GoPro wordt niet weergegeven op PC: Hoe te repareren en bestanden te herstellen

Avatar photo
Geschreven door
Goedgekeurd door
40

gopro wordt niet weergegevenNa een lange dag filmen met je GoPro-camera, sluit je deze aan op je computer om al je foto’s en video’s over te zetten. Vreemd genoeg wordt de GoPro, nadat je deze hebt aangesloten, niet herkend door de computer. Plotseling zit je verward te piekeren over wat dit zou kunnen veroorzaken.

Voordat je in paniek raakt, zijn er oplossingen beschikbaar die je kunt implementeren om dit te verhelpen. In dit artikel gaan we in op de verschillende redenen waarom je GoPro niet zichtbaar is op de PC en hoe je het probleem kunt oplossen en gegevens kunt herstellen.

Mogelijke redenen waarom een computer een GoPro niet herkent

Er zijn veel mogelijke redenen waarom je GoPro niet zichtbaar is op een PC. Sommige daarvan zijn makkelijker op te lossen dan andere. Laten we kort kijken naar enkele veelvoorkomende redenen waarom je GoPro niet herkend wordt door de PC:

Reden Omschrijving
🔧 Beschadigde of verouderde stuurprogramma’s Alle hardware die op je computer wordt aangesloten heeft stuurprogramma’s nodig. Stuurprogramma’s stellen je hardware in staat met elkaar te communiceren. Zonder hen wordt je GoPro mogelijk niet herkend door de computer.
🔌 Defecte hardware Als je GoPro geen verbinding maakt met een PC, kan dit komen door een defecte SD-kaartlezer, kabel of poort. Een defect onderdeel kan de communicatie volledig onderbreken.
👎 Bestandssysteemcorruptie Wanneer je bestandssysteem corrupt raakt, kun je niet meer bij de gegevens op je SD-kaart. In sommige gevallen kan je computer de SD-kaart helemaal niet oppikken.
📷 Verkeerde instellingen Als je computer de GoPro niet herkent, zorg er dan voor dat je GoPro is geconfigureerd om door je computer als opslagapparaat te worden gelezen.

Als je wilt voorkomen dat je de SD-kaart van je GoPro formatteert om het probleem op te lossen, probeer dan enkele van de oplossingen die we hierna hebben opgesomd.

Hoe je een GoPro zichtbaar maakt op een computer

Om de frustratie te lessen die veroorzaakt wordt doordat je GoPro niet op de computer verschijnt, is hier een lijst van methoden die je kunt gebruiken om deze weer zichtbaar en toegankelijk te maken.

Methode 1: Controleer SD-kaart

Voer een visuele inspectie uit van de SD-kaart. Kijk of er schade is aan de plastic behuizing en connectoren. Zorg ervoor dat de connectoren geen dunne laag stof of vuil over zich hebben om te verzekeren dat ze goed contact maken. Als je SD-kaart in contact is gekomen met water, laat het dan volledig drogen voordat je probeert om het te testen.

Methode 2: Zorg ervoor dat het probleem niet bij de USB-kabel ligt

Het probleem komt misschien niet van de GoPro of SD-kaart, maar wel van de USB-kabel die je gebruikt. Probeer de USB-kabel die je gebruikt om de GoPro met je computer te verbinden te vervangen. Als dat niet werkt, probeer dan de SD-kaart eruit te halen en deze via een SD-kaartlezer met je computer te verbinden. Dit is ook een goed moment om te controleren of je deze aansluit op een werkende USB-poort, bij voorkeur één op het moederbord (in plaats van één op de behuizing).

Methode 3: Probeer Een Andere Computer

Als u de SD-kaart, USB-poort en USB-kabel hebt getest, dan kan het probleem uw computer zijn. Dit is vooral waarschijnlijk als de GoPro wel oplaadt maar geen verbinding maakt met de computer. Een virus of beveiligingsinstelling kan voorkomen dat uw GoPro wordt herkend. Het aansluiten op een andere computer zal helpen bepalen of dit het geval is.

Methode 4: Update of herinstalleer de stuurprogramma’s

Stuurprogramma’s zorgen ervoor dat uw hardware met elkaar kan communiceren. GoPro-camera’s gebruiken het Mass Storage Protocol (MTP)-stuurprogramma om bestanden tussen apparaten over te dragen. Als uw MTP-stuurprogramma verouderd of beschadigd is, kunt u geen toegang krijgen tot uw bestanden op de GoPro. Om dit te verhelpen, moet u uw MTP-stuurprogramma’s bijwerken of op zijn minst opnieuw installeren.

Deze instructies begeleiden je bij het bijwerken van je MTP-drivers op Windows 10, of het verversen ervan als ze beschadigd zijn:

 1. Klik met de rechtermuisknop op Start en selecteer Apparaatbeheer.Apparaatbeheer openen.
 2. Vouw Schijfstations uit. Klik met de rechtermuisknop op uw SD-kaart en klik vervolgens op Stuurprogramma bijwerken.De stuurprogramma's bijwerken.
 3. Klik op Automatisch zoeken naar bijgewerkte stuurprogramma’s. Als de stuurprogramma’s al up-to-date zijn, klik op Sluiten.Windows laten zoeken naar stuurprogramma's.
 4. Klik weer met de rechtermuisknop op de SD-kaart en klik vervolgens op Apparaat verwijderen.De bestaande stuurprogramma's verwijderen.
 5. Klik nogmaals op Verwijderen om te bevestigen.
 6. Verwijder de SD-kaart uit uw computer en sluit deze opnieuw aan om de stuurprogramma’s te installeren.

Methode 5: Controleer op Windows-updates

Uw computer mist mogelijk kritieke Windows-updates. Windows brengt regelmatig updates uit die problemen oplossen en ervoor zorgen dat essentiële hardwarestuurprogramma’s up-to-date blijven. Het missen van updates zou dus de reden kunnen zijn waarom uw GoPro niet zichtbaar is op uw pc.

Zo kunt u controleren op updates:

 1. Klik met de rechtermuisknop op Start en selecteer Instellingen.Windows-instellingen openen.
 2. Klik op Bijwerken & Beveiliging.Toegang tot het onderdeel Windows Update & Beveiliging.
 3. Klik op Naar updates zoeken. Windows gaat op zoek naar updates en installeert ze automatisch.Controleren op updates.

Methode 6: Computer opnieuw opstarten

De klassieke herstart kan alles zijn wat je nodig hebt om het probleem dat je PC de GoPro niet herkent, te verhelpen. Herstarten helpt ook door de installatie van eventuele updates die je mogelijk al hebt gedownload, af te ronden.

Wanneer je computer normaal wordt afgesloten, wordt hij niet volledig afgesloten. In plaats daarvan voert hij uit wat een hybride afsluiting wordt genoemd. Dit zorgt voor snellere opstarttijden. Om ervoor te zorgen dat je computer volledig afsluit, moet je ervoor zorgen dat je op de Opnieuw starten-optie klikt in plaats van de computer af te sluiten en weer aan te zetten. Kiezen voor Opnieuw starten forceert een volledige afsluiting terwijl deze opnieuw start.

Methode 7: Controleer de Verbindingsmodus op de Camera

Uw GoPro gaat niet altijd automatisch verbinden als een opslagapparaat wanneer u deze aansluit op uw computer. U moet ervoor zorgen dat de juiste verbindingsmodus is gekozen als u uw gegevens wilt bekijken.

Volg deze instructies om ervoor te zorgen dat de juiste verbindingsmodus is geselecteerd (dit werd uitgevoerd op een GoPro HERO8 Black):

 1. Veeg omlaag op je GoPro en tik vervolgens op Voorkeuren.
 2. Tik op Verbindingen.
 3. Tik op USB-verbinding.
 4. Zorg dat MTP de gekozen optie is.
 5. Sluit je USB aan en test.

Methode 8: GoPro Firmware bijwerken

Het probleem dat je ondervindt, kan worden veroorzaakt door een fout in de huidige firmwareversie die je GoPro gebruikt. Als dit het geval is, hoef je alleen maar te updaten naar de nieuwste firmwareversie. Er zijn een paar manieren waarop je dit kunt doen, en de methode die je gebruikt kan afhangen van het GoPro-model dat je hebt.

De aanbevolen methode is het gebruik van de GoPro Quik-app (voor iOS of Android), die werkt met alle GoPro-camera’s, behalve de HD HERO en HD HERO2. U kunt ook Quik voor desktop gebruiken met HERO7 en eerdere camera’s, of handmatig de update downloaden voor uw specifieke cameramodel.

Methode 9: Probleemoplosser voor Windows

De laatste methode die je kunt proberen is het gebruik van een Windows-probleemoplosser. Zelfs als je GoPro-stuurprogramma’s up-to-date zijn en al je hardware correct functioneert, zijn er enkele problemen die moeilijk te vinden zijn. Windows beschikt over een reeks handige probleemoplossers die zijn ontworpen om specifieke problemen aan te pakken.

Deze instructies begeleiden je bij het gebruik van een probleemoplosser als je computer de GoPro niet herkent:

 1. Klik met de rechtermuisknop op Start en selecteer Windows PowerShell (Admin). Klik op Ja als daarom wordt gevraagd door UAC.PowerShell openen.
 2. Type msdt.exe -id DeviceDiagnostic en druk op Enter.De probleemoplosser openen.
 3. Klik op Volgende. De zoektocht naar problemen zal beginnen en automatisch repareren indien er problemen worden gevonden.Het probleemoplossingsproces starten.

Hoe herstel je verloren bestanden van een GoPro-camera

Als je het probleem met succes hebt opgelost maar sommige van je bestanden zijn verdwenen als gevolg van de vorige schade, dan kun je deze bestanden terugkrijgen met behulp van dataherstelsoftware, zoals Disk Drill. Disk Drill kan je SD-kaart scannen op de gegevens die er ooit waren en ze voor je herstellen. Maar, je moet zo snel mogelijk handelen voor de beste kans op een succesvolle herstel.

Om bestanden te herstellen van uw GoPro SD-kaart, volgt u deze stappen:

 1. Download en installeer Disk Drill op uw computer.
 2. Selecteer uw SD-kaart en klik vervolgens op Zoeken naar verloren gegevens om de scan te starten.Op zoek naar verloren gegevens op de SD-kaart.
 3. Klik op Gevonden items bekijken zodra de scan voltooid is.Analyseren van de ontdekte gegevens.
 4. Markeer welke bestanden u wilt herstellen. Maak gebruik van de Voorbeeld-functie door dubbel te klikken op een bestand om de inhoud te zien. Wanneer u klaar bent, klik op Herstellen.Het terughalen van de gemarkeerde bestanden.
 5. Kies een uitvoerlocatie. Zorg ervoor dat deze niet op dezelfde SD-kaart is waarvan u herstelt. Klik op Volgende om het herstel te voltooien.Herstel bevestigen.

Conclusie

Er zijn veel redenen waarom een GoPro-camera mogelijk niet op uw computer verschijnt, en het kan soms moeilijk zijn om de werkelijke oorzaak te achterhalen. Daarom is het noodzakelijk om een systematische aanpak te hanteren om ervoor te zorgen dat je alle mogelijkheden bekijkt.

Begin met het controleren van de SD-kaart op schade en zorg ervoor dat uw USB-kabel of SD-kaartlezer correct werkt. Controleer daarna of uw MTP-stuurprogramma’s zijn bijgewerkt en functioneel. Dit kan betekenen dat u de laatste versie van het besturingssysteem moet bijwerken. Zorg er ook voor dat uw GoPro ingesteld is op de juiste verbindingsmodus en de nieuwste firmwareversie voor uw model draait.

Avatar photo
Jordan Jamieson-Mane is een content schrijver met een gepassioneerde interesse in technologie, vaak creëert hij content over hardware, dataherstel en consumentenelektronica. Wanneer hij niet aan het schrijven is, ontdekt hij muziek en werkt hij aan zijn eigen websites.
Goedgekeurd door
12 jaar ervaring in softwareontwikkeling, databasebeheer en hardware reparatie.