Slik finner og gjenoppretter du slettede skjermbilder på Windows: en enkel guide

Skrevet av
45

Gjenopprett slettede skjermbilder i WindowsSkjermbilder lar deg effektivt fange informasjon, enten du vil lagre eller dele dem. De kan imidlertid lett gå tapt i Windows av forskjellige grunner, inkludert utklippsverktøyet du bruker. Det er også mulig at du har slettet dem ved et uhell, eller at lagringsmediet ditt er korrupt.

I de følgende delene vil vi forklare hvor du vanligvis kan finne skjermbildene dine, og hvordan du kan få tilbake permanent slettede skjermbilder i tilfelle du ikke kan finne dem der lenger.

Hvor er skjermbildene mine lagret?

For å forstå hvor du finner skjermbilder på Windows, er det viktig at du lærer hvordan de innebygde utklippsfunksjonene fungerer på en PC. Det finnes flere måter du kan ta skjermbilder på. Her er noen av dem:

 • Trykk på «PrtScn»-tasten på tastaturet ditt. Dette vil ta et bilde av hele skjermen din, og skjermbildet blir lagret til utklippstavlen. Du kan lime inn dette bildet på hvilken som helst plattform som fungerer med grafikk. For å få tilgang til utklippshistorikken din, trykk ganske enkelt på Windows-tasten + V på tastaturet ditt.
 • Bruk snarveien «Windows-tasten + Shift + S». Etter at du har tatt skjermbildet, blir det lagret til utklippstavlen og mappen «%UserProfile%\Pictures\Screenshots» som du kan finne i Filutforsker.
 • Åpne appen Utklippsverktøy på Windows. Ta skjermbildet som instruert i appen og gjør dine redigeringer til bildet. Når du lagrer skjermbildet ditt, vil du bli bedt om å velge ønsket fillagringsted. For å gjenopprette ulagrede bilder fra Utklippsverktøyet, kan du finne dem i «%UserProfile%\Pictures\Screenshots» i Filutforsker.
 • Trykk «Windows-tasten + PrtScn.» Dette vil ta et bilde av hele skjermen din og automatisk lagre det i mappen «%UserProfile%\Pictures\Screenshots».

Andre apper som du bruker for å ta skjermbilder har vanligvis sin egen standardmappe. For eksempel, hvis du bruker Xbox Game Bar, kan skjermbildene dine bli lagret i «C:\Users\user\Videos\Captures»-mappen som standard (merk at dette kan endres).

Hvordan få tilbake slettede eller mistede skjermbilder

Hvis du ikke fant skjermbildene dine på stedene vi har nevnt ovenfor, kan det hende at de allerede er slettet eller tapt på Windows-PCen din. Men det kan fortsatt være mulig å få dem tilbake! Her er seks metoder for å gjenopprette slettede skjermbilder på Windows 10 og 11.

Metode 1: Bruk de innebygde søkefunksjonene

Tapt skjermbilder skjer typisk når du ikke har et filnavnoppsett anvendt eller en dedikert mappe for dem. Du kan raskt og effektivt lokalisere dem på din Windows-maskin ved å bruke de innebygde søkefunksjonene. Det finnes minst tre tilnærminger til dette. Her er de:

 • Skrive filnavnet til skjermbildet ditt i Start-menyen
 • Bruke søkeboksen på Windows-oppgavelinjen
 • Bruke søkefeltet i Filutforsker

Disse metodene bør være ganske selvforklarende. Men når du søker etter filer i Filutforsker, vurder følgende trinn for å gjenopprette bilder fra Utklippsverktøyet:

 1. I Filutforsker navigerer du til mappen der du tror skjermbildet ditt er lagret. Hvis du ønsker å søke på hele maskinen, gå til «Denne PCen
  denne pcen
 2. Deretter skriver du «skjermbilde» i søkeboksen. Dette vil filtrere bort alle andre bilder (personlige og nedlastede) som ikke er klippet ut.
  søkefelt utforsker
 3. Etter det klikker du på nedtrekksmenyen «Søkealternativer» og velger «Type» > «Bilde.» Du kan stable filtreringsalternativene dine. For eksempel kan du også velge «Dato endret» > «Denne uken» for å finne skjermbildene dine de siste syv dagene.
  søkealternativer

Metode 2: Sjekk papirkurven

For å gjenopprette slettede skjermbilder, kan du bruke Papirkurvmappen. Du bør kunne finne nylig fjernede filer med mindre du har valgt å slette dem permanent. Vanligvis kan du få tilgang til den i øvre venstre hjørne av skrivebordet ditt eller ved å bruke Windows Søk.

I Papirkurven finner og velger du skjermbildene du vil gjenopprette. Deretter klikker du på «Gjenopprett de valgte elementene» øverst.

gjenopprett elementer

Metode 3: Sørg for at skjermbildene dine ikke er skjult

Du kan skjule og vise skjermbilder og andre filer i Filutforsker ved å bruke visningsinnstillingene. For å sjekke om du har skjulte skjermbilder, gå til mappen hvor du tror de er. Klikk ganske enkelt på «Vis» og velg «Vis» > «Skjulte elementer» i nedtrekksmenyen.

vis skjulte elementer

Metode 4: Gjenopprett fra sikkerhetskopien

Du kan sikkerhetskopiere filene dine til en annen stasjon ved hjelp av Filhistorikk-funksjonen i Windows. Hvis du hadde konfigurert den tidligere, kan det hende du er i stand til å gjenopprette skjermbildene dine fra tidligere versjoner av bestemte filer og mapper. For å bruke Filhistorikk-funksjonen, følg bare trinnene nedenfor:

 1. For å komme i gang, åpne Filutforsker og gå til filen eller mappen du ønsker å gjenopprette.
 2. Deretter, høyreklikk på filen og velg «Gjenopprett tidligere versjoner.»
  gjenopprett tidligere versjoner
 3. Ved å klikke, vil dette åpne Egenskaper-vinduet for den filen, og vise deg fanen «Tidligere Versjoner».
 4. Velg din foretrukne filversjon og klikk på «Gjenopprett»-knappen. Alternativt kan du åpne rullegardinmenyen og velge «Gjenopprett til» hvis du vil lagre filen på en annen plassering.
  gjenopprett-knapp tidligere versjon

Du kan bruke enten en ekstern stasjon eller en diskpartisjon som din Filhistorikk-plassering. Som med mange andre stasjoner, kan den bli ødelagt over tid. Hvis det skjer, bør du vurdere å utføre harddisk datagjenoppretting for å gjenopprette filene inni.

Windows lar deg også aktivere synkronisering og sikkerhetskopiering med OneDrive, som lagrer dine lokale filer i skyen. For å bekrefte dette kan du gå til Innstillinger og velge «Kontoer» > «Windows-sikkerhetskopi.» Hvis synkronisering er på, kan du se din skykonto for å sjekke om skjermbildene dine som gikk tapt ble sikkerhetskopiert.

windows sikkerhetskopi

Metode 5: Bruk programvare for datagjenoppretting

Hvis ingen av metodene over hjelper deg med å gjenopprette skjermbilder på Windows, bør du vurdere å bruke et datagjenopprettingsprogram, som Disk Drill.

Disk Drill kan finne og gjenopprette ikke bare tapt skjermbilder, men også de du har slettet permanent. Hvis du er en Windows-bruker, kan du dra nytte av dens gratis prøveversjon som lar deg gjenopprette opptil 500 MB med filer.

Her er en rask og enkel steg-for-steg-guide om hvordan du bruker Disk Drill til å gjenopprette slettede skjermbilder på Windows:

 1. For å komme i gang, last ned Disk Drill for Windows. Vi anbefaler at du installerer det på en ekstern stasjon for å unngå slitasje på datamaskinens lagringsmedier. Dette forhindrer i sin tur at data ved et uhell blir overskrevet.
 2. Når installasjonen er fullført, naviger til disken eller enheten du vil gjenopprette skjermbilder fra og klikk på “Søk etter tapt data”-knappen på høyre panel.
  disk drill search
 3. Etter å ha klikket, vil Disk Drill begynne å skanne disken din for alle gjenopprettbare filer. Hvis du ønsker å sjekke resultatene, klikk på “Se gjennom funnete elementer” øverst til høyre i Disk Drill.
  review found items
 4. Deretter vil du bli omdirigert til resultatområdet, hvor du kan se etter skjermbildene du ønsker å gjenopprette. For å innsnevre listen over funnete filer, velg en av kategoriene på venstre side av vinduet. I dette tilfellet velg “Bilder.” Alternativt kan du klikke på søkefeltet øverst til høyre og skrive inn navnet på skjermbildet eller filtypen (f.eks. «skjermbilde» eller «PNG»).
  disk drill scan results
 5. Når du har funnet skjermbildene du vil gjenopprette, merk avkrysningsboksene ved siden av filnavnene deres og klikk på “Gjenopprett.”
  recover button
 6. Etter å ha klikket, vil et lite pop-up-vindu dukke opp. Velg en passende filplassering for dine gjenopprettede data og klikk på “Neste” for å fortsette. Vi anbefaler på det sterkeste at du unngår å bruke samme disk eller mappe som ble skannet for å unngå å overskrive gjenopprettbare data.
  select destination folder
 7. Til slutt vil Disk Drill nå forsøke å gjenopprette de valgte filene dine. Når det er ferdig, klikk på “Vis gjenopprettede data i Utforsker” for å se dine gjenopprettede skjermbilder.
  show recovered

Metode 6: Se gjennom midlertidig filer-mappe

Hvis du tok et skjermbilde ved å bruke «PrtScn«-tasten på tastaturet ditt, er sjansene store for at du ikke kunne lagre det som en fil. Husk at det kun blir lagret i utklippstavlen din og kan kun limes inn i støttede programmer.

Her er hva du kan gjøre:

 1. For å sjekke mappen for dine midlertidige filer, lim inn denne banen i Filutforsker: «C:\Brukere\%USERNAME%\AppData\Lokal\Temp.«
  temp mappe
 2. Alternativt kan du trykke Windows-tasten + R og kjøre %temp%.
  kjør temp
 3. Deretter kan du bruke søkefeltet til å finne mulige filnavn for skjermbildene dine, for eksempel «skjermbilde», «.png» eller «.jpg».
  søk temp filer

Avslutning

Skjermbilder kan gå tapt på PC-en din av mange grunner, som utilsiktet sletting, korrupte filer og dårlig filnavngivning. Men det er fremdeles en mulighet for at du kan få tilbake permanent slettede skjermbilder ved å bruke Papirkurven, Windows Søk, Filhistorikk og Midlertidige Filer-mappe. Hvis ingen av disse fungerer, bruk datarekonstruksjonsapper som Disk Drill for å gjenopprette skjermbildene dine.

Ofte stilte spørsmål

Når du sletter skjermbilder på Windows, havner de i Papirkurv-mappen. Hvis du ønsker å gjenopprette dem senere, gå til Papirkurven, høyreklikk på skjermbildet ditt, og klikk på "Gjenopprett". Ved å slette disse filene fra Papirkurven fjernes de permanent fra datamaskinen din. Deres plassering på datamaskinens lagringsmedie ville da bli overskrevet. Skulle du ombestemme deg og prøve å gjenopprette disse permanent slettede filene, sørg for å bruke programvare for datagjenoppretting så raskt som mulig. Ellers kan de allerede ha blitt overskrevet med nye data.
Ja, du kan gjenopprette slettede skjermbilder på Chromebook. For å gjøre dette,
 1. Start appen Filer på Chromebooken din.
 2. Velg "Papirkurv" på venstremenyen.
 3. Find og høyreklikk ditt slettede skjermbilde.
 4. Velg "Gjenopprett fra papirkurven" fra kontekstmenyen.
Merk at slettede filer på Chromebook bare blir i Papirkurv-mappen i 30 dager. De blir permanent fjernet etter det.
For å gjenopprette permanent mistede og slettede skjermbilder på Windows, bruk Disk Drill. Den lar deg gjenopprette skjermbildene selv om du ikke hadde mulighet til å lage sikkerhetskopier på forhånd. I tillegg kan den også hente tilbake bildene dine fra krasjede harddisker, formaterte eksterne stasjoner, korrupte filer og tømte papirkurver.
Hvis du nylig har slettet en skjermbilde-mappe i Filutforsker, trykk på “Ctrl + Z” på tastaturet for å angre endringene. Hvis dette ikke fungerer, her er andre måter du kan gjenopprette mappen på:
 • Gjenopprett den fra Papirkurven
 • Bruk datarekonstruksjonsprogramvare
 • Gjenopprett mappen fra en sikkerhetskopi
Hvis du i stedet brukte PrtScn-tasten, sjekk utklippstavlen din ved å trykke "Windows-tasten + V" på tastaturet ditt. Du kan også finne ulagrede skjermbilder i Windows 10 i mappen for midlertidige filer. Gå til denne banen i Filutforsker: "%LOCALAPPDATA%\\Packages\\Microsoft.ScreenSketch_8wekyb3d8bbwe\\TempState" Du kan bruke de samme trinnene for å gjenopprette ulagrede skjermbilder i Windows 11.
Emma Collins er en innholdsforfatter som har skrevet tekniske veiledninger og instruksartikler relatert til hennes brede interesse for teknologi. Hun har skrevet artikler om Windows, Android, iOS, sosiale medier, spill og mer som teknologiskribent i over 5 år.
Godkjent av
12 års erfaring innen programvareutvikling, databaseadministrasjon og reparasjon av maskinvare.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required