Windows’ta Silinen Ekran Görüntülerini Bulma ve Kurtarma: Basit Bir Rehber

64

Windows'ta silinen ekran görüntülerini kurtarmaEkran görüntüleri, bilgileri saklamak veya paylaşmak isteyip istemediğinize bakılmaksızın bilgileri verimli bir şekilde yakalamanıza olanak sağlar. Ancak, kullandığınız ekran alma aracı da dahil olmak üzere çeşitli sebeplerle Windows’ta kolayca kaybolabilirler. Yanlışlıkla silmiş olmanız veya depolamanızın bozulmuş olması da mümkündür.

Aşağıdaki bölümlerde, ekran görüntülerinizi varsayılan olarak nerede bulabileceğinizi ve eğer orada artık bulamıyorsanız kalıcı olarak silinen ekran görüntülerini nasıl geri getirebileceğinizi açıklayacağız.

Ekran Görüntülerim Nerede Kaydedildi?

Windows’ta ekran görüntülerinin nerede bulunduğunu anlamak için, PC’de yerleşik kırpma özelliklerinin nasıl çalıştığını öğrenmeniz önemlidir. Ekran görüntüsü almanın birkaç farklı yolu vardır. İşte bunlardan bazıları:

  • Klavyenizdeki “PrtScn” tuşuna basın. Bu işlem tüm ekranınızın ekran görüntüsünü alacak ve ekran görüntüsü panoya kaydedilecektir. Bu fotoğrafı grafiklerle çalışan herhangi bir platformda yapıştırabilirsiniz. Panonuzdaki geçmişe erişmek için, klavyenizde Windows tuşu + V basın.
  • “Windows tuşu + Shift + S” kısayolunu kullanın. Ekran görüntüsü aldıktan sonra, bu panoya kaydedilir ve Dosya Gezgini’nde bulabileceğiniz “%UserProfile%\Pictures\Screenshots” klasörüne kaydedilir.
  • Windows üzerinde Snipping Tool uygulamasını açın. Uygulamada anlatıldığı gibi ekran görüntünüzü alın ve fotoğrafta düzenlemeler yapın. Ekran görüntünüzü kaydetmek istediğinizde, tercih ettiğiniz dosya konumunu seçmeniz istenecektir. Kaydedilmemiş snipping tool görüntülerini kurtarmak için, “%UserProfile%\Pictures\Screenshots” klasörünü Dosya Gezgini’nde bulabilirsiniz.
  • “Windows tuşu + PrtScn.” basın. Bu, tüm ekranınızın fotoğrafını çekecek ve otomatik olarak “%UserProfile%\Pictures\Screenshots” klasörüne kaydedecektir.

Ekran görüntüsü almak için kullandığınız diğer uygulamaların genellikle kendi varsayılan klasörleri vardır. Örneğin, Xbox Game Bar kullanıyorsanız, ekran görüntüleriniz varsayılan olarak “C:\Users\user\Videos\Captures” klasörüne kaydedilmiş olabilir (bu değiştirilebilir olduğunu unutmayın).

Silinmiş veya Kaybolmuş Ekran Görüntülerini Geri Getirme Yolları

Daha önce bahsettiğimiz yerlerde ekran görüntülerinizi bulamadıysanız, Windows PC’nizde zaten silinmiş veya kaybolmuş olabilirler. Ancak hala geri getirebilmeniz mümkün olabilir! İşte Windows 10 ve 11’de silinen ekran görüntülerini geri almanın altı yöntemi.

Yöntem 1: Yerleşik Arama Özelliklerini Kullanın

Kayan ekran görüntüleri genellikle bir dosya adlandırma şeması uygulamadığınızda veya onlar için ayrı bir klasörünüz olmadığında meydana gelir. Yerleşik arama özelliklerini kullanarak bunları Windows makinenizde hızlı ve verimli bir şekilde bulabilirsiniz. Bunun için en az üç yaklaşım vardır. İşte onlar:

  • Başlat menüsünde ekran görüntünüzün dosya adını yazmak
  • Windows görev çubuğundaki Arama kutusunu kullanmak
  • Dosya Gezgini’nde arama alanını kullanmak

Bu yöntemler oldukça açık olmalı. Ancak Dosya Gezgini’nde dosya ararken, ekran alıntısı aracı ile alınan resimleri geri getirmek için aşağıdaki adımları göz önünde bulundurun:

  1. Dosya Gezgini’nde, ekran görüntünüzün kaydedilmiş olabileceğini düşündüğünüz klasöre gidin. Tüm makinenizi aramak istiyorsanız, “Bu Bilgisayar” öğesine gidin.
    bu bilgisayar
  2. Daha sonra, arama kutusuna “ekran görüntüsü” yazın. Bu, kesilmiş olmayan tüm diğer resimleri (kişisel ve indirilmiş) filtreleyecek.
    arama çubuğu gezgini
  3. Bundan sonra, “Arama seçenekleri” açılır menüsüne tıklayın ve “Tür” > “Resim.” seçeneğini belirleyin. Filtre seçeneklerinizi üst üste ekleyebilirsiniz. Örneğin, son yedi gün içindeki ekran görüntülerinizi bulmak için “Değiştirilme tarihi” > “Bu hafta” seçeneğini de seçebilirsiniz.
    arama seçenekleri

Yöntem 2: Geri Dönüşüm Kutusunu Kontrol Edin

Silinen ekran görüntülerini kurtarmak için Geri Dönüşüm Kutusu klasörünü kullanabilirsiniz. Eğer kalıcı olarak silmek için seçmediyseniz, yakın zamanda kaldırılmış dosyaları bulabilmelisiniz. Genellikle masaüstünüzün sol üst köşesinde bulabilir ya da Windows Arama’yı kullanarak erişebilirsiniz.

Geri Dönüşüm Kutusu’nda, geri yüklemek istediğiniz ekran görüntülerini bulun ve seçin. Ardından, üstte “Seçili öğeleri geri yükle“e tıklayın.

öğeleri geri yükle

Yöntem 3: Ekran Görüntülerinizin Gizlenmediğinden Emin Olun

Ekran görüntülerinizi ve diğer dosyalarınızı Dosya Gezgini’nde Görünüm ayarlarını kullanarak gizleyebilir ve gösterebilirsiniz. Gizlediğiniz ekran görüntüleriniz olup olmadığını kontrol etmek için, bulunduklarını düşündüğünüz klasöre gidin. Sadece “Görünüm” üzerine tıklayın ve açılır menüde “Göster” > “Gizli Öğeler” seçeneğini belirleyin.

gizli öğeleri göster

Yöntem 4: Yedekten Kurtarma

Windows’ta Dosya Geçmişi özelliğini kullanarak dosyalarınızı başka bir sürücüye yedekleyebilirsiniz. Eğer önceden yapılandırdıysanız, bazı dosya ve klasörlerin önceki sürümlerinden ekran görüntülerinizi geri yükleyebilirsiniz. Dosya Geçmişi özelliğini kullanmak için, aşağıdaki adımları takip edin:

  1. Başlamak için, Dosya Gezgini’ni açın ve geri yüklemek istediğiniz dosyaya ya da klasöre gidin.
  2. Ardından, dosyaya sağ tıklayın ve “Önceki sürümleri geri yükle” seçeneğini belirleyin.
    önceki sürümleri geri yükle
  3. Tıkladığınızda, bu dosyanın Özellikler penceresini açacak ve size “Önceki Sürümler” sekmesini gösterecek.
  4. Tercih ettiğiniz dosya sürümünü seçin ve “Geri Yükle” düğmesine tıklayın. Alternatif olarak, dosyayı başka bir konuma kaydetmek istiyorsanız, açılır menüyü açıp “Şuraya geri yükle” seçeneğini seçebilirsiniz.
    önceki sürüm geri yükleme düğmesi

Harici bir sürücüyü veya disk bölümünü Dosya Geçmişi konumu olarak kullanabilirsiniz. Diğer birçok sürücü gibi zamanla bozulabilir. Eğer bu olursa, içindeki dosyaları geri yüklemek için sabit disk veri kurtarmayı düşünün.

Windows, ayrıca yerel dosyalarınızı buluta kaydetmenize olanak tanıyan OneDrive senkronizasyonu ve yedeklemesini etkinleştirmenize izin verir. Bunu doğrulamak için Ayarlar’a gidip “Hesaplar” > “Windows yedekleme.” seçeneğini seçebilirsiniz. Senkronizasyon açıksa, kaybolan ekran görüntülerinizin yedeklenip yedeklenmediğini kontrol etmek için bulut hesabınızı görebilirsiniz.

windows yedekleme

Yöntem 5: Veri Kurtarma Yazılımı Kullanın

Yukarıdaki yöntemlerden hiçbiri Windows’ta ekran görüntülerini kurtarmanıza yardımcı olmuyorsa, Disk Drill gibi bir veri kurtarma yazılımı kullanmayı düşünmelisiniz.

Disk Drill yalnızca kaybolan ekran görüntülerini değil, aynı zamanda kalıcı olarak sildiğinizleri de bulabilir ve kurtarabilir. Windows kullanıcısıysanız, 500 MB değerinde dosyayı kurtarmanızı sağlayan ücretsiz deneme sürümünden faydalanabilirsiniz.

İşte Windows’ta silinen ekran görüntülerinizi Disk Drill kullanarak kurtarmak için hızlı ve basit bir adım adım rehber:

  1. Başlamak için Windows için Disk Drill programını indirin. Bilgisayarınızın depolama ortamında aşınma ve yıpranma olmaması için dış bir sürücüye kurulum yapmanızı öneririz. Bu, verilerin kazara üzerine yazılmasının önlenmesine yardımcı olur.
  2. Kurulum tamamlandıktan sonra, ekran görüntülerini kurtarmak istediğiniz diske veya cihaza gidin ve sağ paneldeki “Kayıp verileri ara” butonuna tıklayın.
    disk drill search
  3. Tıkladığınızda, Disk Drill diskinizdeki kurtarılabilir tüm dosyalar için taramaya başlayacak. Sonuçları kontrol etmek isterseniz, Disk Drill’in sağ üst kısmındaki “Bulunan öğeleri incele” butonuna tıklayın.
    review found items
  4. Ardından, kurtarmak istediğiniz ekran görüntülerini arayabileceğiniz sonuçlar bölümüne yönlendirileceksiniz. Bulunan dosyaların listesini daraltmak için, pencerenin sol tarafındaki kategorilerden birini seçin. Bu durumda, “Resimler” seçeneğini belirleyin. Alternatif olarak, sağ üst köşedeki arama çubuğuna ekran görüntünüzün adını veya dosya türünü (örn., “ekran görüntüsü” veya “PNG”) yazabilirsiniz.
    disk drill scan results
  5. Kurtarmak istediğiniz ekran görüntülerini bulduğunuzda, dosya adlarının yanındaki onay kutularını işaretleyin ve “Kurtar” butonuna tıklayın.
    recover button
  6. Tıkladığınızda, küçük bir açılır pencere belirecektir. Kurtardığınız veriler için uygun bir dosya konumu seçin ve devam etmek için “İleri” butonuna tıklayın. Kurtarılabilir verilerin üzerine yazılmasını önlemek için tarama yapılan aynı diski veya klasörü kullanmamanızı şiddetle tavsiye ederiz.
    select destination folder
  7. Son olarak, Disk Drill şimdi seçtiğiniz dosyaları kurtarmaya çalışacaktır. Bittiğinde, geri yüklenen ekran görüntülerinizi görmek için “Kurtarılan verileri Explorer’da göster” butonuna tıklayın.
    show recovered

Yöntem 6: Geçici Dosyalar Klasörünü Kontrol Edin

Klavyenizdeki “PrtScn” tuşunu kullanarak ekran görüntüsü aldıysanız, bunu bir dosya olarak kaydedemediğiniz olmuştur. Sadece panonuzun geçmişine kaydedildiğini ve yalnızca desteklenen programlara yapıştırılabileceğini hatırlayın.

İşte yapabilecekleriniz:

  1. Geçici dosyalarınız için klasörü kontrol etmek için bu yolu Dosya Gezgini’ne yapıştırın: “C:\Users\%USERNAME%\AppData\Local\Temp.
    temp klasörü
  2. Alternatif olarak, Windows tuşuna + R basın ve %temp% komutunu çalıştırın.
    run temp
  3. Bundan sonra, ekran görüntüleriniz için olası dosya isimlerini bulmak için arama çubuğunu kullanın, örneğin, “screenshot,” “.png,” veya “.jpg.”
    search temp files

Sonuç

Ekran görüntüleri, kazara silme, bozuk dosyalar ve kötü dosya adlandırma gibi pek çok nedenle PC’nizde kaybolabilir. Ancak Çöp Kutusu, Windows Arama, Dosya Geçmişi ve Geçici Dosyalar Klasörü kullanarak kalıcı olarak silinen ekran görüntülerini geri getirme şansınız hala var. Eğer bunların hiçbiri işe yaramazsa, Disk Drill gibi veri kurtarma uygulamalarını kullanarak ekran görüntülerinizi geri yükleyebilirsiniz.

SSS

Windows'ta ekran görüntülerini sildiğinizde, Geri Dönüşüm Kutusu klasörüne giderler. Eğer daha sonra onları geri yüklemek isterseniz, Geri Dönüşüm Kutusu'na gidin, ekran görüntünüzün üzerinde sağ tıklayın ve “Geri Yükle”yi tıklayın. Bu dosyaları Geri Dönüşüm Kutusu'ndan silmek, bilgisayarınızdan kalıcı olarak kaldırır. Bu durumda, PC'nizin depolama ortamındaki konumları üzerine yazılır. Eğer kararınızı değiştirip bu kalıcı olarak silinmiş dosyaları geri yüklemeyi denerken, en kısa zamanda veri kurtarma yazılımını kullanmaya dikkat edin. Aksi takdirde, üzerlerine yeni veri yazılmış olabilir.
Evet, Chromebook'ta silinen ekran görüntülerini kurtarabilirsiniz. Bunu yapmak için,
  1. Chromebook'unuzda Dosyalar uygulamasını başlatın.
  2. Sol menüde "Çöp Kutusu" seçeneğini tıklayın.
  3. Silinen ekran görüntünüzü bulup sağ tıklayın.
  4. Bağlam menüsünden “Çöpten geri yükle” seçeneğini seçin.
Chromebook'ta silinen dosyalar sadece 30 gün boyunca Çöp Kutusu klasöründe kalır. Bundan sonrasında kalıcı olarak kaldırılırlar.
Windows'ta kalıcı olarak kaybolan ve silinen ekran görüntülerini kurtarmak için Disk Drill kullanın. Yedekleme yapmadan önce bile ekran görüntülerinizi geri yüklemenizi sağlar. Ayrıca, çöken sabit disklerden, formatlanmış harici sürücülerden, bozuk dosyalardan ve boşaltılmış geri dönüşüm kutularından fotoğraflarınızı kurtarabilir.
Eğer Dosya Gezgini'nde bir ekran görüntüsü klasörünü yakın zamanda sildiyseniz, değişiklikleri geri almak için klavyenizde “Ctrl + Z” tuşlarına basın. Eğer bu işe yaramazsa, klasörü kurtarmanın diğer yolları şunlardır:
  • Geri Dönüşüm Kutusu'ndan geri yükle
  • Veri kurtarma yazılımı kullan
  • Klasörü bir yedekleme depolamasından kurtar
PrtScn tuşunu kullandıysanız, klavyenizdeki “Windows tuşu + V” ye basarak panonuzun geçmişini kontrol edin. Kaydedilmemiş ekran görüntülerini Windows 10'da geçici dosyalar klasöründe de bulabilirsiniz. Dosya Gezgininde bu yolu izleyin: "%LOCALAPPDATA%\\Packages\\Microsoft.ScreenSketch_8wekyb3d8bbwe\\TempState" Windows 11'de kaydedilmemiş ekran görüntülerini kurtarmak için aynı adımları kullanabilirsiniz.
Emma Collins, teknolojiye olan geniş ilgisini yansıtan teknik öğreticiler ve nasıl yapılır rehberler yazan içerik yazarıdır. Teknik yazar olarak 5 yıldan fazla bir süredir Windows, Android, iOS, Sosyal Medya, Oyunlar ve daha fazlası hakkında makaleler yazmaktadır.
Onaylayan
Yazılım geliştirme, veritabanı yönetimi ve donanım tamiri konularında 12 yıllık deneyim.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required