GoPro syns inte på PC: Hur man åtgärdar och återställer filer

Godkänd av
47

gopro visas inteEfter en lång dag av filmande med din GoPro-kamera kopplar du in den till din dator för att överföra alla dina bilder och videor. Märkligt nog, när du ansluter den, märker du att GoPro-kameran inte upptäcks. Plötsligt står du där förbryllad över vad som kan orsaka detta.

Innan du börjar panikslå, finns det lösningar tillgängliga som du kan implementera för att åtgärda detta. I den här artikeln kommer vi att gå igenom olika anledningar till varför din GoPro inte visas på datorn och hur du kan lösa problemet och återställa data.

Möjliga orsaker till att en dator inte känner igen en GoPro

Det finns många potentiella orsaker till varför din GoPro inte visas på datorn. Vissa av dem är enklare att åtgärda än andra. Låt oss kort titta på några vanliga orsaker till att din GoPro inte upptäcks av datorn:

Anledning Beskrivning
🔧 Skadade eller föråldrade drivrutiner All hårdvara som ansluts till din dator behöver drivrutiner. Drivrutiner möjliggör för din hårdvara att kommunicera med varandra. Utan dem kanske din GoPro inte känns igen av datorn.
🔌 Defekt hårdvara Om din GoPro inte ansluter till en PC kan det bero på att ett SD-kortläsare, kabel eller port är defekt. En defekt komponent kan helt bryta ned kommunikationen.
👎 Fil systemkorruption Om ditt filsystem blivit korrupt kommer du inte att kunna komma åt datan på ditt SD-kort. I vissa fall kan din dator inte alls upptäcka SD-kortet.
📷 Felaktiga inställningar Om din dator inte känner igen GoPro, se till att din GoPro är konfigurerad att läsas som en lagringsenhet av din dator.

Om du vill undvika att formatera GoPro SD-kortet för att lösa problemet, prova några av de lösningar vi har listat härnäst.

Hur man får en GoPro att synas på en dator

För att stilla frustrationen som orsakas av att din GoPro inte dyker upp på datorn, här är en lista med metoder som du kan använda för att göra den synlig och åtkomlig igen.

Metod 1: Kontrollera SD-kort

Gör en visuell inspektion av SD-kortet. Kontrollera om det finns några skador på plasthöljet och kontakterna. Se till att kontakterna inte har ett tunt lager av damm eller smuts över sig för att säkerställa att de får ordentlig kontakt. Om ditt SD-kort har kommit i kontakt med vatten, låt det torka helt innan du försöker testa det.

Metod 2: Kontrollera att problemet inte beror på USB-kabeln

Problemet kan bero inte på GoPro eller SD-kortet, utan istället på USB-kabeln du använder. Försök byta USB-kabeln du använder för att ansluta GoPro till din dator. Om det inte fungerar, försök ta ur SD-kortet inuti och anslut det till din dator med en SD-kortläsare istället. Detta är också ett bra tillfälle att se till att du ansluter den till en fungerande USB-port, helst en direkt på moderkortet (istället för en på chassit).

Metod 3: Prova en annan dator

Om du har testat SD-kortet, USB-porten och USB-kabeln, då kan problemet vara din dator. Detta gäller särskilt om din GoPro laddas men inte kopplar upp sig mot datorn. Ett virus eller säkerhetsinställningar kan förhindra att din GoPro blir läst. Att ansluta den till en annan dator kommer att hjälpa till att avgöra om detta är fallet.

Metod 4: Uppdatera eller installera om drivrutinerna

Drivrutiner gör det möjligt för din hårdvara att kommunicera med varandra. GoPro-kameror använder Mass Storage Protocol (MTP) drivrutinen för att överföra filer mellan enheter. Om din MTP-drivrutin är föråldrad eller korrupt kommer du inte att kunna komma åt dina filer på GoPro. För att åtgärda detta måste du uppdatera dina MTP-drivrutiner eller åtminstone installera om dem.

Dessa instruktioner kommer att guida dig genom att uppdatera dina MTP-drivrutiner på Windows 10, eller fräscha upp dem om de är skadade:

 1. Högerklicka på Start och välj Enhetshanteraren.Öppna Enhetshanteraren.
 2. Expandera Diskenheter. Högerklicka på ditt SD-kort, klicka sedan på Uppdatera drivrutin.Uppdaterar drivrutinerna.
 3. Klicka på Sök automatiskt efter drivrutiner. Om drivrutinerna redan är uppdaterade, klicka på Stäng.Låter Windows söka efter drivrutiner.
 4. Högerklicka på SD-kortet igen, klicka sedan på Avinstallera enhet.Avinstallerar de existerande drivrutinerna.
 5. Klicka på Avinstallera igen för att bekräfta.
 6. Ta bort SD-kortet från datorn och koppla sedan in det igen för att installera drivrutinerna.

Metod 5: Kontrollera Windows-uppdateringar

Din dator kan sakna kritiska Windows-uppdateringar. Windows släpper regelbundet uppdateringar som åtgärdar problem och håller viktiga hårdvarudrivrutiner aktuella. Därför kan saknade uppdateringar vara anledningen till att din GoPro inte visas på din dator.

Så här kan du söka efter uppdateringar:

 1. Högerklicka på Start och välj Inställningar.Öppnar Windows-inställningar.
 2. Klicka på Uppdatering & Säkerhet.Tillgång till Windows Uppdatering & Säkerhetssektion.
 3. Klicka på Sök efter uppdateringar. Windows kommer att börja leta efter uppdateringar och automatiskt installera dem.Söker efter eventuella uppdateringar.

Metod 6: Starta om datorn

Den klassiska omstarten kan vara allt du behöver för att åtgärda problemet med att din dator inte känner igen GoPro. Omstart hjälper också till med att slutföra installationen av eventuella uppdateringar som du kan ha laddat ner tidigare.

När din dator stängs av på normalt sätt stängs den inte av helt och hållet. Istället utför den vad som kallas en hybridavstängning. Detta möjliggör snabbare uppstartstider. För att se till att din dator genomför en fullständig avstängning, se till att du klickar på alternativet Starta om istället för att stänga av den och slå på den igen. Att välja Starta om tvingar fram en fullständig avstängning samtidigt som den startar om.

Metod 7: Kontrollera Anslutningsläge på Kameran

Din GoPro kommer inte alltid att automatiskt ansluta som en lagringsenhet när du kopplar in den till din dator. Du måste se till att rätt anslutningsläge är valt om du vill visa dina data.

Följ dessa instruktioner för att säkerställa att rätt anslutningsläge väljs (detta utfördes på en GoPro HERO8 Black):

 1. Svep neråt på din GoPro och tryck sedan på Inställningar.
 2. Tryck på Anslutningar.
 3. Tryck på USB-anslutning.
 4. Tillse att MTP är det valda alternativet.
 5. Anslut ditt USB och testa.

Metod 8: Uppdatera GoPro Firmware

Problemet du står inför kan bero på en bugg i den nuvarande firmware-version som din GoPro använder. Om detta är fallet, behöver du bara uppdatera till den senaste firmware-versionen. Det finns några sätt du kan gå tillväga på, och metoden du använder kan bero på vilken GoPro-modell du har.

Rekommenderade metoden är att använda GoPro Quik-appen (för iOS eller Android), som fungerar med alla GoPro-kameror, utom HD HERO och HD HERO2. Du kan också använda Quik för skrivbordet med HERO7 och tidigare kameror, eller manuellt ladda ner uppdateringen för din specifika kameramodell.

Metod 9: Felsökare för Windows

Den sista metoden du kan prova är att använda en felsökare för Windows. Även om dina GoPro-drivrutiner är uppdaterade och all din hårdvara fungerar som den ska, finns det vissa problem som är svåra att hitta. Windows kommer med en mängd användbara felsökare som är utformade för att hantera specifika problem.

Instruktionerna hjälper dig att använda en felsökare om din dator inte känner igen GoPro:

 1. Högerklicka Start och välj Windows PowerShell (Admin). Klicka Ja om du blir uppmanad av UAC.Öppna PowerShell.
 2. Skriv msdt.exe -id DeviceDiagnostic och tryck Enter.Öppnar felsökaren.
 3. Klicka Nästa. Det kommer att börja söka efter problem och automatiskt reparera dem om några upptäcks.Börjar felsökningsprocessen.

Hur man återställer filer som förlorats från en GoPro-kamera

Om du har lyckats åtgärda problemet men några av dina filer saknas till följd av den tidigare skadan, kan du få tillbaka dessa filer med hjälp av dataåterställningsprogramvara, som Disk Drill. Disk Drill kan skanna ditt SD-kort för att hitta data som en gång fanns där och återställa det åt dig. Men, du måste agera så snabbt du kan för att ha störst chans att lyckas med återställningen.

För att återskapa filer från ditt GoPro SD-kort, följ dessa steg:

 1. Ladda ned och installera Disk Drill på din dator.
 2. Välj ditt SD-kort och klicka på Sök efter förlorad data för att börja skanningen.Letar efter förlorad data på SD-kortet.
 3. Klicka på Granska hittade objekt när skanningen är klar.Analyserar den upptäckta datan.
 4. Markera vilka filer du vill återställa. Använd funktionen Förhandsvisning genom att dubbelklicka på en fil för att se dess innehåll. När du är redo, klicka på Återställ.Återställer de markerade filerna.
 5. Välj en utdataplats. Se till att den inte är på samma SD-kort som du återställer från. Klicka på Nästa för att slutföra återställningen.Bekräftar återställning.

Slutsats

Det finns många anledningar till varför en GoPro-kamera kanske inte visas på din dator, och det kan ibland vara svårt att ta reda på den faktiska orsaken. Därför är det nödvändigt att ta en metodisk approach för att säkerställa att du täcker alla baser.

Börja med att kontrollera SD-kortet för skador och se till att din USB-kabel eller SD-kortläsare fungerar korrekt. Se sedan till att dina MTP-drivrutiner är uppdaterade och fungerar. Detta kan kräva en uppdatering till den senaste OS-versionen. Du bör också se till att din GoPro är inställd på rätt anslutningsläge och kör den senaste versionen av firmware för sin modell.

Avatar photo
Jordan Jamieson-Mane är en innehållsskribent med ett brinnande intresse för teknik och producerar ofta innehåll relaterat till hårdvara, dataåterställning och konsumentelektronik. När han inte skriver upptäcker han musik och arbetar med sina egna webbplatser.
Godkänd av
12 års erfarenhet av mjukvaruutveckling, databasadministration och reparation av hårdvara.