Hoe een verwijderd Excel-bestand herstellen op Windows

Robert Agar
Geschreven door
Goedgekeurd door
42

herstel excel-bestand

Veel bedrijven en personen bewaren waardevolle informatie in Excel-spreadsheets. Plots beseffen dat je een belangrijk Excel-bestand hebt verwijderd of verloren wanneer het nodig is voor een vergadering, kan een groot probleem opleveren. Maak je geen zorgen. We laten je verschillende manieren zien om verwijderde Excel-bestanden te herstellen op een Windows-computer.

Hoe herstel je een verwijderd Excel-document op Windows

Voordat je aan een data recovery avontuur begint, zorg ervoor dat je het Excel-bestand niet gewoon op een andere locatie hebt opgeslagen en het nu simpelweg niet kunt vinden. Overweeg om je computer te doorzoeken naar het bestand om te zien of het gewoon verkeerd is geplaatst. Zodra je hebt vastgesteld dat het bestand echt weg is, kun je deze methoden proberen om het terug te krijgen.

Methode 1: Herstel een verwijderd Excel-bestand uit de Prullenbak

De eerste plaats om te zoeken naar je verwijderde bestand is de Prullenbak van Windows. Hier is hoe je dat doet.

Excel-bestanden herstellen uit de Prullenbak

 1. Open de Prullenbak door op het pictogram te klikken.
 2. Selecteer de bestanden die je wilt herstellen uit de lijst van beschikbare items.
 3. Klik met de rechtermuisknop op je selectie en kies Herstellen.
 4. Bestanden worden hersteld naar hun oorspronkelijke locaties. Je kunt de bestanden ook uit de Prullenbak naar een andere map of het bureaublad slepen.

Methode 2: Gebruik de ongedaan maken functie van Windows

Hier is nog een eenvoudige methode die een verwijderd Excel-bestand kan herstellen. Door gebruik te maken van de toetscombinatie Ctrl-Z wordt de laatste opdracht ongedaan gemaakt op een Windows-computer. Als je deze opdracht invoert direct na het verwijderen van je bestand, zal het besturingssysteem de verwijdering ongedaan maken en het bestand weer beschikbaar stellen. Je kunt niets beschadigen door deze methode te proberen en het kan je een hoop tijd besparen als het werkt, dus probeer het eens.

Methode 3: Zoek naar automatisch opgeslagen of tijdelijke bestanden

Het is heel goed mogelijk dat u het bestand niet heeft verwijderd, maar simpelweg vergeten bent om het op te slaan of het niet kon opslaan. Misschien is uw systeem gecrasht voordat u de kans had om op de opslaan-knop te drukken. Er zijn twee locaties op een Windows-computer die u kunt controleren en die het bestand kunnen bevatten dat u niet kon opslaan.

Opgeslagen bestanden

Als de AutoHerstel-functie van Excel actief is, kunnen uw verloren bestanden zich in de map bevinden waar Automatisch Herstelde bestanden worden opgeslagen. Gebruik de volgende procedure om de naam van deze map weer te geven.

Instellingen voor Excel AutoHerstel-functie

 1. Klik in Excel op Bestand en vervolgens op Opties.
 2. Klik in het menu aan de linkerkant op Opslaan om weer te geven hoe uw Excel-werkboeken worden opgeslagen.
 3. De Locatie van AutoHerstel-bestanden is waar AutoHerstel-bestanden worden opgeslagen. Als AutoHerstel is ingeschakeld, kunt u naar deze map gaan en zoeken naar uw verloren bestand. Mogelijk is het generiek hernoemd, dus Controleer alle bestanden op degene die u zoekt.

Tijdelijke bestanden

Excel-bestand in tijdelijke map

 1. Open het Startmenu en typ %temp% in het zoekveld.
 2. Druk op Enter om de map te openen en de inhoud te bekijken.
 3. Zoek naar .xls of .xlsx bestanden. De bestanden kunnen generieke bestandsnamen hebben en zullen geopend moeten worden om te zien of het is wat je nodig hebt.

Methode 4: Probeer terug te gaan naar een vorige versie van je Excel-bestand

Gebruikers van Windows 10 kunnen proberen een vorige versie van een bestand te herstellen vanaf een systeemherstelpunt. Volg deze stappen om het te proberen.

Vorige versie van Excel-bestand herstellen

 1. Open Verkenner.
 2. Ga naar het bestand of de map waarvan je een eerdere versie wilt terugzetten.
 3. Klik met de rechtermuisknop op het item en selecteer Vorige versies uit het contextmenu.
 4. Selecteer de versie die je wilt herstellen in de lijst Bestandsversies.
 5. Klik op Openen om de inhoud van het bestand te bekijken.
 6. Klik op de knop Herstellen om het bestand naar de originele locatie te herstellen. Er zal gevraagd worden om de bestandsbewerking te voltooien.

Methode 5: Herstel vanuit een back-up

Herstel Excel-bestand uit bestandsgeschiedenis

Als je gewend bent om je computer te back-uppen, zou je het verloren bestand kunnen herstellen vanaf je back-upmedia. Afhankelijk van de versie van Windows die je gebruikt, gebruik je ofwel Bestandsgeschiedenis (Windows 10) of Back-up en Herstel (eerdere versies dan Windows 10). Beide hulpprogramma’s bieden intuïtieve hulp om je te begeleiden tijdens het herstelproces. Uiteraard moet je wel een back-up van de betreffende bestanden hebben gemaakt om deze herstelmethode te kunnen gebruiken.

Methode 6: Gebruik Disk Drill gegevensherstelsoftware

Als de voorgaande methoden niet hebben geholpen om uw verwijderde Excel-bestand terug te halen, is het tijd om een dataherstel te proberen met Disk Drill. Dit is wat u moet doen.

 1. Download en installeer Disk Drill voor Windows. Zoals eerder vermeld, voer de download en installatie niet uit op het apparaat waarop de laatste bestand zich bevond zodat u niet per ongeluk de gegevens die u wilt bewaren overschrijft.
 2. Sluit een externe opslagapparaat aan indien nodig en start Disk Drill. Selecteer de schijf of partitie waar het verloren bestand op staat.
 3. Klik op de Zoek naar verloren gegevens-knop om te beginnen met scannen naar verwijderde gegevens.
  De schijven doorzoeken voor Excel-bestanden
 4. Bekijk de bestanden die Disk Drill vindt en selecteer de Excel-bestanden die je wilt herstellen.Excel-bestanden voorvertonen
 5. Klik op de Herstellen-knop en kies een nieuwe locatie voor de herstelde bestanden die niet op hetzelfde apparaat staat als waar de gegevens in eerste instantie verloren zijn gegaan.Verwijderde Excel-bestanden herstellen

Conclusie

Daar heb je het. Je hebt nu verschillende methoden om een verwijderd Excel-bestand te herstellen op een Windows-computer. Disk Drill dataherstelsoftware werkt vaak wanneer andere methoden falen, en een gratis download laat je de bestanden identificeren die hersteld kunnen worden.

Aangezien Excel-bestanden vaak waardevolle informatie bevatten, raden we je aan om de gewoonte te nemen om ze regelmatig te back-uppen. Het is altijd een goed idee om een back-up van je gegevens te maken. Je weet nooit wanneer je het nodig zult hebben.

Robert Agar
Freelance schrijver bij Zelfstandig met specialisatie in technologiegerelateerde onderwerpen. Uitgebreide ervaring in IT met een focus op backup en herstel, rampenherstel, cloudcomputing, databases en datamanagement.
Goedgekeurd door
Senior Data Recovery Engineer. Masterdiploma in de Fysica, Informatietechnologie voor Wetenschappelijke Experimenten