Hur man återställer en raderad Excel-fil i Windows

Robert Agar
Skriven av
Godkänd av
48

återställa excel-fil

Många företag och individer förvarar värdefull information i Excel-kalkylblad. Att plötsligt inse att du har raderat eller förlorat en viktig Excel-fil när den behövs till ett möte kan utgöra ett stort problem. Oroa dig inte. Vi ska visa dig flera sätt att återställa raderade Excel-filer på en Windows-dator.

Hur man återställer ett raderat Excel-dokument i Windows

Innan du ger dig in på ett dataåterställningsäventyr, se till att du inte bara har sparat Excel-filen på en annan plats och nu helt enkelt inte kan hitta den. Du kan överväga att söka igenom datorn efter filen för att se om den bara är felplacerad. När du har konstaterat att filen verkligen är borta, kan du prova dessa metoder för att få tillbaka den.

Metod 1: Återställ en raderad Excel-fil från Papperskorgen

Den första platsen att leta efter din raderade fil är i Windows Papperskorgen. Så här gör du.

Återställ Excel-filer från Papperskorgen

 1. Öppna Papperskorgen genom att klicka på dess ikon.
 2. Välj filerna du vill återställa från listan över tillgängliga objekt.
 3. Högerklicka på ditt urval och välj Återställ.
 4. Filerna kommer att återställas till sina ursprungliga platser. Du kan också dra filer ut ur Papperskorgen till en annan mapp eller skrivbordet.

Metod 2: Använd Windows ångra-funktion

Här är en annan enkel metod som kan återställa en raderad Excel-fil. Genom att använda tangentkombinationen Ctrl-Z ångrar du senaste kommandot du angett på en Windows-dator. Om du anger detta kommando direkt efter att du raderat din fil, kommer operativsystemet att ångra raderingen och göra filen tillgänglig igen. Du kan inte skada någonting genom att prova den här metoden och det kan spara dig en massa tid om det fungerar, så testa gärna.

Metod 3: Sök efter autosparade eller temporära filer

Det är mycket möjligt att du inte har raderat filen, utan helt enkelt glömt bort att spara den eller inte kunnat spara den. Kanske kraschade ditt system innan du hann trycka på spara-knappen. Det finns två platser på en Windows-dator som du kan kontrollera som kanske innehåller filen du inte kunde spara.

Autosparade filer

Om Excels funktion för Autosparning är aktiv kan dina förlorade filer finnas i mappen där Autosparade filer lagras. För att visa namnet på denna mapp, använd följande procedur.

Inställningar för Excel-funktionen för autorecover

 1. I Excel, klicka på Arkiv och sedan Alternativ.
 2. Klicka på Spara i den vänstra menyn för att visa hur dina Excel-arbetsböcker sparas.
 3. Plats för Autoreparation-filer är där Autoreparationsfiler sparas. Om Autoreparation är aktiverat kan du gå till mappen och söka efter din förlorade fil. Den kan ha blivit generiskt omdöpt, så glöm inte att kontrollera alla filer efter den du söker.

Temporära filer

Excel-fil i tillfällig mapp

 1. Öppna Start-menyn och skriv %temp% i sökfältet.
 2. Tryck på Enter för att öppna mappen och visa dess innehåll.
 3. Sök efter .xls eller .xlsx-filer. Filerna kan ha generiska filnamn och måste öppnas för att se om de är det du behöver.

Metod 4: Försök att återgå till en tidigare version av din Excel-fil

Användare av Windows 10 kan försöka återställa en tidigare version av en fil från en systemåterställningspunkt. Följ dessa steg för att prova.

Återställ tidigare version av Excel-fil

 1. Öppna Utforskaren.
 2. Gå till filen eller mappen som du vill återställa till en tidigare version.
 3. Högerklicka på objektet och välj Tidigare versioner från snabbmenyn.
 4. Välj den version du vill återställa i listan Filer versioner.
 5. Klicka på Öppna för att granska filens innehåll.
 6. Klicka på knappen Återställ för att återställa filen till sin ursprungliga plats. Du kommer att bli uppmanad att tillåta att filskrivningen slutförs.

Metod 5: Återställ från en säkerhetskopia

Återställ excel-fil från filhistorik

Om du är van vid att säkerhetskopiera din dator kanske du kan återställa den förlorade filen från ditt säkerhetskopieringsmedium. Beroende på vilken version av Windows du använder kommer du att använda Filkonsthistorik (Windows 10) eller Backup och återställ (tidigare versioner än Windows 10). Båda verktygen erbjuder intuitiv hjälp för att guida dig genom återställningsprocessen. Självklart behöver du ha gjort en säkerhetskopia av de filer som ifrågasätts för att använda denna återställningsmetod.

Metod 6: Använd dataåterställningsprogrammet Disk Drill

Om de tidigare metoderna inte har lyckats återskapa din raderade Excel-fil är det dags att försöka med en dataåterställning med Disk Drill. Här är vad du behöver göra.

 1. Ladda ner och installera Disk Drill för Windows. Som tidigare nämnts, utför inte nerladdning och installation på enheten där filen försvann för att du inte av misstag ska skriva över de data du vill bevara.
 2. Anslut en extern lagringsenhet om nödvändigt och starta Disk Drill. Välj den disk eller partition där den förlorade filen finns.
 3. Klicka på Sök efter förlorade data‑knappen för att starta sökningen efter raderade data.
  Sök igenom enheterna efter excel-filer
 4. Förhandsgranska de filer som Disk Drill hittar och välj de Excel-filer du vill återställa.Förhandsgranska excel-filer
 5. Klicka på Återställ‑knappen och välj en ny plats för de återställda filerna som inte är på samma enhet som dataförlusten skedde på från början.Återställ raderade excel-filer

Sammanfattning

Där har du det. Du har nu flera metoder för att återställa en raderad Excel-fil på en Windows-dator. Disk Drill datarekonstruktionsprogramvara fungerar ofta när andra metoder misslyckas, och en gratis nedladdning låter dig identifiera de filer som kan återställas.

Eftersom Excel-filer ofta innehåller värdefull information föreslår vi att du vänjer dig vid att regelbundet göra säkerhetskopior av dem. Det är alltid en bra idé att ta en säkerhetskopia av dina data. Man vet aldrig när man kommer att behöva den.

Vanliga frågor:

Återställning av en borttagen Excel-fil i Office 2007 kan göras på olika sätt.
 • Använd Excels funktion för automatisk återställning;
 • Använd Windows Papperskorg eller Macs Papperskorg;
 • Återställ från en säkerhetskopia;
 • Ångra raderingen av filen med CTRL-Z eller Command-Z;
 • Återställ Excel-filerna med dataåterställningsprogrammet Disk Drill.
Använd dessa steg för att återställa en raderad Excel-fil från ett USB-minne.
 1. Ladda ner och installera Disk Drill för din OS-plattform.
 2. Anslut USB-enheten till din dator.
 3. Starta Disk Drill och välj USB-enheten från disklistan.
 4. Skanna USB-enheten efter förlorade data.
 5. Förhandsgranska och välj de filer du vill återställa.
 6. Utför filåterställningen.
Här är de steg som behövs för att skydda en Excel-fil, vilket gör det omöjligt att ta bort objektet utan att ange lösenordet.
 1. Öppna Excel-arbetsboken och välj menyfliken Granska.
 2. Klicka på Skydda arbetsbok.
 3. I dialogrutan Skydda struktur och fönster som dyker upp, ange lösenordet du vill använda och se till att kryssrutan för Struktur är markerad.
 4. Skriv in lösenordet igen och klicka på OK.
Robert Agar
Frilansskribent på eget företag med specialisering på teknikrelaterade ämnen. Omfattande erfarenhet inom IT med fokus på backup och återställning, katastrofåterställning, molnbaserade tjänster, databaser och datahantering.
Godkänd av
Senior Data Recovery Engineer. Masterexamen i fysik, informationsteknologi för vetenskapliga experiment