Hur man återställer raderade data från ett USB-minne på Mac

Avatar photo
Skriven av
53

återställ usb-enhet på mac

Utan tvekan är USB-minnen otroligt bekväma enheter för datalagring eller överföring av filer mellan datorer. Men precis som någon annan lagringsenhet är de inte felfria. Det finns alltid en liten chans att något kan gå fel, och du förlorar en värdefull fil.

Så vad ska du göra om en fil som du har överfört till USB-minnet mystiskt försvann? Hur återställer man data från ett USB-minne på Mac? Läs vidare för att hitta svaren.

Är det Möjligt att Återställa Förlorade Filer från USB-enhet på Mac?

I de flesta fall, ja. Tack vare moderna dataåterställningslösningar kommer du att kunna återställa de flesta, om inte alla, raderade filer från ditt USB-minne med några enkla inställningar. Detta gäller scenarier med datatförlust som mindre korruption, ett avbrutet flyttoperation eller en oavsiktligt formaterad USB-sticka.

Men det är avgörande att agera snabbt och undvika att skriva nya filer till enheten innan du återställer dina data.

Om USB-enheten är fysiskt skadad eller kraftigt korrupt, är det oftast inte möjligt att återställa data på egen hand. I dessa fall, sluta använda enheten omedelbart och kontakta en professionell tjänst för dataåterställning för att få tillbaka din data.

Hur man återställer filer från USB på Mac

Det första du bör göra är att sluta använda USB-enheten. Koppla bara bort den från din dator tills du är redo att påbörja återställning av data från USB-enheten på Mac.

Det går inte att nog betona vikten av att göra detta eftersom det kommer att förhindra risken för över skrivning av data och därmed hjälpa till med att återställa dina filer.

Metod 1:Använd programvara för dataåterställning

Nu ska vi börja med USB-dataåterställning på Mac. Den mest pålitliga och effektiva metoden för att återställa USB på Mac är genom att använda ett verktyg för dataåterställning.

Disk Drill är ett utmärkt exempel på en sådan applikation eftersom den är enkel att navigera och är mycket mångsidig. Dessutom stöder den alla typer av USB-enheter och kan återställa nästan alla filer (bilder, videor, dokument, arkiv och mer).

Så här återställer du en USB-enhet på Mac med Disk Drill:

 1. Ladda ner och installera Disk Drill om du inte redan har gjort det. Klicka på filen och följ instruktionerna på skärmen för att slutföra installationen.
 2. Anslut ditt USB-minne till din Mac och starta Disk Drill. Välj det anslutna USB-minnet från listan över lagringsenheter.
 3. Klicka på knappen Sök efter förlorade data som finns nere till höger på skärmen för att börja skanna din enhet.disk drill Mac-enhetslista
 4. Klicka på Granska hittade objekt för att förhandsgranska filerna medan applikationen skannar din enhet eller vänta till den har avslutat skanningen.hur man granskar filer på disk drill Mac
 5. När du har hittat de filer du behöver, klicka i rutan intill filen för att välja den. Om du vill återställa alla filer, klicka i rutan överst i filförteckningen. När du är redo, klicka på Återställ.återställknapp disk drill Mac
 6. En popup-ruta kommer att visas där du ombes att välja en mapp där du vill spara den återställda filen. Klicka på önskad plats och klicka Nästa.spara återställda filer disk drill Mac

Metod 2:Återställ nyligen raderade filer från papperskorgen

När du raderar en fil från ditt USB-minne försvinner den inte för gott direkt — den flyttas först till Papperskorgen. Så om det inte har gått så lång tid sedan du manuellt raderade en fil från ditt USB-minne är chansen stor att den fortfarande kan hittas i Papperskorgen på din Mac och enkelt återställas.

Viktigt: Om du redan har tömt papperskorgen efter att ha raderat filen från ditt USB-minne kommer denna metod inte att fungera i din situation. Den enda lösningen blir att använda ett återställningsverktyg för Mac USB för att återställa filen.

Så här återställer du filer från en USB-enhet på Mac via Papperskorgen (om du precis har raderat dem):

 1. Starta Papperskorgen på din Mac. Den finns vanligtvis på höger sida av Dockan.hur man hittar papperskorgen på dockan Mac
 2. Granska filerna som finns där.
 3. När du hittar den förlorade filen från ditt USB-minne, dra och släpp den till en annan mapp eller tillbaka till USB-minnet.flytta fil från papperskorgen till USB-minne på Mac

Metod 3:Visa dolda filer på USB-enheten

För att förhindra oavsiktliga ändringar och raderingar kan macOS dölja vissa mappar på USB-enheten. Vanligtvis innehåller dessa mappar appinställningar, raderade filer och annan data. Det är möjligt att filerna du försöker återställa bara har döljts av macOS.

Så här visar du dolda filer:

 1. Anslut USB-enheten till din Mac.
 2. Navigera till USB-enheten i Finder.
 3. Tryck på Kommando + Skift + . (punkt) för att visa dolda filer. Du kan använda samma kortkommando för att dölja filerna igen.
 4. Du kan titta i mappen .Trashes för att se eventuella filer som har raderats från USB-enheten.Papperskorgen i en USB-enhet.

Hur man lagar en skadad USB-enhet

Om data försvann från ditt USB-minne utan din inblandning är det möjligt att USB-enheten är korrupt. I ett sådant fall är det bäst att åtgärda problemet innan du börjar använda den igen.

Lösning 1: Kör First Aid

Disk Utility har en funktion som kallas Första hjälpen som kan åtgärda fel på vilken lagringsenhet som helst på Mac. Så om ditt USB-minne inte fungerar korrekt, bör du försöka fixa det med Första hjälpen. Om detta inte hjälper är det sista alternativet du har kvar att formatera enheten.

Så här åtgärdar du en skadad USB-enhet på din Mac via Skivverktyg:

 1. Gå till Startplattan och klicka på Skivverktyg för att öppna det.
 2. Bläddra igenom listan över enheter i sidfältet. Klicka på ditt USB-minne för att välja det.
 3. Klicka på Första hjälpen överst.första hjälpen-knapp Mac
 4. Klicka på Kör för att bekräfta.
 5. Vänta på att processen Första hjälpen avslutas. Klicka på Klar.processen Första hjälpen färdig Mac USB-enhet

Du kan också köra Första hjälpen med hjälp av macOS Terminal. Så här gör du:

 1. Sök efter Terminal i Spotlight Sök (Kommando + Mellanslag), och öppna Terminal-appen.
 2. Skriv in diskutil list och tryck på Enter. Detta kommando visar alla enheter som är anslutna till din Mac. Letar efter din USB-enhet i listan.
 3. Skriv in diskutil repairDisk /DIN USB-ENHET och tryck på Enter. Ersätt ”DIN USB-ENHET,” med diskennumret för din USB-enhet. I mitt fall var kommandot diskutil repairDisk /dev/disk4.diskutil repairDisk
 4. Första hjälpen kommer att skanna och reparera eventuella fel på USB-enheten.

Observera: Den kostnadsfria versionen av Disk Drill för Mac tillåter inte att du återställer filer från en USB-enhet utan bara att förhandsvisa dem. Så om skanningen har avslöjat den nödvändiga filen och du vill fortsätta med återställningen bör du skaffa pro-versionen.

Lösning 2: Formatera USB-enheten

Du bör också använda Diskverktyg för att formatera ditt USB-minne på Mac. Se till att det inte finns några filer placerade på enheten innan du formaterar den eftersom all data kommer att raderas från USB-enheten när processen är avslutad.

Så här formaterar du en USB-minnessticka på din Mac via Skivverktyg:

 1. Gå till Launchpad och klicka på Skivverktyg för att öppna det.
 2. Klicka på din USB-enhet från listan över enheter på vänster sida av skärmen.
  Klicka på Radera-knappen högst upp.hur man formaterar USB-enhet på Mac via skivverktyg
 3. Skriv in ett namn för ditt USB-minne i Namn-fältet. Om du planerar att fortsätta använda enheten med din Mac, välj formatet Mac OS Extended (Journaled) eller något annat lämpligt format.radera USB-enhet via skivverktyg Mac
 4. Klicka på Radera.
 5. När USB-enheten är formaterad, klicka på Klar och mata ut enheten.

Nu får du en nystart med ditt USB-minne. Du kan börja ladda upp filer till det och använda USB-enheten som önskat.

Lösning 3: Åtgärda skadad USB-enhet med TestDisk

TestDisk är ett utmärkt verktyg för reparation av partitioner som kan återställa korrupta och förlorade partitioner från din USB-enhet. I de flesta fall återställer TestDisk partitioner med de befintliga datan intakta.

Programmets brist på ett grafiskt användargränssnitt (GUI) gör det besvärligt att använda för nya användare. Du kan endast navigera i programmet med ett tangentbord – använd piltangenterna för att markera ett alternativ och tryck på Enter för att välja det.

Här är en steg-för-steg guide om hur man åtgärdar en korrupt USB-enhet med hjälp av TestDisk för Mac:

 1. Ladda ner TestDisk och packa upp arkivet.
 2. Starta TestDisk från den uppackade mappen.
 3. Välj om du önskar skapa en loggfil eller inte. En loggfil kommer att lagra händelserna i processen för partitionens återställning. Det påverkar inte den faktiska reparations-/återställningsprocessen över huvud taget.skapa logg
 4. Välj din USB-enhet från listan och tryck på Enter.Välj din USB-enhet
 5. Välj typen av partitionstabell. TestDisk upptäcker detta automatiskt, så tryck bara på Enter på denna skärm, om du inte är säker på att din USB-enhet har en annan typ av partitionstabell.Välj typ av partitionstabell
 6. Välj Analyse och tryck på Enter. Tryck också på Enter på bekräftelseskärmen.Välj Analyse
 7. Välj Quick Search och tryck på Enter. TestDisk kommer att lista alla partitioner som upptäcks.Quick Search
 8. Varje partition kommer att ha ett prefix bredvid sig—D(eleted), *(Bootable), P(rimary), L(ogical). En partition som listas som Deleted kommer att förbli raderad om du inte ändrar prefixet. För att ändra prefixet, markera den valda partitionen, och använd piltangenterna för att cykla igenom prefixen. För att återställa en partition, se till att den har prefixet P före. När du har ändrat prefixet, tryck på Enter.
 9. Markera en partition och tryck på P för att lista dess filer. Tryck på Q för att gå tillbaka till föregående skärm. Om den önskade partitionen inte listas, välj alternativet Deeper Search—detta kommer att ta lång tid.Välj en partition
 10. När du har bekräftat att de önskade partitionerna och filerna finns där, välj Write, och tryck på Enter.välj Write
 11. Tryck Y på bekräftelsedialogen.
 12. bekräfta skrivande av partitionstabellTestDisk kommer att reparera USB-enheten.

Lösning 4: Kontrollera efter programuppdateringar

Att köra den senaste versionen av macOS säkerställer att du har de senaste drivrutinerna för USB-enheter installerade på din Mac. Om du har problem med att komma åt din USB-enhet, kan det vara värt att kontrollera om det finns en ny programuppdatering tillgänglig för din Mac och installera den. Detta kanske inte tekniskt sett ”fixar” USB-enheten, men det utesluter möjligheten att problemet orsakas av föråldrad programvara.

Så här kontrollerar du efter programuppdateringar på macOS:

 1. Klicka på Apple-logotypen i övre vänstra hörnet av din skärm.
 2. Välj Systeminställningar eller Systeminställningar, beroende på vilken version av macOS du har.
 3. Klicka på Allmänt > Programuppdatering. sök efter programuppdateringar på macOS
 4. MacOS kommer automatiskt att söka efter uppdateringar på denna skärm.MacOS sök efter uppdateringar

Varför filer försvinner från USB-enheter

Låt oss gå igenom de huvudsakliga anledningarna till att data kan gå förlorat på ett USB-minne:

 • USB-minnet är skadat: Om USB-enheten inte går att montera, din Mac känner inte igen den, eller den ger ifrån sig konstiga ljud, finns det en chans att enheten är skadad och därför kan vad som helst hända med den, inklusive att filer försvinner.
 • USB-enheten har formatetats av misstag: Denna åtgärd kommer att radera alla data från din enhet. Men om du slutar använda enheten direkt, finns det fortfarande en chans att specialiserad programvara kan återställa data från USB-minnet på Mac.
 • Du kopplade ur enheten medan filerna fortfarande kopierades till den: Om du avbröt processen för att kopiera filer från din Mac till USB-enheten, så kommer du självklart inte att kunna hitta dem där.
 • USB-enheten är korrupt: Det finns några åtgärder som kan leda till detta, särskilt om du använder USB-enheten mellan datorer med olika operativsystem (Windows och macOS, till exempel).
 • Du raderade filerna av misstag: Bara ett felaktigt musklick, och du kan radera en viktig fil. Lyckligtvis, om du inser vad du har gjort direkt, kommer du att kunna återställa den filen från Papperskorgen. Annars är det enda sättet att göra det att använda ett program för dataåterställning.
 • USB-enheten har infekterats med skadlig programvara: Datorvirus kan låsa, och ofta utplåna all befintlig data från USB-minnet. Det är möjligt att skadlig programvara orsakade oförklarlig dataförlust på din USB-enhet. Skanna din USB-enhet med ett kraftfullt antivirusprogram för att åtgärda detta

Slutsats

Att återställa data från ett USB-minne är möjligt med hjälp av tredjepartsprogram för dataåterställning. Se dock till att USB-minnet inte är fysiskt skadat och syns i macOS ’Diskverktyg. Om inte, är det bättre att kontakta en professionell tjänst för dataåterställning.

Om datarförlusten var oförklarlig kan det bero på att USB-enheten är skadad. En av följande åtgärder bör åtgärda problemet – kör Första hjälpen på enheten, använd TestDisk för att återskapa skadade partitioner, se till att din Mac är uppdaterad och formatera USB-enheten.

Vanliga frågor:

För att återställa data från en USB-enhet på macOS, använd ett program för dataåterställning:
 1. Ladda ner Disk Drill och installera det.
 2. Öppna Disk Drill, välj USB-enheten och klicka på Sök efter förlorad data.
 3. Klicka på Granska hittade objekt.
 4. Välj de filer du vill återställa och klicka på Återskapa.
 5. Välj en återställningsdestination för filerna och klicka på Nästa.
För att återskapa raderade filer från en USB-sticka, utan att använda programvara, följ dessa steg:
 1. Öppna Papperskorgen från Dockan.
 2. Sök efter de raderade filerna, högerklicka på dem och välj Återställ.
 3. Alternativt kan du öppna USB-enheten i Finder, visa mappen .Trashes och se om filerna finns där.
Du kan hitta alla filer som försvunnit från USB-minnet i macOS papperskorgsmappen, eller mappen .Trashes inuti själva USB-enheten. Om filerna inte finns där är det bäst att använda ett dataåterställningsprogram för att få tillbaka dem.
Detta beror troligen på ett filsystemfel, eller någon annan typ av logisk korruption. Du kan försöka åtgärda detta genom att använda funktionen Första hjälpen i Macs Skivverktyg.
Avatar photo
Romana Levko är en professionell innehållsskapare med ett stort intresse för teknikrelaterade ämnen. Hennes huvudfokus ligger på dataåterställning, Apples produkter och cybersäkerhet. Hon ägnar sin fritid åt att pilla med sin Mac och lyssna igenom sina favoritmusikalbum.
Godkänd av
12 års erfarenhet av mjukvaruutveckling, databasadministration och hårdvarureparation.