Slik gjenoppretter du slettede PDF-filer i Windows – Beste metoder

Skrevet av
49

Hvordan gjenopprette PDF-filer

PDF-filformatet har blitt en de facto-standard for overføring av viktige dokumenter takket være evnen til å bevare kompleks formatering på tvers av enheter. Men selv om utallige enkeltpersoner og bedrifter stoler på det hver eneste dag, er det ikke mange som vet hvordan de skal gjenopprette slettede PDF-dokumenter.

Målet med denne artikkelen er å kaste lys over gjenoppretting av PDF ved å gi detaljerte trinn-for-trinn-instruksjoner som hvem som helst kan følge med letthet.

Hvordan finne PDF-filer på en datamaskin?

Bare fordi PDF-filene dine ser ut til å være borte for godt, betyr det ikke at de virkelig er det. Før du forsøker å gjenopprette PDF-filer, bør du først se etter PDF-filene dine på steder der du vanligvis ikke ville forvente å finne dem. Den gode nyheten er at både Windows og Mac har en innebygd søkefunksjon som lar deg finne alle PDF-filer på datamaskinen din.

For å finne PDF-filer på Windows:

 1. Åpne Filutforsker.
 2. Velg et hvilket som helst lagringsmedium hvor du forventer at PDF-filene dine ligger.
 3. Skriv inn følgende streng i søkefeltet og trykk Enter:
  ext:.pdf

  Finn PDF-filer på Windows

 4. Vent på at Filutforsker er ferdig med å søke etter filer med filendelsen .pdf.
 5. Gå gjennom resultatene og se etter dine PDF-filer.

For å finne PDF-filer på Mac:

 1. Åpne Finder.
 2. Skriv inn «pdf» (uten anførselstegn) i søkefeltet til Finder.
 3. Velg Typer: PDF-dokument.Finn PDF-filer på Mac
 4. Vent på at Finder blir ferdig med å søke etter filer med .pdf-filtypen.
 5. Gå gjennom resultatene og se etter PDF-filene dine.

Hvor lagres PDF-filer på Windows og Mac?

På Windows og Mac lagres PDF-filer vanligvis i Dokumenter-mappen:

 • Windows: C:\Users\brukernavn\Documents
 • Mac: /DriveName/Users/brukernavn/Documents/

Hvordan gjenopprette en slettet PDF-fil?

I de fleste tilfeller er det mulig å gjenopprette PDF-filer som har blitt slettet ved et uhell, men du må handle raskt og starte gjenopprettingsprosessen før de slettede PDF-filene blir overskrevet av nye data. La oss se nærmere på tre forskjellige måter å utføre gjenoppretting av slettede PDF-filer på.

Løsning 1: Gjenopprett PDF-filer ved hjelp av et verktøy for PDF-gjenoppretting

Denne løsningen vi ønsker å beskrive kan hjelpe deg med å gjenopprette selv permanent slettede PDF-filer som ikke lenger er i papirkurven eller søpla. Vi snakker om PDF gjenopprettingsverktøy, som er programvareapplikasjoner hvis formål er å søke gjennom en lagringsenhet etter slettede filer og hente dem tilbake i sin opprinnelige form.

Én PDF-gjenopprettingsverktøy som gjør hele prosessen utrolig enkel og leverer fantastiske resultater er Disk Drill, og det fungerer på både Windows og Mac.

For å gjenopprette PDF-filer ved bruk av Disk Drill for Windows:

 1. Last ned og start Disk Drill for Windows.
 2. Velg lagringsenheten der PDF-filene ble lagret og klikk Søk etter tapte data.Søker etter Slettede PDF Filer
 3. Bruk filformatfiltrene på venstre side for å innsnevre skanneresultatene til du finner PDF-filen du leter etter.
 4. Klikk avkrysningsboksen ved siden av alle PDF-filene du ønsker å gjenopprette og klikk den blå Gjenopprett-knappen nederst.
 5. Angi mappen for gjenoppretting og klikk OK.Gjenopprett PDF Filer på Windows

For å gjenopprette PDF-filer ved å bruke Disk Drill for Mac:

 1. Last ned og start Disk Drill for Mac.
 2. Klikk på Gjenopprett-knappen ved siden av disken der PDF-filene dine var lagret før de ble slettet.Disken Der PDF-filene Dine Var Lagret
 3. Se inni gjenopprettingsmappene og finn PDF-filene dine ved hjelp av forhåndsvisningsfunksjonen.
 4. Velg hver PDF-fil du ønsker å gjenopprette og klikk på Gjenopprett-knappen.
 5. Angi hvor du vil at Disk Drill skal gjenopprette de slettede filene og klikk Velg.Gjenopprett Utvalgte PDF-filer på Mac

I tillegg til PDF-filer, kan Disk Drill gjenopprette hundrevis av andre filformater, inkludert alle populære dokumentfilformater, som DOC, DOCX, XLS, XLSX, PPT, PPTX, TXT, XML, TEX, ODT, ODS, ODP, NUMBERS, PAGES og andre.

Løsning 2: Sjekk sikkerhetskopier og midlertidige filer

Hvis du regelmessig tar sikkerhetskopi av filene dine, er du heldig fordi du da enkelt kan gjenopprette alle tapte PDF-filer fra en sikkerhetskopi. Dessverre tar de fleste brukere ikke jevnlig sikkerhetskopi av dataene sine, noe som betyr at denne enkle løsningen ikke vil fungere for dem.

Men før du prøver vår andre løsning, bør du se etter PDF-filene dine blant midlertidige filer:

 • Windows: C:\Users\%UserName%\AppData\Roaming\Adobe\Acrobat\1X.0\AutoSave\
 • Mac: Åpne Terminal-applikasjonen og skriv: echo $TMPDIR

Bare husk på at midlertidige filer kan ha virkelig rare navn og enda merkeligere filendelser, så ikke la det forstyrre deg og prøv å åpne midlertidige filer i din favoritt PDF-leser.

Løsning 3: Gjenopprett PDF-filer fra papirkurven eller søpla

Både Windows og Mac har en spesialmappe for slettede filer, kalt Papirkurv og Søppel, henholdsvis. Det er enkelt å gjenopprette PDF-filer fra Papirkurv og Søppel, men det er lite sannsynlig at du vil kunne bruke denne metoden for å hente tilbake PDF-filer som var lagret på en USB-minnepinne eller noen annen ekstern lagringsenhet.

For å gjenopprette PDF-filer fra papirkurven i Windows:

 1. Tilgang til Papirkurven ved å klikke på skrivebordsikonet. Du kan også få tilgang til Papirkurven ved å skrive shell:RecycleBinFolder i Kjør-dialogboksen (Win + R).
 2. Fremhev PDF-filene du vil gjenopprette.
 3. Høyreklikk på en av de uthevede PDF-filene og velg Gjenopprett-alternativet.Gjenopprett PDF-filer fra Papirkurven i Windows

For å gjenopprette PDF-filer fra Papirkurven på Mac:

 1. Åpne Søppel ved å klikke på ikonet, som er plassert på høyre side eller i bunnen av Dock. Hvis du ikke ser ikonet, kan du også åpne Søppel ved å skrive inn følgende kommando i et Terminal-vindu:
  open .trash
 2. Gå gjennom Søppel og se etter PDF-filene du vil gjenopprette. Når du finner dem, marker dem ved enten å trykke og holde inne kommandotasten og deretter klikke på filene eller ved å holde venstre museklikk og dra pekeren rundt dem.
 3. Høyreklikk på noen av de valgte PDF-filene og velg alternativet Legg tilbake.Gjenopprett PDF-filer fra Søppel på Mac

Tips: Du kan noen ganger angre sletting av en PDF ved å bruke CTRL + Z på Windows eller Command + Z på Mac. Siden disse to kommandoene angre den forrige handlingen, vil de ikke hjelpe deg med å gjenopprette PDF-filer som har vært slettet for lenge siden.

Hvordan gjenopprette en PDF til en tidligere versjon?

PDF-gjenopprettingsverktøy som Disk Drill kan gjenopprette permanent slettede PDF-filer, men de kan ikke hjelpe deg med å få tilbake PDF-filer som har blitt overskrevet. For å gjenopprette en overskrevet PDF-fil til en tidligere versjon, må du gjenopprette et eldre øyeblikksbilde ved bruk av Filhistorikk på Windows eller Time Machine på Mac.

For å gjenopprette en PDF til en tidligere versjon med Filhistorikk i Windows

 1. Åpne Windows Utforsker og høyreklikk på mappen der de slettede PDF-filene var plassert.
 2. Velg Gjenopprett tidligere versjoner.Velg Gjenopprett tidligere versjoner
 3. Velg den mest relevante sikkerhetskopien fra Filhistorikk og klikk på den lille pilen ved siden av Åpne. Velg alternativet Åpne i Filhistorikk. Sikkerhetskopiering fra Filhistorikk
 4. Velg PDF-filen du vil gjenopprette og klikk på den grønne Gjenopprett-knappen nederst i forhåndsvisningsvinduet for å gjenopprette den. Gjenopprett PDF-fil fra Filhistorikk

For å gjenopprette en PDF til en tidligere versjon med Time Machine på Mac

 1. Åpne mappen som inneholdt de slettede PDF-filene.
 2. Klikk på Time Machine-ikonet som er plassert i menylinjen og velg Gå inn i Time Machine.Time Machine-ikon
 3. Finn PDF-filene du vil gjenopprette ved å bruke tidslinjen på høyre kant av skjermen.
 4. Velg PDF-filen du vil gjenopprette og klikk på Gjenopprett for å gjenopprette den valgte PDF-filen. Gjenopprett en PDF med Time Machine

MERK: Metoden vil ikke fungere hvis du ikke hadde aktivert Filhistorikk eller Time Machine før du mistet PDF-filen din.

Hvordan reparere en korrupt PDF-fil?

PDF-filer kan bli korrupte etter et plutselig strømbrudd, maskinvarefeil eller angrep fra skadelig programvare. Korrupte PDF-filer er noen ganger uleselige ved bruk av PDF-lesere som Adobe Reader, som viser feilmeldinger som denne:

«Adobe Acrobat Reader kunne ikke åpne ‘[filename].pdf’ fordi det enten ikke er en støttet filtype eller fordi filen er skadet (for eksempel, den ble sendt som et e-postvedlegg og ble ikke riktig dekodet).»

For å reparere en korrupt PDF-fil har du to grunnleggende alternativer:

 • Nettbaserte PDF-reparasjonsverktøy: Nettverktøy som iLovePDF eller PDF2Go kan raskt og enkelt reparere skadede PDF-filer, men de medfører en viss risiko for personvern fordi de krever at brukerne laster opp sine PDF-dokumenter på nettet.
 • Skrivebordsbaserte PDF-reparasjonsverktøy: Hvis du ikke er klar for å laste opp PDF-filene dine på nettet, kan du bruke et skrivebordsbasert PDF-reparasjonsverktøy som Sejda PDF Desktop eller PDF Repair Toolbox for å fikse korrupte PDF-filer direkte på datamaskinen din.

Konklusjon

Det er trygt å si at verden er avhengig av PDF-filer. Uten dem ville bedrifter og organisasjoner synes det er vanskelig å dele viktige dokumenter, og individuelle brukere ville håndtere endeløse kompatibilitets- og formateringsproblemer. Men, PDF-filer er like utsatte for utilsiktet sletting som andre filer, noe som er grunnen til at det er så viktig å vite hvordan man gjenoppretter dem.

OSS

Ja, en korrupt PDF kan gjenopprettes. En hvilken som helst fil kan bli ødelagt. Og det kan skje når som helst. Heldigvis finnes det flere gjenopprettingsverktøy tilgjengelig som du kan bruke for å reparere PDF-filer. Nettbaserte verktøy, slik som iLovePDF, lar deg laste opp filen din for reparasjon. Nettsiden vil fikse din PDF-fil i bakgrunnen og levere den reparerte PDF-en til deg for nedlasting.
 1. Klikk Velg PDF-fil og velg din korrupte PDF-fil. Alternativt, dra og slipp den direkte på siden
 2. Klikk Reparer PDF
 3. Når det er ferdig, klikk Last ned fil
Siden nettbaserte verktøy som iLovePDF krever at du laster opp filen din, kan du være bekymret for personvernsrisikoene forbundet med å laste opp informasjon til internett. Hvis dette er tilfelle, kan du bruke Recovery Toolbox for PDF isteden.
 1. Last ned, installer og åpne Recovery Toolbox for PDF
 2. Velg PDF-filen du vil reparere/gjenopprette
 3. Angi hvor den gjenopprettede filen skal lagres
 4. Velg hvilken versjon av PDF-filen
 5. Klikk Lagre fil
Hvis du har en Mac, kan du bruke Disk Drill til å gjenopprette PDF-filene dine direkte fra telefonen din. Disk Drill er en løsning for datagjenoppretting som kan hente tilbake filene dine, selv etter sletting.
 1. Last ned, installer og åpne Disk Drill. Sørg for at din Android-enhet er koblet til datamaskinen via USB
 2. I Disk Drill, klikk på enheten din og klikk Søk etter tapt data
 3. Når Disk Drill er ferdig med skanningen, klikk Gjennomgå funnet data
 4. Velg PDF-filene du vil gjenopprette ved å krysse av i boksen deres. Deretter klikker du Gjenopprett
 5. Angi et sted hvor filene skal gjenopprettes til, og trykk OK
Hvis du ved et uhell har overskrevet en PDF-fil, kan du gjenopprette den til en tidligere versjon ved å bruke funksjonen for filhistorikk i Windows.
 1. Høyreklikk på PDF-filen din og klikk Gjenopprett tidligere versjoner
 2. Velg en annen versjon av filen din (en som er datert før du lagret den sist)
 3. Klikk på Gjenopprett
Hvis du ikke hadde aktivert Filhistorikk på maskinen din, må du gjenopprette fra en sikkerhetskopi hvis en er tilgjengelig.
Hvis den slettede PDF-en ikke kan gjenopprettes fra Papirkurven, må du bruke programvare for datagjenoppretting for å gjenopprette filen. Selv om filen ikke vises, er det en sjanse for at filen fremdeles fysisk befinner seg på en del av disken. La oss demonstrere dette med Disk Drill:
 1. Last ned, installer, og åpne Disk Drill
 2. Velg disken som hadde filen, deretter klikk på Search for lost data
 3. Når skanningen er ferdig, klikk på Review found items og søk gjennom listen etter PDF-en
 4. Merk av for PDF-en for gjenoppretting, deretter klikk på Recover
 5. Velg plasseringen for gjenoppretting, deretter klikk på OK
PDF står for Portable Document Format, og det er et dokumentfilformat utviklet av Adobe, selskapet bak Photoshop og andre profesjonelle programvareapplikasjoner. Dokumenter lagret i PDF-filformatet har .pdf-endelsen, og de kan skryte av evnen til å bevare tekstformatering og bilder på tvers av enheter, noe som betyr at en PDF-kontrakt ser helt lik ut på en stasjonær datamaskin og en liten mobil enhet.