptäckas ens i Enhetsadministrering kan det betyda att din lagringsenhet är fysiskt skadad eller död. Att fixa ett dött SD-kort är extremt utmanande, om inte omöjligt.

Innan du felsöker ditt SD-kort är det också viktigt att förstå varför din dator inte känner igen det. Du kan börja med dessa vanliga scenarier och de möjliga anledningarna bakom dem:

Scenario Möjliga orsaker
🔗 Ditt SD-kort är inte ordentligt anslutet Ditt SD-kort kanske inte är helt insatt i datorns kortplats eller kortläsare. I andra fall kan kortplatsen eller kortläsaren vara skadad.
📚 Din SD-kortläsare fungerar inte Detta händer när din kortläsares hårdvara är trasig eller dina drivrutiner är föråldrade eller korrupta.
💻 Ditt SD-kort har drivrutinsproblem Drivrutinsproblem med SD-kort, såsom föråldrade eller korrupta drivrutiner, kan göra att ditt SD-kort inte upptäcks av din dator.
🗃 Ditt SD-korts filsystem är inte kompatibelt Din dator kommer inte att känna igen ditt SD-kort om det är formaterat med ett inkompatibelt filsystem (t.ex. genom att sätta i ett NTFS-formaterat SD-kort i en icke-Windows-dator)
🔨 Ditt SD-kort är fysiskt skadat Skador på de fysiska komponenterna i ditt SD-kort kommer att påverka dess prestanda eller göra det helt oläsbart, korrupt eller omöjligt att återskapa.

Hur man återskapar data från ett SD-kort som inte känns igen

Om ditt SD-kort visas i Diskhantering med korrekt storlek kommer du att kunna skanna kortet och möjligtvis återskapa data från det. Hur framgångsrik dataåterställningen blir beror emellertid i stor utsträckning på det verktyg du använder för återställning.

Ett smart och omfattande verktyg som Disk Drill ger dig den bästa chansen att säkert återskapa data från ditt SD-kort. Vi rekommenderar att du återskapar dina filer innan du reparera ditt SD-kort, eftersom metoderna för att laga din enhet kan kräva formatering.

Så här återskapar du data från SD-kortet med Disk Drill:

 1. För att komma igång, ladda ner Disk Drill och installera det på din dator. Du kommer att kunna återskapa 500 MB data med den fria versionen på Windows.Startar installation av Disk Drill.
 2. Nu, starta Disk Drill-appen. Du kommer att se en lista över enheter som du kan skanna på startsidan. Välj ditt SD-kort från listan och klicka på Sök efter förlorad data.börja skanna ditt SD-kort
 3. Disk Drill visar filerna den hittar i realtid när den skannar ditt kort. Du kan vänta tills skanningen är klar eller omedelbart granska de skannade filerna genom att klicka på Översyn av hittade objekt.Granskning av den data som hittats.
 4. Markera rutorna bredvid de filer du vill återskapa. När du är klar med att välja, klicka på Återskapa.Markerar filer för återställning.
 5. Välj den målplats där du vill spara dina återställda filer. Klicka sedan på Nästa för att börja med dataåterställningen. Det rekommenderas att du väljer en annan plats än den du återställer filer från för att undvika att skriva över någon data på ditt SD-kort.Avslutar återställningsprocessen
 6. När dataåterställningen är slutförd kommer Disk Drill att visa dig resultaten. Kontrollera dina återställda filer genom att klicka på Visa återställd data i Utforskaren.

Hur man fixar ett SD-kort som inte läses

När du har återställt filerna kan du börja reparera ditt SD-kort. Ditt SD-kort kanske inte visas på din Windows 10-dator av flera anledningar. Därför beror lösningen på orsaken. Du kan försöka åtgärda problemet på följande sätt beroende på vad som orsakar att SD-kortet inte visas:

Metod 1: Kontrollera Kortläsaren

Innan du skyller på ditt SD-kort, kontrollera om din kortläsare fungerar korrekt. Testa att sätta in ett annat kort i kortläsaren och se om din PC upptäcker SD-kortet och kan läsa det korrekt.

Om det andra kortet inte heller fungerar, rengör eventuellt ackumulerat damm från kortläsaren. Om rengöring av kortläsaren inte heller fungerar, koppla kortläsaren till en annan USB-port för att bekräfta att kortläsaren fungerar som den ska.

Metod 2: Starta Om Datorn

Så enkelt det kan låta, kan en omstart lösa ditt problem. Koppla från kortläsaren, starta om din PC och sätt sedan tillbaka den när din PC har startat om.

Metod 3: Inaktivera och Aktivera SD-Kortläsaren

Ibland räcker det med att inaktivera och aktivera enheten. Du kan inaktivera och aktivera SD-kortläsaren från Enhetshanteraren.

 1. Sök efter enhetshanteraren i Start-menyn och öppna bästa matchningen.

  söker efter enhetshanterare i startmenyn

 2. Sök efter din SD-kortläsare i listan över enheter. Den bör finnas under Memory technology devices. Om du inte ser denna kategori i listan, klicka på den lilla pilen till vänster om Diskenheter. Du kommer att se ditt SD-kort under Diskenheter. Högerklicka på det och välj Inaktivera enhet.

  inaktivera sd-kortsenheten

 3. Därefter högerklickar du igen och väljer Aktivera enhet.

  aktivera sd-kortsenheten

Om detta inte löser problemet, prova att uppdatera drivrutinerna.

Metod 4: Uppdatera Drivrutiner

Windows installerar nästan alltid automatiskt drivrutiner för alla enheter som du ansluter. Men om tillverkaren har rullat ut en uppdatering senare för att åtgärda buggar kan installation av dem potentiellt lösa ditt problem. Du kan använda den inbyggda drivrutinsuppdateringsfunktionen i Windows, men om det inte fungerar behöver du leta på tillverkarens webbplats för att se om det finns en nyare version av drivrutinen och installera den.

För att försöka uppdatera från Windows behöver du igen använda Enhetshanteraren.

 1. Högerklicka på SD-kortet eller SD-kortläsaren i Enhetshanteraren och välj Uppdatera drivrutin.

  uppdatera sd-kortets drivrutin

 2. Windows kommer att fråga om du vill söka automatiskt efter drivrutiner eller bläddra i datorn efter drivrutiner. Välj det första alternativet.

  söker automatiskt efter drivrutiner

Om Windows hittar några uppdaterade drivrutiner kommer det att installera dem automatiskt. Dock är Windows inte så bra på att hitta drivrutiner. Om det säger att den bästa drivrutinen redan är installerad, prova att leta efter en uppdaterad drivrutin på tillverkarens webbplats.

Metod 5: Formatera SD-kort

Formatering är ofta det mest säkra alternativet för att fixa ett oläsbart SD-kort, förutsatt att du fortfarande kan se det i Diskhantering. Denna process raderar alla data från ditt kort och återställer dess filsystemkonfiguration, bland annat inställningar.

Här är en enkel guide för att formatera ditt SD-kort:

 1. Öppna Diskhantering genom att söka efter diskhantering i Start-menyn och välj Skapa och formatera hårddiskpartitioner.
 2. I den nedre delen av programmet kommer du att se en lista över alla anslutna enheter. Lokalisera ditt SD-kort. Högerklicka sedan på det och välj Formatera.Formaterar SD-kortet med Diskhantering.
 3. Följ anvisningarna för formateringen, välj önskat filsystem, kortnamn och formateringsalternativ. Därefter klicka på Starta.Slutför formateringen av SD-kortet i Diskhantering.

Metod 6: Skapa en partition på SD-kortet

Om ditt SD-kort inte kan kännas igen av din dator på grund av partitioneringsproblem kan du försöka skapa en partition för att komma runt det. Följ dessa steg för att skapa en partition på ditt SD-kort i Windows:

 1. Öppna Diskhantering genom att söka efter diskhantering i Start-menyn och välj Skapa och formatera hårddiskpartitioner.
 2. Lokalisera ditt SD-kort. Högerklicka sedan på det och välj Nytt enkelt volym från menyn.Ny enkel volym
 3. I guiden som öppnas, följ instruktionerna och ställ in partitionens storlek och enhetsbokstav för att fortsätta.Avsluta

Metod 7: Tilldela en ny enhetsbokstav

Ibland kan det hjälpa att bara ändra enhetsbokstaven för ditt SD-kort för att din dator ska känna igen enheten. För att tilldela en ny enhetsbokstav för ditt kort i Windows, följ dessa steg:

 1. Öppna Diskhantering som diskuterats i tidigare metoder
 2. Lokalisera ditt SD-kort i listan över diskar och partitioner. Högerklicka sedan på det och välj Ändra enhetsbokstav och sökvägar.Ändra enhetsbokstav och sökvägar
 3. Klicka på Ändra. Detta öppnar ett annat popup-fönster där du kan välja enhetsbokstaven.Välj enhetsbokstaven och klicka OK
 4. När du har valt, klicka på OK.
 5. Efter att ha ändrat din enhetsbokstav, kontrollera om din dator nu kan känna igen och komma åt ditt SD-kort. Om det fortfarande är okänt, överväg att använda nästa metod.

  Metod 8: Använd CHKDSK för att reparera korruption

  CHKDSK är ett Windows-verktyg som kan skanna och reparera ditt SD-kort för filsystemfel. Följ dessa steg för att försöka reparera SD-kortet med CHKDSK:

  1. Öppna Kommandotolken genom att söka efter Kommandotolken i Start-menyn och köra den som administratör.Öppna Kommandotolken som administratör.
  2. Skriv in chkdsk N: /r /x, där N är enhetsbokstaven för ditt SD-kort. Tryck sedan på Enter.CHKDSK syntax.

  Vänta tills CHKDSK har skannat och reparerat ditt SD-korts filsystemfel. Programmet meddelar dig när processen är klar. Mata ut och sätt i ditt kort igen för att kontrollera om datorn nu kan känna igen det.

  Slutsats

  Det finns olika anledningar till att din dator inte känner igen ett SD-kort. Innan du försöker med reparationer är det viktigt att först kontrollera enkla saker, som att verifiera om ditt kortläsare eller drivrutiner fungerar dåligt.

  Kom bara ihåg att välja den bästa programvaran för dataåterställning, som Disk Drill, för att öka dina chanser att framgångsrikt återställa dina filer. Använd sedan våra omfattande metoder för att åtgärda ditt minneskort utan risk för datarförlust.

  Vanliga frågor och svar

  Din telefon kanske inte läser ett SD-kort av följande anledningar:
  • Kortet har fysisk skadats
  • Den inbyggda SD-kortplatsen i din telefon har skadats
  • Smutsig eller dammig SD-kortplats
  • SD-kortet har infekterats med ett virus
  • SD-kortet har blivit korrupt
  Att få åtkomst till ett SD-kort på Windows skiljer sig inte mycket från att få åtkomst till en USB-sticka. Om du använder en bärbar dator med inbyggd SD-kortläsare, sätt i ditt kort i kortplatsen. Om du använder en extern SD-kortläsare, anslut kortläsaren till din PC och sätt in SD-kortet i kortläsaren. Din dator kommer automatiskt att känna igen SD-kortet. Du kan dock också komma åt SD-kortet genom att navigera till Den här datorn på Windows 10.
  Den vanligaste anledningen till att ett SD-kort fryser din Windows 10-dator är på grund av en föråldrad drivrutin. Försök att uppdatera drivrutinen för ditt SD-kort för att åtgärda problemet. Men om det inte löser problemet, kan orsaken vara att SD-kortet har blivit korrupt. När Windows upptäcker ett SD-kort startar det en process som kallas montering. Windows kommer försöka läsa kortets metadata från ditt korts sektorer, och en dålig sektor kommer att orsaka att monteringsprocessen hänger sig och därmed frysa din dator. Om du har anslutit en SD-kortläsare till din dator och SD-kortet inte monteras, kommer Windows automatiskt att koppla från det efter en stund om det inte kan föra processen framåt.
  Du behöver vanligtvis inte "aktivera" ett SD-kort på Windows 11. När du ansluter ditt kort till en dator via en SD-kortplats/SD-kortläsare, bör det automatiskt kännas igen och dess innehåll kan nås via Filutforskaren. Om dock din dator inte känner igen ditt SD-kort kan du prova enkla åtgärder som att sätta tillbaka ditt kort i kortläsaren/platsen, rengöra ditt kort, starta om datorn eller uppdatera dina drivrutiner.
  Om din Android-enhet inte kan känna igen ditt SD-kort kan du prova att stänga av enheten, sätta tillbaka kortet och sedan sätta på enheten igen för att se om ditt kort nu kan kännas igen. Du kan också rengöra ditt SD-kort eller din SD-kortplats för att försäkra dig om att inget damm eller smuts hindrar din Android-enhet från att läsa ditt kort korrekt. Om inga av dessa metoder fungerar kan du prova att formatera ditt SD-kort från din Android-enhet. Gå helt enkelt till Inställningar > Lagring > Formatera SD-kort om alternativet är tillgängligt.
  Om ditt micro SD-kort inte upptäcks av din dator kan du prova dessa snabba åtgärder:
  • Sätt tillbaka kortet i kortläsaren/platsen
  • Starta om din dator och sätt tillbaka ditt SD-kort
  • Uppdatera drivrutinerna för ditt SD-kort
  • Inaktivera och aktivera din SD-kortläsarenhet från Enhetsadministratören
  • Reparera ditt SD-kort genom att köra CHKDSK
  Om dessa metoder inte fungerade är formatering av ditt SD-kort ditt bästa alternativ. Detta kommer dock att radera alla filer från ditt kort.
Arjun är en teknisk ninja, kodar HTML och CSS, och har fått hedersomnämnande som familjens tillgång till teknisk hjälp under sammankomster. Han har skrivit guider i ungefär sex år och är för närvarande bidragsgivare på stora tekniska webbplatser.
Godkänd av
Senior Data Recovery Engineer. Masterexamen i fysik, informationsteknik för vetenskapliga experiment.