USB-enhet visar “Ingen media” i Diskhantering: Så fixar du

Skriven av
Godkänd av
51

usb-enheten visar ingen mediaNär du sätter in en USB-enhet i din dator och den inte visas, blir du förvirrad över varför din USB-enhet plötsligt inte fungerar. Du går snabbt till diskhanteringskonsolen, men din USB-enhet visar ”Ingen media” under disknamnet.

Du är förmodligen på väg att få panik, men ta en paus. I den här guiden berättar vi vad som gick fel med USB-enheten, hur du får tillbaka dina data från USB-enheten och hur du återställer den till sitt tidigare användbara skick.

Vad betyder Ingen medieenhet?

Diskhantering ger dig vanligtvis en fullständig översikt över lagringsenheter som är anslutna till din dator. Om en USB-enhet visar meddelandet ”Inget media” i diskhanteringskonsolen kommer du inte att kunna komma åt den från något annat ställe på datorn. Även när du försöker titta på diskens status med Diskpart, kommer du att se ”Inget media” bredvid USB-enheten och storleken listad som 0 byte.

När du inte vet vad som orsakade att din enhet fungerade felaktigt, är det liten chans att du kommer att kunna åtgärda det. Eftersom varken Diskhantering eller Diskpart ger dig ett klart svar måste du använda deduktivt resonemang för att fastställa orsaken.

Här är möjliga orsaker som kan leda till problemet med USB-enhet ”Inget media”:

Orsak Beskrivning
🔌Lös USB-port Om USB-portens anslutning har blivit lös kan det orsaka problemet.
❌ Inaktuella eller korrupta USB-drivrutiner USB-drivrutinerna på din dator kan ha blivit inaktuella eller korrupta, vilket orsakar ”Ingen media”-problemet.
⚠️ Logiska fel Möjlig filsystemskorruption eller skador på enhetens huvudstartsektor (MBR) kan leda till att USB-enheten visar ”Ingen media”-problemet.
☠️ Plötsligt utdragning Plötsligt borttagande av USB-enheten kan resultera i logiska fel, som i sin tur kan orsaka ”Ingen media”-felet.
🐞 Skadlig kod eller virus En infektion av skadlig kod eller virus kan göra din USB-enhet obrukbar och orsaka ”Ingen media”-problemet.
🤕 Fysisk skada Stora dåliga sektorer som resultat av fysisk skada på enheten kan leda till ”Ingen media”-problemet.

Hur man återställer data från en enhet som säger ”Inget medium”

Det är bäst att återställa viktiga data från USB-enheten innan du börjar försöka fixa den. Om du orsakar ytterligare skador under felsökningen och slutar med en obrukbar USB-minnespinne, kan du förlora alla möjligheter att återställa data.

Det enklaste sättet är att använda programvara för dataåterställning som Disk Drill. Det här heltäckande verktyget för dataåterställning kan skanna och återställa data från olika lagringsenheter som USB-minnen.

Den kan också skanna hundratals filformat, inklusive foton, videor, ljud, dokument, Adobe-produktfiler och många fler. Dessutom tillåter den dig att förhandsgranska filer innan du återställer dem så att du vet vilka filer som är intakta.

Om du inte har använt ett verktyg för dataåterställning tidigare, kommer vi att guida dig genom den enkla fyra-stegsprocessen nedan.

 1. Ladda ner Disk Drill och installera det på din dator. Den kostnadsfria versionen låter dig återställa upp till 500MB data.Kör installationen av Disk Drill.
 2. När Disk Drill är installerat, starta programmet. Välj USB-enheten från programmets startsida och välj Sök efter förlorad data. Låt Disk Drill slutföra skanningen.välj usb och sök efter förlorad data
 3. När skanningen är klar kommer du att få en lista över filer som kan återställas. Välj de filer du vill återställa genom att markera rutan bredvid dem. Klicka sedan på Återställ-knappen.förhandsgranska och välj filer för återställning från usb
 4. När du har tryckt på Återställ-knappen måste du välja en plats där du vill återställa filerna. Se till att du väljer en plats som är annorlunda från USB-enheten du återställer filerna från för att undvika att skriva över data. När du har valt en plats, klicka på Nästa.välj plats och återställ filer från usb

Hur man åtgärdar ”No Media”-problemet på ett USB-minne?

Nu när du vet hur du återställer data från ett USB-minne som visar ”Ingen media” i Diskhantering, kan du börja åtgärda det. Vi diskuterar några metoder för att fixa sådana USB-minnen nedan.

Metod 1: Kontrollera enheten i en annan dator eller port

Om din USB-enhet inte är korrekt insatt, anslutningsporten har blivit lös, eller USB-enheten inte kan dra tillräckligt med ström från porten, kan du försöka sätta in USB-enheten i en annan port på din dator. Om det inte fungerar, prova att sätta in USB-enheten i en annan dator för att se om problemet är med datorn eller USB-enheten.

Metod 2: Uppdatera, installera om eller aktivera enhetsdrivrutinen

Föråldrade eller korrupta drivrutiner kan också orsaka problemet med USB ”Ingen Media”, och de är ganska lätta att åtgärda.

Du kan uppdatera drivrutinen automatiskt från Windows, men eftersom Windows inte är så bra på att hitta uppdaterade drivrutiner kanske du vill ladda ner den senaste drivrutinen direkt från tillverkarens webbplats.

Alternativt kan du installera om samma drivrutin om den har blivit skadad. För att installera om:

 1. Sök efter enhetshanteraren i Start-menyn och tryck på Enter.
 2. Expandera listan över Diskenheter, högerklicka på din USB-enhet och klicka på Avinstallera enhet.avinstallera enhetsdrivrutin på windows
 3. När enheten försvinner från listan, klicka på fliken Åtgärd längst upp och välj Sök efter hårdvaruförändringar. Det bör installera om drivrutinen och åtgärda korruptionen av drivrutinen.installera om enhetsdrivrutin på Windows

I vissa fall kan USB-enheterna ha inaktiverats helt och hållet. I det fallet behöver du bara högerklicka och välja Aktivera istället för att uppdatera eller installera om drivrutinen.

Metod 3: Antivirus-skanning

Om ett virus eller skadlig programvara är orsaken till att det inte finns några medier i enheten, kan du köra en virusskanning för att ta bort viruset. En virusskanning kommer i de flesta fall att ta bort virus och skadlig programvara, men inte alltid. Hur som helst är det värt ett försök innan du formaterar hela enheten.

Det exakta sättet att utföra en skanning beror på det antivirusprogram du använder. Du kan dock använda samma allmänna process för att utföra jobbet. Här illustrerar vi hur man utför en skanning med Windows Defender:

 1. Sök efter virus och tryck Enter för att starta avsnittet Virus- och hot skydd i Windows Defender.
 2. Välj knappen Snabbsökning. Alternativt kan du klicka på Sökalternativ om du vill utföra en fullständig eller anpassad sökning.startar en skanning i windows defender
 3. Låt skanningen slutföras.windows defender skanning pågår
 4. Om hot hittas kommer Defender att försöka automatiskt ta bort eller sätta dem i karantän. Om inte kommer du att se ett meddelande med 0 hot hittades.windows defender visar att inga hot hittades

Metod 4: Ändra enhetsbokstav

Ibland kan de enklaste metoderna lösa de mest komplexa problemen i Windows. Om du inte har kunnat lösa problemet med USB-enheten ”Ingen Media” hittills, kan det att ändra enhetsbokstaven vara lösningen.

För att ändra enhetsbokstaven:

 1. Starta Diskhantering och högerklicka på USB-enheten.
 2. Välj Ändra bokstav och sökvägar.ändrar enhetsbokstav i Windows
 3. Klicka på Ändra.klickar på ändraknappen
 4. Expandera rullgardinsmenyn bredvid alternativet Tilldela följande enhetsbokstav och välj en annan bokstav. Klicka på OK för att avsluta och spara ändringar.väljer en enhetsbokstav

Metod 5: Kör CHKDSK

Om problemet ”USB-enhet visar ’Inget medium’” i Diskhantering orsakas av filsystemfel kan du använda verktyget Kommandotolken CHKDSK för att försöka åtgärda det. Att köra CHKDSK kan hjälpa till att åtgärda filsystemfel och dåliga sektorer på olika lagringsenheter.

Här är en snabbguide om hur du använder CHKDSK för ditt USB-minne:

 1. Anslut ditt USB-minne till din dator. Öppna sedan Kommandotolken som administratör genom att söka på ”Kommandotolken” från Start-menyn och välja Kör som administratör.
 2. Skriv in chkdsk N: /r, byt ut N mot bokstaven för ditt USB-minne.Användning av CHKDSK-kommandot i Windows.
 3. Om det behövs, starta om din dator och anslut ditt minne igen för att kontrollera om problemet har åtgärdats.

Metod 6: Försök att fixa MFT

Master File Table (MFT) är filen som innehåller all information för att bearbeta och hämta filer från en NTFS-partition.

När en USB-enhet med en NTFS-partition visar ”Ingen Media” i Diskhantering, kan det innebära att MFT:en själv är korrupt. I detta fall kan du använda TestDisk för att försöka reparera MFT. Här är vad du kan göra:

 1. Ladda ned TestDisk och packa upp zip-filen till en mapp. Kör sedan filen testdisk_win.exe.
 2. Du kommer att mötas av alternativet att skapa en logg för din session. Välj Skapa för att skapa en logg för din session. Använd Pil-tangenterna för att välja din nästa åtgärd. Tryck sedan på Enter.skapa logg för testdisk
 3. Välj din USB-enhet. Välj Fortsätt och tryck på Enter.välj din enhet i testdisk
 4. Välj typ av partitionstabell om du vill välja en annan enhet. Om inte, tryck bara Enter, eftersom TestDisk automatiskt försöker upptäcka partitionstabellen åt dig.välj partitionstyp i testdisk
 5. Välj Avancerat och tryck på Enter.välj avancerade alternativ
 6. Välj din partition igen och välj Boot-åtgärden i nedre delen av fönstret. Tryck sedan på Enter.välj boot-åtgärd
 7. Välj alternativet Reparera MFT och tryck på Enter.

Efter att ha följt dessa steg kommer TestDisk nu att försöka reparera din MFT. Denna metod garanteras dock inte att lyckas. Om både huvud-MFT och MFTmirr på din USB-enhet är skadade, kommer chanserna att vara mindre, om inte omöjliga.

Metod 7: Formatera USB-enheten

Om det inte är ett MBR-problem och ingen av de andra lösningarna har fungerat för dig är det dags för en formatering. Eftersom du redan har återställt datan borde formateringen inte vara något stort problem. Dessutom kommer det också att lösa problemet om det orsakas av outnyttjat utrymme på USB-enheten.

Att formatera:

 1. Sök efter diskhantering i Start-menyn och tryck Enter.
 2. Högerklicka på USB-enheten och välj Formatera.
 3. Välj ett filsystem, markera rutan bredvid Snabbformatering och klicka på Starta.formaterar enheten

Slutsats

Om din USB-enhet visar ’Inga media’ i Diskhantering betyder det inte att det är omöjligt att reparera enheten och komma åt dina filer igen. Men innan du försöker någon reparation, se till att all viktig data du har på din USB-enhet är säkerhetskopierad. Om du inte hade någon säkerhetskopia innan detta kan du använda dataåterställningsverktyg som Disk Drill för att återställa dina filer.

Med instruktionerna vi tillhandahöll ovan bör du nu ha en uppfattning om varför din USB-enhet beter sig på detta sätt och alla sätt du kan göra för att åtgärda detta problem.

Vanliga frågor

Din USB-enhet kan visa "Ingen media" i Diskpart av flera anledningar, inklusive mjukvaruproblem som dåliga sektorer, filsystemskorruption och korruption eller fel i partitionstabellen. Detta kan också orsakas av fysiska skador på din enhet.
För att åtgärda problemet med 'Inget medium' för USB med CMD, kan du köra CHKDSK i Kommandotolken. Öppna CMD som administratör, och skriv sedan kommandot chkdsk N: /r, där du ersätter N med bokstaven för din USB-enhet. Tryck sedan på Enter och vänta på att processen ska slutföras. Därefter, försök att ansluta din USB-enhet igen och se om problemet kvarstår.
När din USB-minnespinne visas med 0 byte beror det vanligtvis på att ditt filsystem är korrupt. Du kan lösa detta problem genom att köra Kommandotolken som administratör. Skriv sedan chkdsk N: /r, byt ut N mot bokstaven för din USB-enhet, och tryck på Enter för att försöka åtgärda eventuella filsystemsfel eller dåliga sektorer.
Arjun är en teknisk ninja, kodar HTML och CSS, och har fått hedersomnämnande som familjens tillgång till teknisk hjälp under sammankomster. Han har skrivit guider i ungefär sex år och är för närvarande bidragsgivare på stora tekniska webbplatser.
Godkänd av
Senior Data Recovery Engineer. Masterexamen i fysik, informationsteknik för vetenskapliga experiment.