Topp 16 bästa reparationsverktyg för USB-minnen för Windows och Mac

Vi testar varje applikation vi rekommenderar för att ge dig de mest tillförlitliga och effektiva lösningarna.
manuviraj
Skriven av
Godkänd av
118

bästa usb-reparationsverktygetVanliga felmeddelanden, långsam prestanda och saknad data är alla tecken på en logiskt skadad USB-enhet. För att reparera din enhet behöver du använda dig av USB-reparationsverktyg. Och ja, det finns gott om sådana verktyg på internet. Så, för att göra ditt arbete enklare, har vi sammanställt en lista över de 16 bästa verktygen du kan använda.

Vad är ett USB-reparationsverktyg och Hur Väljer Man Det

Generellt sett är USB-enheter känsliga för två typer av skador – fysiska skador och logiska skador. USB-reparationsverktyg kommer endast att kunna hjälpa dig om din USB-enhet är logiskt skadad. När det gäller fysiska skador (som böjda kontakter, en skadad NAND-flashkrets, vattenskada och överhettning), kontakta en professionell USB-reparationsservice.

Vanliga Logiska Problem med USB-enheter

USB-enheter är sårbara för många logiska problem. Varje problem har varierande symptom, men en gemensam nämnare är dataförlust och oförmåga att skriva data till din enhet. Vilket USB-reparationsprogram du använder beror på vilket problem du står inför.

Använd följande tabell som en guide:

Problem

Beskrivning

Lösning

🗂 Skadat filsystem Du kan inte läsa eller skriva data till USB-enheten, även om den upptäcks av din PC. Detta kan hända på grund av felaktiga bortkopplingar, plötsliga strömavbrott och PC-krascher. Först, återställ dina data med programvara för dataåterställning. Använd sedan CHKDSK för att skanna din USB-enhet.
🦠 Skadlig mjukvara Datorvirus kan korrumpera USB-enhetens filer och filsystem. Uppstår typiskt när du ansluter USB-enheten till en infekterad dator. Använd Windows Defender eller ett tredjeparts antivirusprogram för att skanna din PC. Efter skanningen, använd programvara för dataåterställning för att få tillbaka raderade filer. Efter dataåterställning kan du formatera om enheten för att åtgärda filsystemet och dåliga sektorer.
📦 RAW filsystem Om din USB-enhets filsystem saknas helt eller är allvarligt skadat, kommer det att visas som RAW i Windows Diskhantering. Återställ dina data med programvara för dataåterställning och formatera sedan enheten.
💿 Dåliga sektorer Med tiden kommer din USB-enhet att utveckla dåliga sektorer. Detta är områden i dess lagring som inte går att komma åt eller använda. Dåliga sektorer är en del av långvarig användning av enheten, men kan också orsakas av felaktig användning av flashdisken. Återställ dina data med ett program för dataåterställning och fixa sedan enheten med CHKDSK. Om CHKDSK inte kan åtgärda din enhet, använd ett av de betalda USB-reparationsverktygen för att upptäcka och åtgärda dåliga sektorer på din flashenhet.

Hur man Återställer Filer från Din USB-flashenhet

I de flesta fall av logisk skada kommer du inte att kunna komma åt filerna som lagrats på din USB-sticka.

Innan reparation är det en bra idé att först återställa all din data från den korrupta USB-enheten. Reparationsprocessen kan radera dina filer och ibland är det enda sättet att reparera din enhet att formatera den.

Lyckligtvis, så länge din enhet upptäcks av din PC, bör du kunna återställa de flesta, om inte alla, dina data från den. Hur? Jo, genom att använda programvara från tredje part för dataåterställning.

Det finns gott om alternativ att välja mellan, men jag föreslår att du använder Disk Drill, eftersom det låter dig skapa en säkerhetskopia (diskavbildning) av din USB-enhet och sedan skanna säkerhetskopian för återställbara data. Det är inte rådligt att direkt skanna USB-enheten för återställbara data, då det stressar enheten och kan orsaka ytterligare dataförlust.

Så här skapar du en diskavbildning av din USB-enhet och skannar den för att få tillbaka alla dina data:

Skapa en Diskavbildning av din USB-enhet med Disk Drill

 1. Ladda ner Disk Drill och installera det.
 2. Anslut USB-enheten till din PC.
 3. Öppna Disk Drill och klicka på alternativet Drive Backup, under Extra Tools.
 4. Välj USB-enheten och klicka på knappen Byte-to-byte Backup.Byte-to-byte Backup skärm i Disk Drill
 5. Välj var du vill spara diskavbildningen av USB-enheten och klicka OK.Sparmål för diskavbildning.
 6. Disk Drill kommer att skapa diskavbildningen.Diskavbildning skapad.

Skanna Diskavbildningen av din USB-enhet med Disk Drill

 1. Öppna Disk Drill och se till att du är på fliken Storage Devices, under Data Recovery.
 2. Klicka på alternativet Attach disk image och leta rätt på din USB-enhets diskavbildning. Dubbelklicka på den. Den kommer att monteras i Disk Drill.Fäst diskavbildning alternativ i Disk Drill.
 3. Välj din USB-disks diskavbildning och klicka på Search for lost data.Sök efter förlorade data alternativ i Disk Drill.
 4. Klicka på Review found items eller direkt på filtypen du vill återställa (Bilder, Video, Ljud, Dokument, Arkiv, och Övrigt).Granska hittade objekt skärm i Disk Drill.
 5. Använd kryssrutorna för att välja önskade filer och klicka på Recover. Disk Drill visar en förhandsvisning av den för närvarande valda filen. Alla befintliga filer på din USB-enhet kommer att finnas tillgängliga under menyn Existing på denna skärm. För att visa och återställa raderade filer, expandera avsnitten Deleted or lost, eller Reconstructed.Lista över återställbara filer i Disk Drill.
 6. Välj en återställningsdestination och klicka Next.Återställningsmål prompt i Disk Drill.
 7. Disk Drill kommer att återställa filerna.

Bästa USB-reparationsverktygen

På vår lista har vi fördelat reparationsverktygen för USB-minnen över tre olika kategorier–gratis inbyggda verktyg, betalda verktyg och märkesspecifika reparationsverktyg för USB-minnen.

Gratis inbyggda verktyg för reparation av USB-minnen på Windows och macOS

Vid mindre logiska skador på dina USB-minnen är de inbyggda reparationsverktygen i Windows och Mac tillräckliga för att laga dem. De erbjuder också den extra fördelen av tillförlitlighet, samtidigt som de är gratis och inte kräver några ytterligare nedladdningar.

1. CHKDSK (Windows)

CHKDSK syntax.

CHKDSK (kort för ”check disk”) är ett kommandoradsverktyg som har funnits sedan 1980. Som namnet antyder kontrollerar det och reparerar eventuella dåliga sektorer på dina lagringsenheter. Du kan köra CHKDSK med Kommandotolken, Windows Terminal, Windows PowerShell eller DOS Prompt.

Pros

 • Gratis att använda och kan köras på olika sätt med olika parametrar.
 • Skicklig på att upptäcka och åtgärda dåliga sektorer eller ett skadat filsystem.
 • Kompatibel med både FAT32 och NTFS filsystem.
Cons
 • Funkar inte på RAW USB-minnen.
 • Kan radera data under reparationsprocessen.
 • Inte lika användarvänlig som GUI-baserade verktyg för reparation av USB-minnen.

2. Diskpart (Windows)

Diskpart i Windows.

Diskpart är ett annat kommandoradsverktyg som följer med Windows. Till skillnad från CHKDSK reparerar det inte exakt filsystemet på ditt USB. Istället kan du använda det för att rensa och formatera ditt USB-minne till fabriksinställningarna. Diskpart erbjuder massor av ytterligare funktionalitet, som till exempel möjligheten att konvertera partitionstabellen, skapa/ändra/radera partitioner, och modifiera attributen på en disk.

Här är hur du kan använda diskpart för att formatera ett USB-minne.

Pros

 • Ger enorm kontroll och flexibilitet när det gäller att hantera lagringsenheter på datorn.
 • Är ett kommandoradsverktyg, det kan köras i Windows Återställningsmiljö, dvs du kan använda det, även om Windows inte startar.
Cons
 • Kan inte reparera ett USB-minne utan att först radera dess data.
 • Inte användarvänlig. Du måste skriva in många kommandon efter varandra för att utföra formateringen.

3. GUI-verktyg för felkontroll av disk (Windows)

Felkontrollverktyg i Windows.

Verktyget för felkontroll av disk i Windows är i grunden en GUI-version av chkdsk. Det är mer användarvänligt än chkdsk eftersom det låter dig skippa hela processen med att skriva kommandon i Kommandotolken. Dock erbjuder det inte samma mängd flexibilitet och parametrar som kommandoradsprogrammet chkdsk.

Pros

 • Låter dig skanna ditt USB-minne efter fel med några musklick. Tillräckligt enkelt för att även nya PC-användare ska kunna använda det.
 • Upptäcker och fixar USB-minnets filsystem.
Cons
 • Begränsad funktionalitet jämfört med motsvarigheten baserad på kommandorad.
 • Fungerar endast om USB-minnet är synligt i Windows Utforskaren.

4. Första hjälpen (macOS)

Diskverktyget i macOS.

Funktionen Första hjälpen inom macOS Diskverktyg liknar CHKDSK i Windows. Det upptäcker och reparerar eventuella filsystemfel på dina enheter. Du behöver inte köra några kommandon eftersom funktionen är baserad på ett grafiskt användargränssnitt (GUI). Faktum är att den är enklare att använda än Windows GUI-verktyget för felkontroll av disk. Det är ett utmärkt reparationsalternativ om du märker att filer försvinner från ditt USB-minne, prestandan försämras eller slumpmässiga felmeddelanden visas.

Pros

 • Extremt användarvänlig.
 • Utmärkt för förebyggande underhåll av dina lagringsenheter. Det är en bra idé att köra Första hjälpen regelbundet för att åtgärda mindre filsystemproblem efter hand som de uppstår.


Cons
 • Begränsad funktionalitet. Den är endast lämplig för att reparera mindre filsystemfel.
 • Du kan inte använda den om din macOS inte upptäcker USB-enheten.

5. Windows Defender (Windows)


Windows Defender skanningsalternativ.

Datavirus orsakar ofta korruption och andra logiska problem på ditt USB-minne. Vanligtvis händer detta när du ansluter USB-enheten till en smittad dator. Om du misstänker att skadlig programvara orsakar logiska problem och korruption på ditt USB, är det en bra idé att skanna det med Windows Defender (som medföljer Windows Vista och senare). Det rekommenderas också att skanna hela din PC med Full Scan.

Pros

 • En kompetent antiviruslösning utan extra kostnad.
 • Anpassade skanningar gör att du kan skanna specifika mappar där du misstänker närvaro av skadlig programvara. Detta sparar tid.


Cons
 • Skannar inte automatiskt USB-enheter när de ansluts.
 • Periodisk skanning är begränsad till interna lagringsenheter.

Betalda verktyg för att reparera USB-enheter


Om inget av de kostnadsfria verktygen kunde reparera din USB-sticka, måste du förlita dig på betalda alternativ. Betalda verktyg erbjuder bredare funktionalitet, bättre användbarhet, och producerar vanligtvis bättre resultat. De kan också hjälpa dig när problemet är mer komplicerat än mindre filsystemskorruption.

6. AOMEI Partition Assistant (Windows)


Aomei Partition Assistant.

Få verktyg kan mäta sig med AOMEI Partition Assistants förmåga att partitionera och hantera diskar. Det erbjuder ett enklare och mer funktionellt sätt att formatera, partitionera och reparera din USB-enhet jämfört med Windows Diskhantering. Du kan också återställa förlorade partitioner från din USB-enhet med hjälp av programvarans premiumversion.

Pros

 • Förmågan att hantera partitioner samt återställa dem inom en och samma gränssnitt. AOMEI Partition Assistants funktionalitet sträcker sig utöver att bara reparera din USB-enhet.
 • Funktionsrikt gratispaket.
 • Du kan återskapa Master Boot Record (MBR) med hjälp av verktyget.
 • Den kan integreras i Windows Återställningsmiljö, vilket gör det möjligt att använda programmet även om Windows inte kan starta.


Cons
 • Gratisversionen har begränsade kapaciteter för att återställa partitioner. Du kan visa återställbara partitioner, men inte återställa dem.
 • Premiumplanerna är dyra.
 • Kör endast på Windows.Prissättning: Gratis Standardversion med betalda planer som startar från $39,95.

7. ALSOFT DiskWarrior (Mac)


Alsoft DiskWarrior i macOS.

DiskWarrior är ett av de äldsta diskreparationsprogrammen enbart för Mac och är ett utmärkt val – om ditt mål är att återskapa din USB-enhets kataloger och filsystem. Detta begränsar dock dess användningsområden betydligt. Om du vill återställa raderade filer från din USB-enhet kommer DiskWarrior inte att kunna hjälpa dig. Det stöder endast diskar som är formaterade med filsystemet HFS+.

Pros

 • Intuitivt, lättanvänt gränssnitt.
 • Snabba reparationshastigheter.
 • Reparerar dina korrupta filer och filsystem som macOS diskverktyg inte kan.
 • Levereras med en flash-enhet som kan användas för att köra DiskWarrior medan din Mac är i återställningsläge.


Cons
 • Ingen gratis provperiod.
 • Stöder inte några Windows-filsystem (FAT32, NTFS, exFAT) liksom det senaste macOS filsystemet, APFS.
 • Återställer inte dina filer.

Prissättning: $119,5 för en enstaka kopia. Inkluderar en DiskWarrior USB-minne.

8. DiskGenius (Windows)

DiskGenius startsida.

Om dåliga sektorer är orsaken till att ditt USB-minne blivit skadat, så framstår DiskGenius som ett bra val för att verifiera och reparera dessa dåliga sektorer. Verifieringsprocessen är skrivskyddad, så du behöver inte oroa dig för dataförlust. Däremot kan reparationsprocessen radera dina filer, så det rekommenderas att du skapar en diskavbild av ditt USB-minne innan du använder DiskGenius.

Pros

 • Dataåterställning och diskreparationsprogram i ett paket.
 • En funktionsspäckad gratisversion som låter dig verifiera och reparera dåliga sektorer på ditt USB-minne.
 • Stöder RAW USB-minnen.
 • Kan användas för att säkerhetskopiera och återställa partitionsbordet.
Cons
 • Komplex användargränssnitt.
 • Brister i supporten med vare sig livechatt eller telefonstöd.
 • Stöder inte Mac-specifika filformat.

9. Outbyte Driver Updater (Windows)

Outbyte Driver Updater startsida.

Föråldrade drivrutiner är en vanlig orsak till varför ditt USB-minne kan fungera dåligt. Och Windows kan inte lita på att uppdatera alla nödvändiga drivrutiner så fort nya uppdateringar släpps. Outbyte Driver Updater fixar detta genom att skanna din dator och identifiera korrupta eller föråldrade drivrutiner. Du kan sedan fortsätta att ladda ner och installera drivrutinerna inifrån Outbyte Driver Updater användargränssnitt.

Pros

 • Eliminerar besväret med att manuellt upptäcka korrupta eller föråldrade drivrutiner.
 • Säkerhetskopierar gamla drivrutiner för enkla återställningar.
 • Innehåller en datoroptimerare.
Cons
 • Reparerar inte USB-minnets filsystem eller återställer korrupta partitioner.
 • Inget alternativ för engångsköp.

Prissättning: 7 dagars gratis provperiod. $29,95 för en prenumeration på tre månader.

10. Norton Antivirusprogramvara (Windows och macOS)

Norton Antiviruss startsida.

Medan det inbyggda antivirusprogrammet på din dator eller Mac är tillräckligt kapabelt, är det ändå inte bättre än Nortons Antivirus Suite. Med Norton kan du ställa in automatiska USB-skanningar som skannar ditt USB-minne för skadlig kod varje gång du kopplar det till din dator. Dessutom uppdateras Nortons virusdefinitioner regelbundet, vilket gör att det kan upptäcka och ta bort de senaste hoten som din dators inbyggda antivirus kanske inte kan.

Pros

 • Bättre upptäckt och borttagning av virus än inbyggda säkerhetsprogram i macOS och Windows.
 • Ställ in periodiska skanningar av din dator för att ta bort hot så snart de upptäcks.
 • Mycket anpassningsbart.
Cons
 • Ingen gratis version. Endast en begränsad 7-dagars gratis provversion.
 • Ger bara mening om din dator är ofta utsatt för hot. Annars räcker de inbyggda programmen.

Prissättning: 7 dagars gratis provperiod. Planer börjar på $59,99 per år. Det finns omfattande rabatter tillgängliga.

Tillverkarspecifika USB-reparationsverktyg

Populära USB-märken har sina egna reparationsverktyg för USB som typiskt sett är gratis att använda om du vill reparera en USB-sticka tillverkad av dem. Dessa verktyg är pålitliga och är ett bra val om du önskar något med mer funktionalitet än CHKDSK eller Diskverktyget, men inte vill betala premium för universella tredjeparts USB-reparationsprogram.

11. Transcend JetFlash Online Recovery

Transcend JetFlash USB-återställningsprogram.Om du äger ett Transcend JetFlash USB-minne som inte fungerar som det ska, kan Transcends JetFlash Online Recovery-verktyg återställa USB-minnet till dess fabriksinställningar. Processen kommer att radera alla befintliga filer på enheten, så var noga med att först återställa dina data från Transcend USB-minnet innan du använder verktyget.

Pros

 • Återställningsverktyg godkänt av tillverkaren för Transcend JetFlash USB-minnen.
 • Gratis att använda.
 • Enkelt och lättanvänt gränssnitt.
Cons
 • Raderar all befintlig data på USB-minnet.
 • Stöder bara JetFlash 780 minnen på 16 GB och mindre.

12. Kingston Format Utility

Kingston Format Utility.

Om du äger ett Kingston USB-minne kan tillverkarens eget formateringsverktyg återställa minnet till dess fabriksinställningar. Det tar bort alla virus, filsystemproblem och filerna själva medan detta sker.

Pros

 • Lätt att använda. Välj bara din enhet och det filsystem du vill formatera den till. Klicka på OK.
 • Liten nedladdningsstorlek.
 • Gratis att använda.
Cons
 • Ingen märkbar skillnad i funktionalitet jämfört med Windows inbyggda formateringsverktyg.
 • Har inte uppdaterats på länge.

13. Apacer USB Repair Tool

Apacer USB Repair.

Apacer USB Repair Tool fungerar med Apacers egna och andra USB-minnen. Du kan använda verktyget för att antingen formatera eller ”återställa” ditt USB-minne till dess fabriksinställningar. Båda alternativen kommer att radera alla dina data. Verktyget kommer att lösa eventuella logiska problem det stöter på under processen.

Pros

 • Enkelt gränssnitt med endast två alternativ – Formatera och Återställ.
 • Fungerar med USB-minnen tillverkade av andra företag.
 • Gratis att använda.
Cons
 • Ingen officiell dokumentation om hur man använder programmet effektivt.
 • Programmet ser oprofessionellt ut och inspirerar inte mycket förtroende.

Prissättning: Gratis.

14. Seagate SeaTools

Seagate SeaTools dashboard.

Seagate SeaTools är ett program som vanligtvis installeras för att kontrollera och fixa hårddiskar på din dator. Men det är även kompatibelt med USB-minnen, och du kan använda det för att genomföra en hälsokontroll av ditt minne och sedan hantera eventuella problem du stöter på. SeaTools kan diagnostisera och åtgärda dåliga sektorer på ditt USB-minne.

Pros

 • Utvecklat av ett välrenommerat märke för ökad sinnesfrid.
 • Kan även användas för att förvalta och fixa dina hårddiskar.
 • Fungerar både som ett formateringsverktyg och som ett reparationsverktyg.
 • Kompatibel även med icke-Seagate enheter.
Cons
 • Krävande användargränssnitt.
 • Reparationsprocessen tar lång tid.Prissättning: Gratis.

15. Silicon Power USB Flash Drive Recovery Software


Silicon Power USB Repair software.

Om din USB är skrivskyddad, inte går att formatera eller inte känns igen av din dator, kan Silicon Power USB Flash Drive Recovery Software hjälpa dig att reparera USB-enheten. Den stöder alla USB-pennor, men var speciellt framtagen för Silicon Powers USB-enheter.

Pros

 • Enkel att använda.
 • Liten nedladdningsstorlek på endast 218 KB.
 • Funkar med alla USB-enheter.


Cons
 • Har inte uppdaterats sedan 2016.
 • Kan inte reparera din enhet utan att radera dina data.Prissättning: Gratis.

16. PNY UFIX III


PNY UFIX III window.

Om du äger en PNY eller HP USB-enhet kan PNY UFIX formatera och reparera USB-enheten om den är skrivskyddad eller inte åtkomlig i Windows. Gränssnittet är föråldrat och du kan välja att Återställa eller Avsluta programmet. Återigen ska du säkerhetskopiera alla dina data innan du använder verktyget.

Pros

 • Kan formatera och reparera enheter även om de är skrivskyddade.
 • Gränssnittet förvirrar inte med för många val.
 • Gratis att ladda ner och använda.
 • Kräver inte installation.


Cons
 • PNY UFIX uppdateras inte regelbundet. Senaste uppdateringen var 2017.
 • Endast kompatibel med HP och PNY:s USB-enheter.Prissättning: Gratis.

FAQ


Både Windows och macOS har inbyggda verktyg för diskkontroll – CHKDSK och Diskverktyg, respektive. Du kan använda dem för att reparera din USB-enhet. Om de inte fungerar kan du ladda ner en av de märkesspecifika reparationsverktygen för att fixa din USB-penna.


En logiskt skadad USB-enhet kan repareras med hjälp av programvara för reparation av USB-enhet. Fysiskt skadade enheter kan fixas genom att kontakta en professionell dataåterställningstjänst i ditt område.


För att reparera en USB-minnesenhet måste du använda inbyggda verktyg för diskkontroll eller ladda ner en tredjepartsverktyg för USB-minnesenhetsreparation. Du kan också kontakta en professionell dataåterställningstjänst online ifall skadan är fysisk.


För att rensa dåliga sektorer på din USB-enhet, använd CHKDSK i Windows eller Diskverktyget i macOS. Alternativt kan du genomföra en fullständig formatering av din enhet också.manuviraj
Manuviraj Godara är en professionell innehållsskribent med över 4 års erfarenhet. Hans ständigt växande fascination och erfarenhet av teknik driver honom att skapa innehåll relaterat till dataåterställning och konsumentteknologi. Du kan också hitta hans arbete på MakeUseOf.com och HandyRecovery.
Godkänd av
12 års erfarenhet av mjukvaruutveckling, databasadministration och reparation av hårdvara.