Windows’ta Sabit Sürücü Bölüm Tablolarını Onarma/Düzeltme Yolları

Onaylayan
80

windows 10 bölüm tablosu onarmaBilgisayarınızı başlattığınızda aniden “geçersiz bölüm tablosu” veya “eksik bölüm tablosu” mesajı ile karşılaşırsınız. Paniğe kapılıp verilerinize kalıcı olarak erişimi kaybettiğinizi düşünmek doğal. Emin olun, durum bu değil. Bilgisayarınızdaki HDD veya SSD üzerinde bölüm tablosunu onarmanın birkaç yolu vardır. Aşağıdaki bölümlerde bu yöntemlere derinlemesine bir göz atıyoruz.

Bir Bölüm Tablosu Nedir

Bir HDD’nin veya SSD’nin bölüm tablosu (veya bölüm haritası), diskin nasıl bölümlendirildiğini tanımlar. İşletim sisteminizin hangi bölümün önyükleme bölümü olduğunu anlamasını sağlayan gerekli bilgileri içerir. Windows’ta en yaygın kullanılan iki bölüm tablosu Master Boot Kaydı (MBR) ve GUID Bölüm Tablosu (GPT)‘dur.

MBR eski bir bölümleme şemasıdır, daha çok eski bilgisayarlarda (2015 öncesi) kullanılır. Bu şemada, diskin ilk sektörü bölümleme verilerini depolar. Her bölüm girdisi 16 bayttan oluşur ve maksimum desteklenen boyut 64 bayttır. Bu nedenle, MBR bölüm tablosu en fazla 4 bölümü destekler. Her bölümün maksimum bölüm boyutu 2 TB’dir.

GUID Partition Table (GPT), MBR’nin sınırlarını aşmanın yanı sıra Intel’in Birleşik Genişletilebilir Firmware Arayüzü (UEFI)’nin bir parçasını oluşturmak amacıyla geliştirilmiştir – eski okul PC BIOS’unun yerine geçen. Çoğu modern bilgisayar GPT kullanır. Ortalama bir kullanıcı için, GPT MBR’ye göre üç ana avantaj sağlar:

  1. 128 bölüme kadar destekler.
  2. Maksimum desteklenen bölüm boyutu 18 Exabyte (EB)’dır.
  3. GPT daha iyi veri koruma ve bütünlük için yedek bölüm tablosu içerir.

Geçersiz Bölüm Tablosu Ne Anlama Gelir?

Eğer geçersiz bölüm tablosu hatasıyla karşılaşırsanız, bu durum sisteminizin önyükleme verilerini içeren bölümü bulamadığı anlamına gelir. Bunun birkaç nedeni olabilir ve bunların çoğu kolaylıkla giderilebilir. Aşağıdaki tabloyu rehber olarak kullanın:

Neden

Açıklama

⛓️ Yanlış başlangıç sırası Başlangıç sırası, sisteminizin işletim sisteminizin başlangıç dosyalarını arayacağı depolama diskinin hangisi olacağını belirler. Yanlış ayarlandığında, PC OS’u yanlış depolama sürücüsünde arar ve o diskte başlangıç bölümünü bulamadığında geçersiz bölüm tablosu hatası verir. Başlangıç sırası BIOS/UEFI ayarlarında değiştirilebilir.
💿 Kötü sektörler Kötü sektörler, bir diskin okunamaz/yazılamaz alanlarıdır. Normal aşınma ve yıpranma dahil çeşitli nedenlerle oluşabilirler. Başlangıç sektörü kötü bir sektör geliştirirse, PC geçersiz bölüm tablosu hatası verecektir.
🦠 Hasarlı bölüm tablosu Bölüm tablosuna zarar verebilecek çok sayıda faktör bulunmaktadır. Bilgisayar virüsleri, veri bozulması, elektrik kesintileri ve dalgalanmalar, verilerinizin ve bölüm tablosunun bütünlüğüne zarar verebilir ve bunu okunamaz hale getirebilir.
⚙️ Yanlış yapılandırılmış Windows İşletim Sistemi Windows’un başlangıç ayarlarını veya sırasını değiştirdiyseniz, bu geçersiz bölüm tablosu hatasına neden olabilir.
✅ İki veya daha fazla bölüm aktif olarak işaretli Bilgisayarınızdaki Aktif bölüm, işletim sistemi ve Windows başlangıç dosyalarını içeren bölümdür. Birden fazla bölüm aktif olarak işaretlenirse, Windows başlamaz ve geçersiz bölüm tablosu hatası alırsınız.
💻 Güncel olmayan bir BIOS Güncel olmayan BIOS sürücülerine sahip bir anakart, diskinizin başlangıç sektörünü bulamayabilir.

Geçersiz Bir Bölüm Tablosuna Sahip Bir Sürücüden Veri Nasıl Kurtarılır

Bir bölüm tablosunu düzeltmek bazen, hataya neyin sebep olduğuna ve onu düzeltmek için kullanılan yönteme bağlı olarak veri kaybına yol açabilir. İşte bu yüzden bölüm tablosu tamirine başlamadan önce önce tüm verilerinizi kurtarmanız iyi bir fikirdir. Kendi başınıza veri kurtarmanın tek yolu bir veri kurtarma aracı kullanmaktır.

Önyükleme sırasında geçersiz bölüm tablosu mesajı görünen bir diskin veri kurtarılmasını yapmak için, onu başka çalışan bir bilgisayara bağlamanız gerekecek. Sürücüyü doğrudan SATA kablosunu kullanarak bağlayabilir veya bir disk kabinini kullanarak dış bir disk olarak bölüm kurtarma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Eğitimimizde, kullanım kolaylığı ve eşsiz işlevselliği nedeniyle Disk Drill kullanacağız. 400’ün üzerinde dosya formatını tanır, farklı işletim sistemlerindeki tüm yaygın dosya sistemlerini tanır ve sürücüler bozuk olsa bile çalışır. Disk Drill’in ücretsiz deneme sürümünden yararlanabilir, bu sayede 500 MB’a kadar dosyayı ücretsiz olarak kurtarabilirsiniz.

İşte, Disk Drill kullanarak bozuk ana dosyası olan bir sürücüden verileri nasıl geri yükleyebileceğinize dair bir rehber:

  1. Disk Drill’i indirin ve bunu ayrı bir diske kurun.
  2. Disk Drill’i açın, geçersiz bölüm tablosuna sahip olan diski seçin ve Kayıp verileri araya tıklayın.Disk Drill'de kayıp verileri ara.
  3. Disk Drill’in keşfettiği kurtarılabilir verileri görmek için Bulunan öğeleri inceleye tıklayın. Sonuçları filtrelemek için doğrudan ilgili dosya türüne tıklayabilirsiniz–Resimler, Ses, Videolar, Belgeler, Arşivler, ve Diğer.Disk Drill'de bulunan öğeleri inceleme seçeneği.
  4. Mevcut bölümünü genişleterek sürücünüzde zaten bulunan dosyaları, ya da Silinmiş veya kaybolmuş bölümünü genişleterek daha önce silinen dosyaları görüntüleyin.Disk Drill'de veri kurtarma bölümleri.
  5. Gerekli dosyaları seçmek için onay kutularını kullanın. Disk Drill, şu anda seçili olan dosyanın önizlemesini gösterir. Disk Drill’in önizlemeyi manuel olarak göstermesi için dosya adının yanındaki göz simgesine de tıklayabilirsiniz. Seçiminizi onayladıktan sonra Kurtar‘a tıklayın.Disk Drill'de kurtarılabilir dosyalar listesi.
  6. Dosyalarınız için bir kurtarma hedefi seçin. İleri‘ye tıklayın.Disk Drill'de kurtarma hedefi istemi.
  7. Disk Drill dosyalarınızı kurtaracaktır.

Windows’ta Bölüm Tabloları Nasıl Onarılır

PC’niz geçersiz bir bölüm tablosu ile başlamadığı için, bu düzeltmeleri uygulamak için Windows kurulum medyasını kullanarak boot edilebilir bir USB sürücü oluşturmanız gerekecek. Kurulum medyasını oluşturduktan sonra, geçersiz bölüm tablosu hatasını düzeltmek için onu kullanarak Windows Kurtarma Ortamı’na (WinRE) girebilirsiniz.

Bazı düzeltmeler için RUFUS gibi bir araç kullanarak Windows to Go USB oluşturmanız gerekecek.

Bunu yaptıktan sonra, bilgisayarınızdaki geçersiz bölüm tablosu sorununu nasıl düzeltebileceğinize dair adımlar şöyle:

Yöntem 1: Sistem Geri Yükleme Kullanarak Windows’u Önceki Duruma Geri Yükleme

Windows’taki Sistem Geri Yükleme özelliği, bölüm tablosunu geri yüklemek istiyorsanız bir nimettir. Bilgisayarınızı önceki bir duruma, sistem doğru şekilde yapılandırılmış olan bir duruma geri döndürecektir. Ancak, özellik Windows yanlış yapılandırılmadan önce oluşturulan bir geri yükleme noktasıyla etkinleştirilmiş olmalıdır.

İşte PC’nizdeki bölüm tablosunu onarmak için Windows Sistem Geri Yükleme özelliğini kullanma yöntemi:

  1. Windows kurulum medyası USB’sini bilgisayarınıza bağlayın.
  2. Windows kurulum ekranında, Windows Kurtarma Ortamına (WinRE) girmek için Bu Bilgisayarı Onar seçeneğini belirleyin.
  3. Şimdi, Sorun Gider > Gelişmiş seçenekler > Sistem Geri Yükleme bölümüne gidin.
  4. Sistem Geri Yükleme karşılama ekranında İleri butonuna tıklayın.Sistem Geri Yükleme karşılama.
  5. Bu ekranda bir sistem geri yükleme noktası seçin ve İleri butonuna tıklayın.Geri yükleme noktası.
  6. Tüm detayları çift kontrol edin ve Bitir üzerine tıklayın.Sistem Geri Yükleme tamamlandı.

Yöntem 2: Diğer Birincil Bölümleri Pasif Olarak İşaretle

Windows’taki diskpart komut satırı yardımcı programı, Windows içeren bölümden başka bölümleri, etkin olmayan olarak işaretlemenize yardımcı olabilir. Eğer hata, birden fazla etkin birincil bölüm olmasından kaynaklanıyorsa, bu geçersiz bölüm tablosu hatasını düzeltecektir.

İşte bunu nasıl yapacaksınız:

  1. Windows Kurtarma Ortamı’na (WinRE) girin.
  2. Sorun Gider > İleri seçenekler > Komut İstemi‘ne gidin.
  3. Konsolda diskpart yazın.Diskpart komutu.
  4. list disk yazın ve Enter tuşuna basın.List disk komutu.
  5. İçinde Windows İşletim Sistemi olan diski seçin. Bunu select disk x komutunu kullanarak yapabilirsiniz. x‘i ilgili sürücünün disk numarası ile değiştirin. Örneğin, select disk 0.Disk seçme komutu.
  6. list partition yazın ve Enter tuşuna basın.List partition komutu.
  7. Şimdi, “Primary” etiketli bölümleri arayın. Windows içermeyen bölümü seçin. select partition x yazın ve Enter’a basın. Yine, x‘i bölüm numarası ile değiştirin.Bölüm seçme komutu.
  8. Son olarak, inactive yazın ve Enter’a basın.Inactive komutu.
  9. İşletim Sistemini içeren bölüm hariç, diğer tüm bölümleri pasif olarak işaretlemek için adımları tekrarlayın.

Yöntem 3: Önyükleme Sırasını Değiştir

PC’nize birden fazla disk bağlıysa, Windows içeren diskin önyükleme sırasının en üstünde olması gerekmektedir. PC’nizin BIOS veya UEFI ayarlarında önyükleme sırasını değiştirebilirsiniz.

Üreticilere göre adımlar değişiklik gösterse de, yaklaşık olarak şöyle görünmelidir:

  1. Bilgisayarınızı başlatın ve BIOS menüsüne girmek için ilgili fonksiyon tuşuna veya kombinasyona basın. Anakartınızın kullanım kılavuzuna başvurun veya hangi tuşa basmanız gerektiğini öğrenmek için basit bir Google araması yapın.
  2. BIOS’taki Boot menüsüne gidin ve önyükleme sırası ayarını arayın.
  3. Önyükleme sırasını, Windows içeren diskin ilk sırada listelenmesini sağlayacak şekilde ayarlayın.
  4. Ayarları kaydedin ve çıkın.
  5. Bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Yöntem 4: CMD Kullanarak Bölüm Tablosunu Onarma

Windows’un bozulmayı algılayabilen ve bölüm tablosu onarımı yapabilen birkaç komutu vardır. Bu komutları Komut İstemci’si içerisinde çalıştırmanız gerekmektedir. Ayrıca sürücünüzdeki kötü sektörleri algılamak ve onarmak için CHKDSK komutunu da çalıştırabilirsiniz.

CHKDSK Kullanarak Kötü Sektörleri Tara ve Düzelt

  1. Windows Kurtarma Ortamında (WinRE) Komut İstemi’ni açın.
  2. chkdsk C: /f /r yazın ve Enter tuşuna basın.kurtarma modundan chkdsk kullanın
  3. CHKDSK taraması başlayacak.

Bootrec’i Bölüm Tablosunu Düzeltmek için Kullanın

  1. Windows Kurtarma Ortamı (WinRE) içinde Komut İstemini açın. Bunu Sorun Giderme > İleri Seçenekler > Komut İstemini kullanarak yapabilirsiniz.
  2. MBR bölümleme şemasını kullanıyorsanız, bootrec /fixmbr yazın ve Enter tuşuna basın. GPT tabanlı diskler için, bootrec /fixboot yazın ve Enter tuşuna basın.use bootrec /fixmbr

Yöntem 5: Bölüm Tablosunu Windows Disk Yönetimi ile Düzeltin

Bu yöntemi, sisteminizin ana işletim sistemini içermeyen sürücüler için veya sürücüyü başka bir bilgisayara bağladıysanız kullanın. Bu yöntem, sorunlu birimi silmeyi ve ardından yeni bir tane oluşturmayı içerir.

Verilerinizi kaybedeceksiniz, bu nedenle öncesinde kurtarmayı unutmayın.

İşte bunu nasıl yapabileceğiniz:

  1. Windows Arama’da (Windows Tuşu + S), “disk yönetimi” yazın. Arama sonuçlarından Disk bölümlerini oluştur ve biçimlendir‘e tıklayın.
  2. Geçersiz bölüm tablosu mesajı gösteren sürücünün üzerinde sağ tıklayın ve Birimi Sil‘e tıklayın. Herhangi bir onay istemlerinde Evet’i tıklayın.Birimi sil Disk Yönetimi.
  3. Birimin işgal ettiği alan, tahsis edilmemiş olarak gözükecek. Tahsis edilmemiş alana sağ tıklayın ve Yeni Basit Birim.‘i seçin.Yeni basit birim Disk Yönetimi.
  4. Yeni Basit Birim sihirbazındaki adımları takip ederek, yeni bir bölüm tablosuna sahip yepyeni bir birim oluşturun.

Windows Yüklerken/Sonra Geçersiz Bölüm Tablosu Hatası Nasıl Düzeltilir

Legacy BIOS tarafından boot olmayan GPT diskleri tanınabilirken, boot GPT disklerini kullanmak UEFI kullanmanızı gerektirir. Legacy BIOS ile boot GPT diski kullanmaya çalıştığınızda veya UEFI ile MBR diski kullanmaya çalıştığınızda geçersiz bölüm tablosu hatasıyla karşılaşacaksınız. Çoğu anakart, hem MBR hem de GPT disklerle daha geniş uyumluluk sağlayacak şekilde legacy BIOS ve UEFI modları arasında geçiş yapmanıza izin verir.

Eski BIOS sürücüleri, geçersiz bölüm tablosu hatasına da neden olabilir. Aşağıdaki bölümlerde, eski BIOS’dan UEFI moda nasıl geçiş yapılacağını ve BIOS sürücülerinizi nasıl güncelleyeceğinizi göstereceğiz.

Eski BIOS ve UEFI Modları Arasında Geçiş Yapın

Anakartın üreticisine bağlı olarak, eski BIOS ve UEFI modları arasında geçiş yapma işlemi değişiklik gösterecektir. Ancak yaklaşık olarak şöyle bir şey olmalıdır.

  1. Üreticinin logosu göründüğü anda, BIOS/UEFI menüsüne girmek için ilgili tuşa basın. Genellikle, bu tuşlar fonksiyon tuşlarından biridir.
  2. Boot menüsüne girin.
  3. Ekranda belirtilen tuşları kullanarak Boot Mode alanında BIOS ile UEFI arasında geçiş yapın. MBR disk kullanmayı düşünüyorsanız BIOS’a, GPT bölüm şemasını kullanmak istiyorsanız UEFI’ye geçin.
  4. Ayarları kaydedin ve çıkış yapın.

BIOS’u Önyüklenebilir USB Sürücüsünden İndirin ve Kurun

Bir sistemin bölüm tablosunu bulamadığı veya geçersiz bölüm tablosu hatası gösterdiği durumlarda BIOS’u güncellemek için, BIOS güncellemesini boot edilebilir bir USB sürücü kullanarak flashlamanız gerekecektir. İşte bunun nasıl yapıldığına dair bir örnek:

  1. Çalışan bir bilgisayara USB sürücüsü bağlayın.
  2. Geçersiz bölüm tablosu hatası gösteren PC’nin anakartı için en yeni BIOS güncellemesini indirin.
  3. BIOS güncelleme dosyasını USB sürücüsüne kopyalayın. USB sürücüsünde başka dosyalar saklamamanızı öneririz. BIOS güncelleme dosyasının tam adını ve uzantısını not edin.
  4. USB sürücüsünü geçersiz bölüm tablosuna sahip PC’ye bağlayın ve BIOS menüsüne girin.
  5. Boot seçeneklerine gidin ve USB sürücüsünü seçin.
  6. Çoğu anakart güncellemeyi otomatik olarak algılayacaktır. Diğerleri Komut İstem penceresi gösterecektir. Bu durumda, BIOS güncelleme dosyasının tam adını ve uzantısını yazın ve Enter tuşuna basın.
  7. Anakartınızda BIOS güncellemesini yükleme ile ilgili adımları takip edin.

MBR’den GPT’ye Bölüm Tablosunu Yeniden Oluştur

Diskpart yardımcı programı, verilerinizi bu işlem sırasında silmekle birlikte, bir MBR diski GPT’ye dönüştürmenize olanak tanır. Bu, UEFI’yi kullanmak ve GPT bölüm tablosundan yararlanmak istediğinizde faydalıdır. Verilerinizi önce kurtarmayı unutmayın.

İşte bir bölüm tablosunu nasıl geri yükleyebileceğiniz ve diskpart kullanarak onu GPT’ye nasıl dönüştürebileceğiniz:

  1. Windows Kurtarma Ortamı’na (WinRE) girin ve Komut İstemi’ni açın (Sorun Giderme > Gelişmiş Seçenekler > Komut İstemi).
  2. diskpart yazın ve Enter tuşuna basın.Diskpart komutu.
  3. list disk yazın ve Enter tuşuna basın.List disk komutu.
  4. select disk x yazın ve Enter tuşuna basın. x yerine GPT’ye dönüştürmek istediğiniz sürücünün disk numarasını girin.Disk seçme komutu.
  5. clean yazın ve Enter tuşuna basın.Clean komutu.
  6. Son olarak, convert GPT yazın ve disk’i GPT’ye dönüştürmek için Enter tuşuna basın.GPT'ye dönüştür komutu.

Verileri Kaybetmeden Bölüm Tablosunu Yeniden Oluştur

Windows 10 ve 11, veri kaybı yaşamadan bir MBR diski GPT’ye dönüştürmenize olanak tanır. Ancak, disk bu ön koşulları karşılamalıdır ki bu çözüm işe yarasın.

Eğer disk kriterlere uyuyorsa, GPT’ye nasıl dönüştürebileceğinizi buradan öğrenebilirsiniz:

  1. Bilgisayarınızı Windows Kurtarma Ortamına (WinRE) başlatın ve Komut İstemini açın (Sorun Giderme > Gelişmiş Seçenekler > Komut İstemini).
  2. MBR2GPT /validate yazın ve Enter tuşuna basın.
  3. Şimdi, dönüşümü gerçekleştirmek için MBR2GPT /convert /disk x yazın. x’i GPT’ye dönüştürmek istediğiniz sürücünün disk numarası ile değiştirin. Bilgisayarınıza yalnızca bir disk bağlıysa bu 0 olacaktır.

Sonuç

Yukarıdaki yöntemler, veri kaybetmeden sabit sürücünüzün bölüm tablosunu nasıl onarabileceğinizi açıklar. Bu tür hatalar genellikle haber vermeden gelir ve kendinizi korumanın en iyi yolu düzenli bir yedekleme programına sahip olmaktır. Bu, verilerinizi kurtarmak için üçüncü parti programlar indirmeniz gerekmeyeceği anlamına gelir ve size veri kaybının eklediği stres olmadan sorunu çözme imkanı sunar.

SSS:

Muhtemelen eğer bileşenleri 2010'ların ortasından veya sonrasından olan bir sistem kullanıyorsanız, diskiniz GPT bölümleme tablosunu kullanıyor. Emin olmak için, Disk Yönetimi'ni açmanız, diske sağ tıklayıp Özellikler'i seçmeniz ve Bölümleme stili alanındaki girdiyi Birimler sekmesi altında kontrol etmeniz gerekiyor.
Bölüm tablosuna neyin zarar verdiğine bağlı olarak, onu onarmak için bu yöntemlerden birini kullanmanız gerekecek:
  • Windows Sistem Geri Yükleme kullanın.
  • Bölüm tablosunu Bootrec yardımcı programını kullanarak onarın.
  • Disk Yönetimi'ni kullanarak bölüm tablosunu onarın.
  • Diskpart veya MBR2GPT yardımcı programlarını kullanarak bölüm tablosunu yeniden oluşturun ve GPT'ye dönüştürün.
Verileri kaybetmeden bir bölüm tablosunu yeniden oluşturmanın iki yolu vardır:
  1. Bölüm tablosunu düzeltmek için Bootrec aracını kullanın.
  2. Windows 10 ve 11'de, bölüm tablosunu kurtarmak ve GPT'ye dönüştürmek için MBR2GPT aracını kullanın.
Alternatif olarak, önce verilerinizi bir veri kurtarma programı kullanarak kurtarabilir, sonra tercih ettiğiniz yöntemi kullanarak bölüm tablosunu yeniden oluşturabilirsiniz.
Bölümleme tablosu bozulmasının yaygın bazı nedenleri şunlardır:
  • Malware.
  • Ani elektrik kesintileri veya dalgalanmalar.
  • Hatalı yapılandırılmış Windows İşletim Sistemi.
  • Sürücüde kötü sektörler.
manuviraj
Manuviraj Godara, kemerinin altında 4 yıldan fazla deneyime sahip profesyonel bir içerik yazarıdır. Sürekli büyüyen teknolojiye olan merakı ve tecrübesi onu, veri kurtarma ve tüketici teknolojisi ile ilgili içerikler oluşturmaya itmektedir.
Onaylayan
Yazılım geliştirme, veritabanı yönetimi ve donanım onarımında 12 yıllık deneyim.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required