Hoe Verwijderde PDF-Bestanden Herstellen op Windows – Beste Methoden

Geschreven door
Goedgekeurd door
53

Hoe PDF-bestanden herstellen

Het PDF-bestandsformaat is uitgegroeid tot een de facto standaard voor het overdragen van belangrijke documenten dankzij het vermogen om complexe opmaak over verschillende apparaten te behouden. Maar ook al vertrouwen ontelbare individuen en bedrijven er elke dag op, weten niet veel mensen hoe ze verwijderde PDF-documenten kunnen herstellen.

Het doel van dit artikel is om licht te werpen op PDF-herstel door gedetailleerde stap-voor-stap instructies te bieden die iedereen gemakkelijk kan volgen.

Hoe PDF-bestanden op een computer te vinden?

Alleen omdat het lijkt alsof je PDF-bestanden voorgoed verdwenen zijn, betekent dat nog niet dat ze ook echt weg zijn. Voordat je probeert PDF-bestanden te herstellen, moet je eerst zoeken naar je PDF-bestanden op plaatsen waar je ze normaal gesproken niet zou verwachten. Het goede nieuws is dat zowel Windows als Mac een ingebouwde zoekfunctie hebben waarmee je alle PDF-bestanden op je computer kunt vinden.

Om PDF-bestanden op Windows te vinden:

 1. Open Verkenner.
 2. Selecteer een opslagapparaat waarvan je verwacht dat je PDF-bestanden erop staan.
 3. Voer de volgende tekenreeks in de zoekbalk in en druk op Enter:
  ext:.pdf

  PDF-bestanden vinden in Windows

 4. Wacht totdat de Verkenner klaar is met zoeken naar bestanden met de .pdf-bestandsextensie.
 5. Ga door de resultaten en zoek naar je PDF-bestanden.

Om PDF-bestanden te vinden op Mac:

 1. Start Finder.
 2. Voer “pdf” in (zonder aanhalingstekens) in de zoekbalk van Finder.
 3. Selecteer Soorten: PDF-document.Vind PDF-bestanden op Mac
 4. Wacht totdat Finder klaar is met zoeken naar bestanden met de .pdf-bestandsextensie.
 5. Ga door de resultaten en zoek naar uw PDF-bestanden.

Waar worden PDF-bestanden opgeslagen op Windows en Mac?

Op Windows en Mac worden PDF-bestanden vaak opgeslagen in de Documentenmap:

 • Windows: C:\Gebruikers\gebruikersnaam\Documenten
 • Mac: /Schijfnaam/Gebruikers/gebruikersnaam/Documenten/

Hoe herstel je een verwijderd PDF-bestand?

In de meeste gevallen is het mogelijk om per ongeluk verwijderde PDF-bestanden te herstellen, maar je moet snel handelen en het herstelproces starten voordat de verwijderde PDF-bestanden worden overschreven door nieuwe gegevens. Laten we eens nader bekijken op drie verschillende manieren om verwijderde PDF-bestanden te herstellen.

Oplossing 1: Herstel PDF-bestanden met behulp van een PDF herstelprogramma

De oplossing die we willen beschrijven kan je helpen zelfs permanent verwijderde PDF-bestanden die niet meer in de Prullenbak of Vuilnisbak zitten, te herstellen. We hebben het over PDF-hersteltools, dat zijn softwaretoepassingen die als doel hebben een opslagapparaat te doorzoeken op verwijderde bestanden en deze in hun oorspronkelijke vorm terug te halen.

Een PDF-hersteltool die het hele proces ongelooflijk eenvoudig maakt en fantastische resultaten oplevert, is Disk Drill, en het werkt zowel op Windows als Mac.

Om PDF-bestanden te herstellen met Disk Drill voor Windows:

 1. Download en start Disk Drill voor Windows.
 2. Selecteer het opslagapparaat waarop de PDF-bestanden waren opgeslagen en klik op Zoek naar verloren gegevens.Zoeken naar Verwijderde PDF-bestanden
 3. Gebruik de bestandsformaatfilters aan de linkerkant om de scanresultaten te verfijnen totdat je het PDF-bestand vindt waar je naar zoekt.
 4. Klik op het selectievakje naast alle PDF-bestanden die je wilt herstellen en klik op de blauwe Herstellen knop onderaan.
 5. Geef de herstelmap aan en klik op OK.Herstel PDF-bestanden op Windows

PDF-bestanden herstellen met Disk Drill voor Mac:

 1. Download en start Disk Drill voor Mac.
 2. Klik op de Herstellen knop naast de schijf waarop uw PDF-bestanden waren opgeslagen voor ze werden verwijderd.Schijf waarop uw PDF-bestanden waren opgeslagen
 3. Zoek in de herstelmappen en vind uw PDF-bestanden met behulp van de voorbeeldfunctie.
 4. Selecteer elk PDF-bestand dat u wilt herstellen en klik op de Herstellen knop.
 5. Geef aan waar u wilt dat Disk Drill de verwijderde bestanden herstelt en klik op Kies.Herstel geselecteerde PDF-bestanden op Mac

Naast PDF-bestanden kan Disk Drill honderden andere bestandsformaten herstellen, inclusief alle populaire documentbestandsformaten, zoals DOC, DOCX, XLS, XLSX, PPT, PPTX, TXT, XML, TEX, ODT, ODS, ODP, NUMBERS, PAGES en andere.

Oplossing 2: Controleer Back-ups en Tijdelijke Bestanden

Als je regelmatig reservekopieën van je bestanden maakt, heb je geluk, want dan kun je simpelweg alle verloren PDF-bestanden herstellen vanuit een backup. Helaas maakt het merendeel van de gebruikers geen regelmatige back-up van hun gegevens, wat betekent dat deze eenvoudige oplossing voor hen niet zal werken.

Maar voordat u onze tweede oplossing probeert, moet u uw PDF-bestanden zoeken tussen de tijdelijke bestanden:

 • Windows: C:\Gebruikers\%UserName%\AppData\Roaming\Adobe\Acrobat\1X.0\AutoSave\
 • Mac: Open de Terminal-applicatie en typ: echo $TMPDIR

Houd er rekening mee dat tijdelijke bestanden echt vreemde namen kunnen hebben en nog vreemdere bestandsextensies, dus laat je daar niet door afschrikken en probeer tijdelijke bestanden te openen in je favoriete PDF-lezer.

Oplossing 3: PDF-bestanden herstellen vanuit de Prullenbak of Vuilnisbak

Zowel Windows als Mac hebben een speciale map voor verwijderde bestanden, respectievelijk de Prullenbak en de Prullenmand genoemd. Het herstellen van PDF-bestanden uit de Prullenbak en de Prullenmand is eenvoudig, maar het is onwaarschijnlijk dat je deze methode kunt gebruiken om PDF-bestanden terug te krijgen die opgeslagen waren op een USB-stick of een ander extern opslagapparaat.

Om PDF-bestanden te herstellen vanuit de Prullenbak in Windows:

 1. Open de Prullenbak door op het pictogram op het bureaublad te klikken. Je kunt ook de Prullenbak openen door shell:RecycleBinFolder in te typen in het Uitvoeren dialoogvenster (Win + R).
 2. Markeer de PDF-bestanden die je wil herstellen.
 3. Rechtsklik op een gemarkeerd PDF-bestand en selecteer de optie Herstellen.PDF-bestanden herstellen uit de Prullenbak op Windows

Om PDF-bestanden te herstellen uit Prullenbak op Mac:

 1. Open Prullenbak door op het pictogram te klikken, dat zich aan de rechterkant of onderkant van het Dock bevindt. Als je het pictogram niet ziet, kun je de Prullenbak ook openen door het volgende commando in een Terminalvenster in te voeren:
  open .trash
 2. Ga door de Prullenbak en zoek naar de PDF-bestanden die je wilt terughalen. Wanneer je ze vindt, selecteer ze dan door de command-toets ingedrukt te houden en vervolgens op de bestanden te klikken of door de linkermuisknop ingedrukt te houden en de cursor eromheen te slepen.
 3. Klik met de rechtermuisknop op een van de geselecteerde PDF-bestanden en selecteer de optie ‘Zet terug’.PDF-bestanden herstellen uit Prullenbak op Mac

Tip: Soms kun je een verwijdering van een PDF ongedaan maken met CTRL + Z op Windows of Command + Z op Mac. Omdat deze twee commando’s de vorige actie ongedaan maken, zullen ze je niet helpen PDF-bestanden te herstellen die al lang geleden zijn verwijderd.

Hoe een PDF herstellen naar een eerdere versie?

PDF-hersteltools zoals Disk Drill kunnen permanent verwijderde PDF-bestanden herstellen, maar ze kunnen je niet helpen om PDF-bestanden terug te krijgen die overschreven zijn. Om een overschreven PDF-bestand naar een eerdere versie te herstellen, moet je een oudere snapshot terughalen met behulp van Bestandsgeschiedenis op Windows of Time Machine op Mac.

Een PDF herstellen naar een vorige versie met Bestandsgeschiedenis op Windows

 1. Open Windows Verkenner en klik met de rechtermuisknop op de map waar de verwijderde PDF-bestanden zich bevonden.
 2. Selecteer Vorige versies terugzetten.Select Restore previous versions
 3. Selecteer de meest relevante File History-backup en klik op het kleine pijltje naast Openen. Kies de optie Openen in File History. File History backup
 4. Selecteer het PDF-bestand dat je wilt herstellen en klik op de groene Herstellen-knop onderaan het voorbeeldvenster om het te herstellen. Recover PDF File from File History

Een PDF herstellen naar een eerdere versie met Time Machine op Mac

 1. Open de map waar de verwijderde PDF-bestanden in zaten.
 2. Klik op het Time Machine-icoon in de menubalk en kies ‘Enter Time Machine’.Time Machine Icon
 3. Zoek de PDF-bestanden die je wilt herstellen met behulp van de tijdlijn aan de rechterkant van het scherm.
 4. Selecteer het PDF-bestand dat je wilt herstellen en klik op ‘Herstellen’ om het geselecteerde PDF-bestand te herstellen. Herstel een PDF met Time Machine

OPMERKING: De methode werkt niet als u Bestandsgeschiedenis of Time Machine niet had geactiveerd voordat u uw PDF-bestand verloor.

Hoe repareer je een beschadigd PDF-bestand?

PDF-bestanden kunnen beschadigd raken na een plotseling stroomverlies, hardwarestoring of malware-aanval. Beschadigde PDF-bestanden zijn soms niet leesbaar met PDF-viewers zoals Adobe Reader, die foutmeldingen zoals deze weergeven:

“Adobe Acrobat Reader kon ‘[filename].pdf’ niet openen omdat het bestandstype niet wordt ondersteund of omdat het bestand beschadigd is (bijvoorbeeld, het was verzonden als een e-mailbijlage en niet correct gedecodeerd).”

Om een beschadigd PDF-bestand te repareren, heb je twee basisopties:

 • Online PDF reparatiehulpmiddelen: Online hulpmiddelen zoals iLovePDF of PDF2Go kunnen snel en makkelijk beschadigde PDF-bestanden repareren, maar ze brengen een zeker privacyrisico met zich mee omdat gebruikers hun PDF-documenten online moeten uploaden.
 • Desktop PDF reparatietools: Als je er niet klaar voor bent om je PDF-bestanden online te uploaden, kun je een desktop PDF reparatietool gebruiken zoals Sejda PDF Desktop of PDF Repair Toolbox om corrupte PDF-bestanden direct op je computer te herstellen.

Conclusie

Het is veilig om te zeggen dat de wereld afhankelijk is van PDF-bestanden. Zonder deze zouden bedrijven en organisaties het moeilijk vinden om belangrijke documenten te delen, en individuele gebruikers zouden te maken krijgen met eindeloze compatibiliteits- en opmaakproblemen. PDF-bestanden zijn echter net zo kwetsbaar voor per ongeluk verwijderen als andere bestanden, en daarom is het zo belangrijk om te weten hoe je ze kunt herstellen.

VEELGESTELDE VRAGEN

Ja, een beschadigde PDF kan worden hersteld. Elk bestand kan corrupt raken. En het kan op elk moment gebeuren. Gelukkig zijn er verschillende hersteltools beschikbaar die je kunt gebruiken om PDF-bestanden te repareren. Online tools, zoals iLovePDF, stellen je in staat om je bestand voor reparatie te uploaden. De website zal je PDF-bestand op de achtergrond herstellen en de gerepareerde PDF aan je leveren om te downloaden.
 1. Klik op Selecteer PDF-bestand en kies je beschadigde PDF-bestand. Je kunt het ook direct op de pagina slepen en neerzetten
 2. Klik op PDF herstellen
 3. Wanneer het klaar is, klik op Bestand downloaden
Aangezien online tools zoals iLovePDF vereisen dat je je bestand uploadt, kun je je zorgen maken over de privacyrisico's die gepaard gaan met het uploaden van informatie naar het internet. Als dit het geval is, kun je in plaats daarvan Recovery Toolbox for PDF gebruiken.
 1. Download, installeer en open Recovery Toolbox voor PDF
 2. Selecteer het PDF-bestand dat je wilt repareren/herstellen
 3. Geef aan waar het herstelde bestand opgeslagen zal worden
 4. Kies de versie van het PDF-bestand
 5. Klik op Bestand opslaan
Als je een Mac hebt, kun je Disk Drill gebruiken om je PDF-bestanden rechtstreeks vanaf je telefoon te herstellen. Disk Drill is een datahersteloplossing die je bestanden kan herstellen, zelfs na verwijdering.
 1. Download, installeer en open Disk Drill. Zorg ervoor dat je Android-apparaat via USB met de computer is verbonden
 2. Klik in Disk Drill op je apparaat en klik op Zoek naar verloren data
 3. Wanneer Disk Drill klaar is met scannen, klik op Bekijk gevonden data
 4. Selecteer de PDF-bestanden die je wilt herstellen door hun vakje aan te vinken. Klik dan op Herstellen
 5. Geef een locatie op waar de bestanden hersteld moeten worden en druk op OK
Als je per ongeluk een PDF-bestand hebt overschreven, kun je het herstellen naar een eerdere versie met behulp van de functie Bestandsgeschiedenis in Windows.
 1. Klik met de rechtermuisknop op uw PDF-bestand en klik op Vorige versies herstellen
 2. Selecteer een andere versie van uw bestand (een van voor uw laatste opslag)
 3. Klik op Herstellen
Als u Bestandsgeschiedenis niet had ingeschakeld op uw machine, moet u herstellen vanuit een back-up als er een beschikbaar is.
Als de verwijderde PDF niet hersteld kan worden uit de Prullenbak, dan moet je dataherstelsoftware gebruiken om het bestand terug te krijgen. Hoewel het bestand niet wordt weergegeven, is er een kans dat het bestand nog steeds fysiek aanwezig is op een deel van de schijf. Laten we dit demonstreren met Disk Drill:
 1. Download, installeer en open Disk Drill
 2. Selecteer de schijf waar het bestand op stond en klik vervolgens op Zoek naar verloren gegevens
 3. Wanneer de scan voltooid is, klik op Bekijk gevonden items en doorzoek de lijst voor de PDF
 4. Selecteer de PDF voor herstel en klik dan op Herstel
 5. Kies de locatie voor het herstel en klik vervolgens op OK
PDF staat voor Portable Document Format, en het is een documentbestandsformaat ontwikkeld door Adobe, het bedrijf achter Photoshop en andere professionele softwaretoepassingen. Documenten opgeslagen in het PDF-bestandsformaat hebben de .pdf-extensie, en ze hebben de capaciteit om tekstindeling en afbeeldingen over verschillende apparaten te bewaren, wat betekent dat een PDF-contract er precies hetzelfde uitziet op een desktopcomputer en een klein mobiel apparaat.