Tietokone ei tunnista SD-korttia? Kokeile näitä vinkkejä

Kirjoittanut
Hyväksymä.
112

Oletko yrittänyt työntää muistikorttisi useita kertoja paikoilleen, mutta mietit edelleen, miksi SD-korttiasi ei näy Windows 10:ssä tai Windows 11:ssä? Jos tietokoneesi ei tunnista SD-korttia tai sanoo ”SD-korttia ei havaittu” sen jälkeen, kun olet asettanut sen tietokoneeseen, voit kokeilla muutamia helppoja korjaustoimenpiteitä.

Ennen kuin yrität päästä käsiksi SD-kortillesi suorittamalla korjaustoimenpiteitä, on tärkeää palauttaa tiedot SD-kortiltasi varmuuden vuoksi. Tässä oppaassa opit, miten voit pelastaa tietosi ja korjata SD-korttisi muutamissa minuuteissa.

Onko mahdollista korjata SD-kortti, jota ei havaita?

Mahdollisuus palauttaa SD-kortti, jota tietokoneesi ei havaitse, riippuu siitä, mikä on sen tunnistamattomuuden taustalla oleva syy. Tämä erityinen tilanne myös määrittää, miten voit palauttaa tietoja SD-kortiltasi ja kuinka onnistunut palautus tulee olemaan.

Valaistaaksemme asiaa, tarkastelkaamme eri asteita, joissa SD-korttiasi ei voida havaita:

 • SD-korttiasi ei havaita Tiedostonhallinnassa, mutta se näkyy Levynhallinnassa. Tässä tilanteessa et voi käyttää SD-korttiasi ja sen sisältöä, mutta tietokoneesi tunnistaa aseman, kun tarkistat sen Levynhallinnan kautta.
 • SD-korttiasi ei havaita Levynhallinnassa, mutta se näkyy Laitehallinnassa. Tässä tapauksessa SD-korttisi alustaminen voi olla erityisen haastavaa, koska Laitehallintalla ei ole toiminnallisuutta tehdä tätä.
 • SD-korttia ei havaita Laitehallinnassa. Kun SD-korttiasi ei voida havaita edes Laitehallinnassa, se saattaa tarkoittaa, että tallennuslaite on fyysisesti vahingoittunut tai kuollut. Kuolleen SD-kortin korjaaminen on erittäin haastavaa, jos ei mahdotonta.

Ennen SD-korttisi vianetsintää on myös tärkeää ymmärtää, miksi PC:si ei tunnista sitä. Aloita näillä yleisillä tilanteilla ja niiden mahdollisilla syillä:

Tilanne Mahdolliset syyt
🔗 SD-korttisi ei ole kunnolla yhdistetty SD-korttisi ei ehkä ole kokonaan työnnetty tietokoneen aukkoon tai kortinlukijaan. Toisissa tapauksissa aukko tai kortinlukija on vahingoittunut.
📚 SD-kortinlukijasi ei toimi Tämä tapahtuu, kun kortinlukijasi laitteistossa ilmenee toimintahäiriöitä tai ajurisi ovat vanhentuneita tai vioittuneita.
💻 Muistikortissasi on ajuriongelmia SD-muistikortin ajuriongelmat, kuten vanhentuneet tai vioittuneet ajurit, voivat aiheuttaa sen, ettei tietokoneesi tunnista muistikorttiasi.
🗃 Muistikorttisi tiedostojärjestelmä ei ole yhteensopiva Tietokoneesi ei tunnista muistikorttiasi, jos se on alustettu yhteensopimattomalla tiedostojärjestelmällä (esim. NTFS-alustetun muistikortin asettaminen ei-Windows-tietokoneeseen)
🔨 Muistikorttisi on fyysisesti vahingoittunut Muistikorttisi fyysiset vauriot vaikuttavat sen suorituskykyyn tai voivat tehdä siitä täysin luettamattoman, vioittuneen tai palautumattoman.

Kuinka palauttaa tiedostoja tunnistamattomalta SD-muistikortilta

Jos muistikorttisi näkyy Levynhallinnassa oikean kokoisena, voit skannata kortin ja mahdollisesti palauttaa siitä tietoja. Kuinka onnistunut tiedonpalautus on, riippuu kuitenkin suuresti käyttämästäsi palautustyökalusta.

Älykäs ja kattava työkalu kuten Disk Drill antaa sinulle parhaan mahdollisuuden palauttaa tiedot turvallisesti SD-muistikortiltasi. Suosittelemme tiedostojen palauttamista ennen muistikortin korjausta, koska laitteen korjausmenetelmät saattavat vaatia alustamista.

Näin palautat tietoja SD-muistikortilta Disk Drill -ohjelman avulla:

 1. Aloita, lataamalla Disk Drill ja asentamalla se tietokoneellesi. Voit palauttaa 500 Mt tietoja ilmaisversiolla Windowsissa.Running Disk Drill installation.
 2. Nyt käynnistä Disk Drill -sovellus. Näet laitteesi, joista voit skannata, kotinäytössä. Valitse SD-muistikorttisi luettelosta ja napsauta Etsi kadonneita tietoja.start scanning your SD card
 3. Disk Drill näyttää reaaliajassa löydetyt tiedostot skannaustaessaan korttiasi. Voit odottaa skannauksen päättymistä tai tarkastella löytyneitä tiedostoja heti napsauttamalla Tarkastele löytynyttä sisältöä.Reviewing the data that was found.
 4. Valitse ruutuista ne tiedostot, jotka haluat palauttaa. Kun olet valinnut tiedostot, napsauta Palauta.Marking files for recovery.
 5. Valitse kohdesijainti, johon haluat tallentaa palautetut tiedostosi. Sen jälkeen napsauta Seuraava aloittaaksesi tietojen palautuksen. On suositeltavaa valita eri sijainti kuin mistä palautat tiedostoja, jotta et ylikirjoita mitään tietoja SD-muistikortillasi.Finalizing recovery process
 6. Kun tietojen palautus on valmis, Disk Drill näyttää sinulle tulokset. Tarkista palautetut tiedostosi napsauttamalla Näytä palautetut tiedot Resurssienhallinnassa.

Kuinka korjata SD-muistikortti, jota ei voi lukea

Kun olet palauttanut tiedostot, voit alkaa korjaamaan SD-korttiasi. SD-korttisi ei välttämättä näy Windows 10 -tietokoneessasi useista syistä. Siksi korjaus riippuu syystä. Voit yrittää korjata ongelman seuraavilla tavoilla riippuen siitä, mikä aiheuttaa SD-kortin puuttumisen:

Menetelmä 1: Tarkista kortinlukija

Ennen kuin syytät SD-korttiasi, tarkista toimiiko kortinlukijasi asianmukaisesti. Kokeile asettaa eri kortti kortinlukijaan ja katso, tunnistaako PC kortin ja osaako se lukea sitä kunnolla.

Jos toinen korttikaan ei toimi, puhdista kaikki kertynyt pöly kortinlukijasta. Jos kortinlukijan puhdistaminen ei auta, kytke kortinlukija toiseen USB-porttiin varmistaaksesi, että kortinlukija toimii oikein.

Menetelmä 2: Käynnistä PC uudelleen

Yksinkertaiselta kuin se saattaa kuulostaakin, uudelleenkäynnistys saattaa korjata ongelmasi. Irrota kortinlukija, käynnistä tietokoneesi uudelleen ja liitä se takaisin, kun PC on käynnistynyt uudelleen.

Menetelmä 3:Poista käytöstä ja ota käyttöön SD-kortinlukijalaite

Joskus pelkkä laitteen käytöstä poistaminen ja käyttöön ottaminen tekee tehtävänsä. Voit ottaa käyttöön ja poistaa käytöstä SD-kortinlukijan Laitehallinnasta.

 1. Etsi laitehallinta Käynnistä-valikosta ja avaa paras vastine.

  searching for device manager in start menu

 2. Etsi SD-kortinlukijasi laiteluettelosta. Sen pitäisi löytyä Muistiteknologia laitteet -kohdan alta. Jos et näe tätä luokkaa luettelossa, klikkaa pientä nuolta Kiintolevyasemat-kohdan vasemmalla puolella. Näet SD-kortin Kiintolevyasemien alla. Napsauta sitä oikealla painikkeella ja valitse Poista käytöstä laite.

  disable sd card device

 3. Seuraavaksi napsauta oikealla painikkeella uudelleen ja valitse Ota laite käyttöön.

  enable the sd card device

Jos tämä ei korjaa ongelmaa, yritä päivittää ajurit.

Menetelmä 4: Päivitä ajurit

Windows asentaa lähes aina automaattisesti ajurit kaikille laitteille, jotka liität siihen. Kuitenkin, jos valmistaja on jälkikäteen julkaissut päivityksen korjatakseen bugeja, niiden asentaminen voi mahdollisesti korjata ongelmasi. Voit käyttää Windowsin sisäänrakennettua ajurin päivitysominaisuutta, mutta jos se ei toimi, sinun täytyy tarkistaa valmistajan verkkosivuilta, onko ajurista uudempaa versiota ja asentaa se.

Kokeillaksesi päivittää ajurit sisäisen Windows-ominaisuuden kautta, tarvitset jälleen Laitehallinnan.

 1. Napsauta oikealla painikkeella SD-korttia tai SD-kortinlukijaa Laitehallinnassa ja valitse Päivitä ajuri.

  update sd card driver

 2. Windows kysyy, haluatko hakea ajureita automaattisesti vai selata tietokoneen ajureita. Valitse ensimmäinen vaihtoehto.

  etsii ajureita automaattisesti

Jos Windows löytää päivitettyjä ajureita, se asentaa ajurit automaattisesti. Windows ei kuitenkaan ole kovin hyvä löytämään ajureita. Jos se ilmoittaa, että paras ajuri on jo asennettu, yritä etsiä valmistajan verkkosivustolta päivitettyä ajuria.

Menetelmä 5: Muistikortin alustus

Alustus on usein varmin tapa korjata lukematon SD-muistikortti, edellyttäen, että voit nähdä sen levynhallinnassa. Tämä prosessi poistaa kaikki tiedot kortiltasi ja nollaa sen tiedostojärjestelmäasetukset ja muut asetukset.

Tässä lyhyt opas SD-muistikorttisi alustukseen:

 1. Avaa Levynhallinta etsimällä levynhallinta aloitusvalikosta ja valitsemalla Luo ja alusta kiintolevyn osiot.
 2. Ohjelman alaosassa näet listan kaikista liitetyistä laitteistasi. Etsi SD-muistikorttisi. Napsauta sitä hiiren kakkospainikkeella ja valitse Alusta.SD-kortin alustaminen käyttäen Levynhallintaa.
 3. Noudata alustusohjeita ja valitse haluamasi tiedostojärjestelmä, kortin nimi ja alustusvaihtoehdot. Tämän jälkeen valitse Aloita.SD-kortin alustuksen viimeistely Levynhallinnassa.

Menetelmä 6: Luo osio SD-muistikortille

Jos tietokoneesi ei tunnista SD-muistikorttiasi osio-ongelmien vuoksi, voit yrittää luoda osion ongelmasta pääsemiseksi. Noudata näitä vaiheita luodaksesi osion Windowsissa SD-muistikortillesi:

 1. Avaa Levynhallinta kuten edellisissä menetelmissä on kuvattu
 2. Etsi SD-muistikorttisi. Napsauta sitä hiiren kakkospainikkeella ja valitse valikosta Uusi yksinkertainen asema.Uusi yksinkertainen asema
 3. Avautuvassa ohjatun toiminnon ikkunassa noudata ohjeita ja aseta osion koko ja aseman kirjain jatkaaksesi.Valmiiksi

Menetelmä 7: Anna uusi aseman kirjain

Joskus pelkkä SD-muistikorttisi aseman kirjaimen muuttaminen voi auttaa tietokonetta tunnistamaan laitteesi. Noudata näitä vaiheita antaaksesi SD-muistikortillesi uuden aseman kirjaimen Windowsissa:

 1. Avaa Levynhallinta kuten edellisissä menetelmissä on käsitelty
 2. Etsi SD-muistikorttisi levyjen ja osioiden luettelosta. Napsauta sitä sitten hiiren kakkospainikkeella ja valitse Muuta aseman kirjainta ja polkuja.Vaihda aseman kirjainta ja polkuja
 3. Napsauta Muuta. Tämä avaa toisen ponnahdusikkunan, jossa voit valita aseman kirjaimen.Valitse aseman kirjain ja napsauta OK
 4. Valittuasi napsauta OK.

Tarkista aseman kirjaimen muuttamisen jälkeen, tunnistaako ja pääseekö tietokoneesi nyt käyttämään SD-korttiasi. Jos se on edelleen tunnistamaton, harkitse seuraavan menetelmän käyttöä.

Menetelmä 8: Käytä CHKDSK:tä korruptoitumisen korjaamiseen

CHKDSK on Windowsin työkalu, joka voi skannata ja korjata SD-korttisi tiedostojärjestelmävirheet. Noudata seuraavia vaiheita yrittäessäsi korjata SD-kortin CHKDSK:lla:

 1. Avaa Komentokehote etsimällä Komentokehote Käynnistä-valikosta ja suorita se järjestelmänvalvojana.Komentokehotteen avaus järjestelmänvalvojana.
 2. Kirjoita chkdsk N: /r /x, missä N on SD-korttisi aseman kirjain. Paina sitten Enter-näppäintä.CHKDSK-syntaksi.

Odota, että CHKDSK skannaa ja korjaa SD-korttisi tiedostojärjestelmävirheet. Ohjelma ilmoittaa sinulle, kun prosessi on valmis. Poista kortti ja laita se takaisin tarkistaaksesi, tunnistaako tietokoneesi sen nyt.

Yhteenveto

On useita syitä, miksi tietokoneesi ei tunnista SD-korttia. Ennen korjausten yrittämistä on tärkeää tehdä yksinkertaisia tarkistuksia, kuten varmistaa, että kortinlukijasi tai ajurisi eivät ole viallisia.

Muista valita parasta tiedostonpalautusohjelmistoa, kuten Disk Drill, parantaaksesi mahdollisuuksiasi onnistuneeseen tietojen palauttamiseen. Käytä sitten kattavia menetelmiämme muistikortin korjaamiseen ilman tietojen menettämisen riskiä.

Usein kysytyt kysymykset

Puhelimesi ei ehkä lue SD-korttia seuraavista syistä:
 • Kortti on fyysisesti vahingoittunut
 • Puhelimesi sisäänrakennettu SD-korttipaikka on vahingoittunut
 • Pölyinen tai likainen SD-korttipaikka
 • SD-kortti on saastunut viruksella
 • SD-kortti on korruptoitunut
SD-kortin käyttö Windowsissa ei juurikaan eroa muistitikun käytöstä. Jos käytät kannettavaa tietokonetta, jossa on sisäänrakennettu SD-kortinlukija, työnnä korttisi paikkaan. Jos käytät ulkoista SD-kortinlukijaa, yhdistä kortinlukija tietokoneeseesi ja aseta SD-kortti lukijaan. Tietokoneesi tunnistaa automaattisesti SD-kortin. Voit myös navigoida SD-kortille menemällä Tämä tietokone Windows 10:ssä.
Yleisin syy siihen, että SD-kortti jäädyttää Windows 10 -tietokoneesi, johtuu vanhentuneesta ajurista. Yritä päivittää SD-korttisi ajuri korjataksesi ongelman. Jos se ei kuitenkaan ratkaise ongelmaa, voi syy olla siinä, että SD-kortti on vioittunut. Kun Windows havaitsee SD-kortin, se käynnistää prosessin nimeltään kiinnitys. Windows yrittää lukea kortin metatiedot kortin sektoreista, ja huono sektori aiheuttaa kiinnitysprosessin pysähtymisen ja siten tietokoneen jäädyttämisen. Jos olet yhdistänyt SD-kortinlukijan tietokoneeseesi ja SD-kortti ei kiinnity, Windows katkaisee yhteyden automaattisesti jonkin ajan kuluttua, jos se ei saa prosessia etenemään.
Yleensä sinun ei tarvitse "otaa käyttöön" SD-korttia Windows 11:lle. Kun yhdistät korttisi tietokoneeseen SD-korttipaikan/SD-kortinlukijan kautta, sen pitäisi automaattisesti tunnistua ja sen sisältöön pääsee käsiksi Resurssienhallinnan kautta. Jos tietokoneesi ei kuitenkaan tunnista SD-korttiasi, voit yrittää yksinkertaisia keinoja, kuten kortin uudelleen asettamista kortinlukijaan/paikkaan, kortin puhdistamista, tietokoneen uudelleenkäynnistämistä tai ajureiden päivittämistä.
Jos Android-laitteesi ei tunnista SD-korttiasi, voit yrittää sammuttaa laitteen, asettaa kortin uudelleen paikalleen ja kytkeä laitteen takaisin päälle tarkistaaksesi, voidaanko korttisi nyt tunnistaa. Voit myös puhdistaa SD-korttisi tai SD-korttipaikkasi varmistaaksesi, ettei mikään pöly tai lika estä Android-laitettasi lukemasta korttiasi kunnolla. Jos mikään näistä menetelmistä ei toimi, yritä alustaa SD-korttisi Android-laitteellasi. Siirry vain Asetukset > Tallennustila > Alusta SD-kortti, jos vaihtoehto on saatavilla.
Jos mikro-SD-korttiasi ei havaita tietokoneellasi, voit yrittää näitä nopeita korjauksia:
 • Aseta korttisi uudelleen kortinlukijaan/paikkaan
 • Käynnistä tietokoneesi uudelleen ja aseta SD-korttisi uudelleen
 • Päivitä SD-korttisi ajurit
 • Estä ja ota SD-kortinlukijalaite käyttöön Laitehallinnasta
 • Korjaa SD-korttisi suorittamalla CHKDSK
Jos nämä menetelmät eivät toimi, paras vaihtoehto on SD-korttisi alustaminen. Tämä kuitenkin poistaa kaikki tiedostot kortiltasi.
Arjun on tekninen ninja, koodaa HTML:ää ja CSS:ää ja on saanut kunniamaininnan perheen go-to teknisenä apuna kokoontumisten aikana. Hän on kirjoittanut oppaita noin kuuden vuoden ajan ja tällä hetkellä hän on kirjoittajana merkittävillä teknologia-alan verkkosivustoilla.
Hyväksymä.
Senior Data Recovery Engineer. Maisterin tutkinto fysiikassa, tietotekniikka tieteellisiin kokeisiin.